Loading

Girişimcilikte Merak Neden Önemli?

Girişimci olarak tek başına çalışıyorsan yani arkanda uzmanlaşmış bir ekip yoksa seni başarıya taşıyacak en önemli iki şey; bilgi birikimi ve güçlü bir merak duygusudur.

Göz bebeği

Girişimciler İçin Merakın Önemi

Bir girişimci olarak bilgi birikiminin yüksek olması gerekiyor. Özellikle ürün geliştirme, pazarlama, networking ve reklam gibi konu başlıkları çok önemli. Girişimci olarak tek başına çalışıyorsan yani arkanda uzmanlaşmış bir ekip yoksa seni başarıya taşıyacak en önemli iki şey; bilgi birikimi ve güçlü bir merak duygusudur.

Merak, günlük yaşantımızda olan şeyleri anlamaya çalışmakla ve sürekli sorular sormakla kazanılan bir özelliktir. "Ben nasıl Düşünemedim?" sorusunu hayatımız boyunca birkaç kez kendimize sormuşuzdur. Yaşam boyu öğrenmeyi kabul etmiş insanlar sürekli kendilerine soru sorarak yeni fikirler geliştirirler. Walt Disney bu konu hakkında; “Sürekli ilerliyor, yeni şeyler üretiyor ve yeni kapılar açıyoruz. Çünkü biz meraklı insanlarız ve merak bize yeni kapılar açıyor.”

Şimdi, "fazla merak iyi değildir" savunmasının aksine, fazla merak bir girişimci için neden iyidir göz atalım:

1) Sürüden Ayrılmanı Sağlar

suruden_ayril

Girişimci insan, çevresindeki olayları iyi inceler ve daha iyi bir alternatifin olduğunu düşünerek ortaya bir ürün veya hizmet koyar. Sorunlara karşı çözüm bulabilmek, sorunlara farklı açılardan yaklaşabilmek için meraklı olmak gerekir.


2) Doğru Soruları Sormanı Sağlar

dogru_sorular

Merak, sürekli sorular sormanı ve bu sorulara cevap aramanı sağlar. Bu cevaplar da dünyayı daha iyi anlamana ve daha önceden fark edemediğin sorunlara çözüm bulmana yardımcı olur. Sana yeni kapılar aralar…


3) Başarısızlık Korkusunu Azaltır

basarisizlik_korkusu

Büyük şeyler elde etmek için büyük riskler almayı göze alan kişiye “girişimci” denir… Gerçek bir girişimci hatalarından ders alır ve geçmişe takılmak yerine geleceğe bakar. Merak duygusunu geliştirmek, bir girişimcinin başarısızlık duygusuna karşı sahip olabileceği en önemli özelliklerin başında gelir.


4) Üretkenliği Artırır

Meraklı bir insan yaptığı işlere yönelik kendine şu soruları yöneltir;
- Bu yaptığımın amacı ne?
- Bunu daha başka nasıl yapabilirim?
- Bunu yapmanın daha kolay ve verimli bir yolu var mı?
- Bunu tamamlamak için ihtiyacım olan şeyler neler?


5) Yaptığın İşi Sevmeni Sağlar

yaptigin_isi_sev

Yaptığın işi severek ve tutkuyla yapıyor olman hem başarını artırır hem de iş hayatında tatmin olmanı sağlar. Meraklı bir insan, bilgi dağarcığına sürekli yeni şeyler kazandırır, yeni insanlarla tanışır, yeni deneyimler kazanır. Bunlar da onun iş hayatını ve sosyal hayatını daha verimli kılar.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST