Loading

CEO'nun Görevleri Nelerdir?

Her şirketin bir ismi vardır, ancak roller büyük ölçüde değişebilir. Peki, CEO olarak tam olarak ne yapmalısınız?

Bir CEO, kuruluşunun en üst düzey yönetici yöneticisi ve karar vericisidir. Bir şirketin üst düzey yöneticisinin görevleri geniş kapsamlı olabilir. Şirketin stratejik bir karar vermesinden, rakiplerin ne yaptığına dair farkındalığı korumaya kadar, CEO'ların işin başarısını sağlamak için üst düzeyde liderlik etmesi, yönetmesi ve işletmesi gerekir. İşte bir CEO'nun üstlendiği bazı özel görevler:

1) Şirket İçin Stratejik Yönelime Karar Vermek

strateji

Bir şirketin stratejik yönü değerler, misyon ve vizyon ile şekillenebilir. Tüm parçaların nasıl bir araya getirildiğini bulmak, bir plan kurmak, onu uygulamak ve kuruluşun işleyişini denetlemek, genel stratejisine uygun olarak CEO’nun sorumluluğundadır. Temel değerler, bir şirket için fark yaratabilir. Örneğin, Adidas şunları taahhüt eder: Rekabetçi konumunu iyileştirmek için şirketin markalarını ve ürünlerini sürekli olarak güçlendirmek. JPMorgan Chase şunları taahhüt eder: Olağanüstü müşteri servisi ve Operasyonel Mükemmellik.

Bir CEO, şirketinin benzersiz satış teklifinin ne olduğunu belirlemeli ve bu teklifi pazarda belirlemelidir. Ayrıca çoğu CEO, bir şirketin başarısı için kritik olan açıkça tanımlanmış bir vizyon düşünmelidir. Bu vizyon pazarın, rekabetin ve şirketin potansiyelinin gerçekçi bir değerlendirmesine dayanmalıdır. Vizyon, şirketin genel yönünü ve temel çalışma ilkelerini oluşturmalıdır.

2) Şirketin Kamusal Yüzü Olmak

yuzler

Bir CEO genellikle şirketin kamusal yüzüdür. Örneğin, Mark Zuckerberg Facebook ile eşanlamlıdır. Ortaya çıkan görevler arasında röportajlar ve medya taleplerinin yerine getirilmesi, radyo ve televizyonda yer alması, basın bültenleri yayınlanması ve yerel etkinliklere katılmak yer alabilir. Birçok girişimci, başarılı olmak için halka açık bir imaj oluşturmak gerektiğine inanıyor.

Bununla birlikte Koch Kardeşler, sahne arkasında kalıyor; CEO olarak iyi bir imaj yaratıp yaratmadığından da emin olunmalıdır. Bugünlerde Mark Zuckerberg, Facebook'un itibarına fayda sağlamak yerine zarar veriyor olabilir.

3) Yönetim Kuruluna Raporlama Yapmak

raporlama

Standart bir şirkette bir CEO, yönetim kuruluna rapor verir ve genellikle onların tavsiye ve rehberliklerini alır. CEO genellikle yönetim kurulu tarafından seçilir. Ancak yönetici atamaları şirketin yapısına bağlıdır. Bazı durumlarda şirket, hisselerin çoğunluğuna sahip olan CEO tarafından kurulur.

4) İnsan Kaynakları İçin Bir Yön Belirlemek

insankaynaklari

Xerox, Dunkin' Donuts ve General Motors'un ortak noktaları nelerdir? Hepsi İK Başkan Vekillerini CEO'ya terfi ettirdi. Bu taktik henüz yaygın olmasa da, İK departmanının arkasındaki gücü vurgulamaya ve bir CEO'nun organizasyon çalışanları hakkında her zaman stratejik olarak nasıl düşünmesi gerektiğini göstermeye hizmet eder. Bir şirket ancak kilit çalışanları görmeye ve onları değerlendirmeye devam ederse başarılı olur.

Bir rüya takım oluşturmak zor ama değerli bir iş. CEO olarak ekibinizin becerilerini doğru şekilde değerlendirir ve anahtar olabilecek işe alımlar yaparsanız herkes kazanır.

5) Bir İş Ağı Oluşturmak

isagi

Bir iş ağı oluşturmak, bir organizasyonda çeşitli amaçlara hizmet edebilir ve bir CEO'nun üstlenmesi için önemli bir görevdir. Bu, satıcılarla bağlantı kurmayı, potansiyel satın alma fırsatlarını ortaya çıkarmayı, ilgili endüstri etkinliklerine katılmayı veya meslektaşlar ve danışmanlar ile zorlukları paylaşmayı içerebilir.

Her şeyden önce, ilişkiler işin temelidir; fikirlerini başkalarıyla paylaşma yeteneği paha biçilmezdir. Bir şirketin bir sonraki büyüme dalgasının, CEO'nun ilişkiler yoluyla yarattığı atılımlardan kaynaklanması ihtimali yüksektir. Uzmanlığını büyütmek değerlidir, ancak liderin stratejik bağlantılar kurarak kaydettiği ilerlemeyle kıyaslanmayacaktır.

6) Satın Alma Fırsatları Bulmak

satinalma

Satışları artırmak, bir şirketin büyümesinin tek yolu değildir. Potansiyel bir satın alımın faydaları personel, ilişkiler, itibar, veri, farklı bir pazar segmentine erişim, ekipman ve diğer kaynakları içerebilir. Bir rakip veya bir şirketin ilgili bir pazarda yaptığı satın almalar, şirketin verimliliğini artırabilir veya büyük bir oranda büyümesine izin verebilir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST