Loading

80-20 Kuralı Nedir?

Bu kural girişimciler hatta tüm bireyler için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle bu kural hakkında hiçbir bilginiz yoksa bu yazıyı dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Wikipedia Bu Kural İçin Ne Diyor?

wikipedia

"Yönetim alanındaki önemli düşünür Joseph M. Juran tarafından ortaya atılmıştır. İsmini ise İtalyan ekonomisinin %80’ini toplam nüfusun sadece %20’sinin elinde tuttuğunu gözlemleyen İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’dan almıştır. Bu kural temel olarak herhangi bir durumda sonuçların pek çoğunun sadece çok az sayıdaki nedenden kaynaklandığı düşüncesine dayanmaktadır."

İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’nun 1906 yılında ülkesindeki gelir dağılımının eşitsizliğini göstermek için oluşturduğu bir matematiksel formüle dayanmaktadır. Ekonomideki azalan marjinal fayda kuramının pratik bir örneği olarak da kabul edebileceğimiz 80-20 kuralının geçerli olduğu durumlara örnek vermek gerekirse:

- Sorunların %80’i, sebeplerin %20’sinden kaynaklanır.
- Bir şirketin gelirlerinin %80’inin kaynağı, müşterilerinin %20’sidir.
- Bir şirkete gelen şikayetlerin %80’i, müşterilerinin %20’sinden gelir.
- Bir e-ticaret sitesinin cirosunun %80’i, ürün gamının %20’sinden kaynaklanır.
- Bir depo alanının %80’i, ürünlerin %20’sini barındırır, bu ürünlerin %80’i tedarikçilerin %20’si aracılığı ile edinilir.
- Bir proje ekibi, eforunun %80’ini projenin %20’si (başındaki ve sonundaki %10’luk dilimler) için harcar.

Bu kuralın geçerli olduğu sınırsız örnek üretilebilir. Yüzdelerde her ne kadar değişiklik olabilse de (85–15/ 90–10/ 95–5) kuralın ana prensibi değişmez. Özellikle yönetsel eforun, yüksek marjinal fayda sağlayacağı alanlara yönlendirilerek doğru ve verimli kullanımı için önemli bir yol göstericidir.

 

İş Hayatında 80-20 Kuralı

ishayati

İş hayatında 80-20 oranını yakalamak toplam performansı artırmak için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Gelirin büyük bir kısmını yaratan hizmet ya da ürünlerin oranını -bu oran yüzde 20'dir- tespit et ve geriye kalan, sadece marjinal yararlar sağlayanları ise göz ardı et. Zamanını işinin önemli ve geliştirebileceğin parçaları üzerinde çalışmaya ayır ve bu yüzde 20'lik oran dışında kalan işleri de diğer çalışanlara bırak. Eforunu sana en fazla değer yaratacak konular üzerinde harcadığından emin ol. Başarıyı ödüllendir. Az gelir getiren müşterilerin yerine, gelirinin büyük bir kısmını yaratan müşterilerin için hizmet ve ürünlerini geliştirmeye ve yeni satış teknikleri oluşturmaya odaklan.
 

Hayatınızda 80-20 Kuralı

hayat

Hayatını analiz et ve onu daha küçük parçalara ayırmaya başla. Buradaki anahtar ise bir kere mutluluğundaki belirleyici faktörü tespit ettiğinde her şeyin birbiriyle uyumlu şekilde yürümesini sağlayabilmek ve seni daha az tatmin etmesine rağmen toplam aktivitelerinin yüzde 80’ini oluşturan etkinliklere zaman ayırmaktan kaçınmaktır.

Senin için en iyi sonuçları getirebilecek aktivitelere odaklan. Bunu hem iş hem özel hayatında yap. Birçok insan için en büyük problem ise hayatlarını sevdikleri şeyler üzerine nasıl inşa edebileceklerini tam olarak bilememeleri.

Aynı şey girişimciler için de söylenebilir. Ancak sen de başarılı ve şanslı olmak istiyorsan; tutkularına odaklan ve korkularına yenik düşme…

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST