Loading

Başarılı Bir Girişimin Önündeki 6 Tuzak

Her girişim ve girişimci bu yolculukta benzersizdir ve yollar girişimci için oldukça engebeli ve tuzaklarla doludur.

Aşağıdaki gerçek deneyimler sonucunda ortaya konmuş maddeleri okuyarak dikkate almanı öneriyoruz.

1) Sermayeyi Etkin Kullanamamak

sermaye

İşini kurarken başlangıç aşamasında her şeyin lüks olmasına gerek yok. Daha işin başında yapacağın gereksiz harcamalar girişimine zarar verir. Her girişimci başlangıç sermayesini kullanırken kazanca odaklanmalıdır. İster kendi paran olsun, istersen yatırım almış ol paranı bir yatırım planı dahilinde kullanmıyorsan hata yapmış olursun. Maalesef birçok start-up bugünlerde aynı hataları yapıyor ve milyon dolarları batırıyorlar.

2) İş İle Uyumlu Olmayan İnsanları İşe Almak

uyumlu

İyi bir ekip kurmak için ekip üyelerinin daha önce ki iş performansları iyi analiz etmiş olman gerekir. Kişisel özellikleri iyi olan bir insan başarılı bir eleman olmayabilir. Kişilerin işteki rolleri üzerinde iyi kararlar vermelisin.

3) En iyi Olmaya Odaklanamamak

eniyi

Girişimciler para kazanmaya başladıklarında şirketi ayakta tutmak için kendi işinde mükemmelliği yakalamayı düşünmeyi bırakırlar. Şirketin gelecek kaygısı üzerine inşa edilen işler zamanla seni hataya sevk edebilir. Birçok firma bu hatayı sık sık yapıyor. Belli başlı bir kazanca ulaşmak senin şirketinin iyi olduğu anlamına gelmez. İş dünyasında her şirketin alternatifi vardır. Bu yüzden belli bir alanda takılı kalma ve işini devam ettirmek ve büyütmek için sürekli üzerinde çalış.

4) Kendine Karşı Dürüst Olmamak

kendi

Birçok girişimci kendisini yanlışlıkla her şeyin sorunsuz ilerlediğine ikna eder. Her şeyin güzel olduğunu iddia etmek ve dürüst olmak yerine pozitif şeyler aramak daha kolaydır. İyimserlik kesinlikle önemlidir, ancak girişimciler mevcut şirketin
ne zaman başarısız olacağını anlayamazlarsa hatalı bir duruma düşerler.

 

5) Dengeli İş Paylaşımı Yapmamak

dengeli

İşlerin belirli bir şekilde yapılmasını istediğinde çalışanları görevlendirmek zordur. İlk bakışta zor gibi görünmeyebilir. Bir şirket büyüdükçe, temsilci seçmekle ilgili mücadele eden girişimcilerin zor anları vardır. Bunlar sosyal medyadan, web sitesi oluşturma, faturalandırma, her işe alım kararının bir parçası olmaya kadar her şey olabilir. Eğer çalışanların önüne çok fazla iş koyarsan bazı işlerde hata yapmalarına sebebiyet verirsin. Bu sebeple işçilerine kaldırabileceği kadar iş yükü ver.

 

6) Sağlıklı İş ve Yaşam Dengesinin Olmaması

saglikli

Bir girişimci olarak iş ve yaşam dengesini korumak son derece zordur. Birçok girişimcinin içine düştüğü tuzak, kesinlikle sıfır dengeye sahip olmaktır. Girişimciler sıklıkla, dünyanın önemli meselelerinin kendi işi olduğunu düşünürler. İşini takıntı haline getirmek güçlü bir motivasyon kaynağı gibi görünebilir ancak farklı çıkışlara sahip olmak ve dinlenmenin yollarını bulmak, enerji düzeylerini zamanla yüksek tutmaya yardımcı olur. İş-yaşam dengesi mükemmel olmak zorunda değildir. Bununla birlikte, stres ve yüksek yoğunluklu çalışmayı dengelemek için bir miktar dengenin olması, büyük başarılara ulaşmanı sağlayabilir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST