Loading

1. Kitlesel Fonlama Forumu Yapıldı

Kitlesel fonlama sistemi üzerine bu güne kadar gerçekleşmiş en kapsamlı içerikli ve zengin konuşmacı grubuna sahip etkinliklerden biri olan Kitlesel Fonlama Forum 2018, geçtiğimiz gün (8 Mayıs 2018’de) gerçekleşti.

Kaynak: Moblobi.com

Kitlesel Fonlama Forum
’da Türkiye’deki kitlesel fonlama platformlarının “All Star”ları da sahne aldı. StartupFon’dan Gülsüm ÇıracıCrowdFon’dan Elvin GültekinFongogo’dan Ali ÇebiIdeanest’den Kaan Aksay ve FonBulucu’dan Hakan Yıldız’ı biraraya getiren panelde katılımcılar bu platformları tanıma şansı buldu. Konuşmacılar pek çok konuda kitlesel fonlamaya dikkat çekti. Sisteme islam ülkelerindeki bakış açısına değinen Hakan Yıldız; dünyadaki girişimcilerin yaklaşık %15’i müslüman ülkelerde olduğunu da paylaştı. Dünyadaki diğer kitlesel fonlama platformlarının yapıları ve işleyişleri üzerine bilgiler paylaşan Ali Çebi, dünyadaki ilk çıkan kitlesel fonlama platformları borç ve bağış üzerine olduğunu ancak en fazla ilgi duyulan platformların ise ödül bazlı sistem üzerine olduğu bilgisini paylaştı. Bunun dışında Amerika’nın ise beklenenin aksine kitlesel fonlamaya 2016 yılında girmiş olduğunun da altını çizdi. Gün boyu etkinliğin moderatörlüğü konusunda da destek olan Elvin Gültekin ise kitlesel fonlama platformları aracılığı ile ortaya çıkacak yeni bir data havuzuna dikkatleri çekti. Kitlesel fonlama platformlarının önümüzdeki dönemde yatırımcılar ve girişimcilerden oluşan ciddi ve işlenebilir datalar sağlayabileceği belirtti. Kitlesel fonlamaya yatırımcı açısından da değinen Gülsüm Çıracı ise kitlesel fonlamada exit sürelerinin uzun olabileceği ve bu sebeple de ikincil bir piyasa oluşmasının beklenenler arasında olduğunu paylaştı. Ayrıca özellikle hisse bazlı sistemin içerdiği riskler bakımından özellikle kitlesel fonlama ile birlikte yatırım yapmaya başlayacak yeni yatırımcı adaylarına çok iyi anlatılması gerektiğinin de altını çizdi.

Kitlesel fonlama sistemi üzerine bu güne kadar gerçekleşmiş en kapsamlı içerikli ve zengin konuşmacı grubuna sahip etkinliklerden biri olan Kitlesel Fonlama Forum 2018, geçtiğimiz gün (8 Mayıs 2018’de) gerçekleşti. Bu yıl ilki gerçekleştirilen etkinlik, Kitlesel Fonlama Derneğitarafından organize edildi. Moblobi.com olarak bizim de İletişim Sponsorları arasında bulunduğumuz etkinliğe katılım oldukça yoğundu. Nişantaşı Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikte tüm panellerde katılımcılar oldukça ilgiliydi. Katılımcılar, tüm gün interaktif bir şekilde dahil olarak sorularını konuşmacılara yönelttiler ve aralarda da onlarla tanışarak network imkanı buldular. Bu keyifli ve verimli etkinlikte neler oldu, gelemeyenler için kısa bir özet paylaşalım:

Kitlesel Fonlama Forum açılış konuşmasını kitlesel fonlama alanında ülkemizde önemli isimler arasında yer alan ve bu alanda pek çok konuda öncülük eden, Kitlesel Fonlama Derneği ve CrowdFon kurucusu, etkinlik organizatörü Savaş Ünsal yaptı. Kısaca kitlesel fonlamaya giriş yaparak, etkinlik amacı ve içeriği konusunda bilgi verdi. Kitlesel fonlama ile hayata geçecek sermaye ve ödül bazlı sistemle, imece usulü farklı kategorilerde çok değerli projeler üretileceğini paylaştı.

İlk panel konuşmacısı; etkinlik sponsoru olan Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany oldu. Katılımcılar tarafından oldukça ilgi gören sunumunda Paul Doanykitlesel fonlama, yatırım-risk avantajları ve Türk Telekom’un sisteme bakışı üzerine değerli bilgiler verdi.

Ardından sahneye çıkan Kitlesel Fonlama Derneği Başkanı Hulusi Berikise derneğin çalışmalarından bahsetti ve mevcut platformlar ile bu platformların nasıl işlediklerini aktardı. Yeni çıkacak platformlar için ise  sermaye ve lisans zorunluluğu gibi bazı şartların gelebileceğini özellikle belirtti.

Kitlesel Fonlama Forum’da en fazla ilgi gören ve soru yağmuruna tutulan isimler arasında SPK uzmanı Murat Dönmez yer alıyordu diyebiliriz. Halihazırda çalışmaları süren kitlesel fonlama kanunu konusunda detaylı bir şekilde katılımcıları bilgilendirdi. Kitlesel fonlama kanunu ile hangi tür kitlesel fonlama platformlarının ortaya çıkacağını ve planlanan düzenlemeleri aktardı. Platformların önemi ve yerinden bahsederken; kitlesel fonlama platformlarının özellikle pazarlama ve proje toplama kısmında aktif olacağının; Takasbank ve MKK’nın da operasyon kısmında bu platformlardaki sistemi işler hale getireceğini paylaştı.

Girişimcilik ekosisteminin önemli isimlerinden Alphan Manas; Burak Dalgın ve Çağatay Yarar ile biraraya geldi ve kitlesel fonlama ve ICO süreçleri hakkında görüşlerini paylaştı.

itlesel Fonlama Forum’da Türkiye’deki kitlesel fonlama platformlarının “All Star”ları da sahne aldı. StartupFon’dan Gülsüm ÇıracıCrowdFon’dan Elvin GültekinFongogo’dan Ali ÇebiIdeanest’den Kaan Aksay ve FonBulucu’dan Hakan Yıldız’ı biraraya getiren panelde katılımcılar bu platformları tanıma şansı buldu. Konuşmacılar pek çok konuda kitlesel fonlamaya dikkat çekti. Sisteme islam ülkelerindeki bakış açısına değinen Hakan Yıldız; dünyadaki girişimcilerin yaklaşık %15’i müslüman ülkelerde olduğunu da paylaştı. Dünyadaki diğer kitlesel fonlama platformlarının yapıları ve işleyişleri üzerine bilgiler paylaşan Ali Çebi, dünyadaki ilk çıkan kitlesel fonlama platformları borç ve bağış üzerine olduğunu ancak en fazla ilgi duyulan platformların ise ödül bazlı sistem üzerine olduğu bilgisini paylaştı. Bunun dışında Amerika’nın ise beklenenin aksine kitlesel fonlamaya 2016 yılında girmiş olduğunun da altını çizdi. Gün boyu etkinliğin moderatörlüğü konusunda da destek olan Elvin Gültekin ise kitlesel fonlama platformları aracılığı ile ortaya çıkacak yeni bir data havuzuna dikkatleri çekti. Kitlesel fonlama platformlarının önümüzdeki dönemde yatırımcılar ve girişimcilerden oluşan ciddi ve işlenebilir datalar sağlayabileceği belirtti. Kitlesel fonlamaya yatırımcı açısından da değinen Gülsüm Çıracı ise kitlesel fonlamada exit sürelerinin uzun olabileceği ve bu sebeple de ikincil bir piyasa oluşmasının beklenenler arasında olduğunu paylaştı. Ayrıca özellikle hisse bazlı sistemin içerdiği riskler bakımından özellikle kitlesel fonlama ile birlikte yatırım yapmaya başlayacak yeni yatırımcı adaylarına çok iyi anlatılması gerektiğinin de altını çizdi.

Etkinlikte en fazla ilgi gören panellerden biri de Kadın Girişimciler ve Kitlesel Fonlama konusunun konuşulduğu ve 5 başarılı kadın girişimciyi ağırlayan panel oldu. Panelde Gülsüm Çıracı (StartupFon), Simay Dinç (Kırarthane), Ebru Gürses (Fongogo), Tuğba Dedeoğlu Demir (Ceres Yayınları), Ebru Altınel (Göncü) biraraya geldi. Girişimcinin en önemli özelliği direnmesi olduğunu paylaşan Simay Dinç, hem kendi başarılı girişimcilik serüveninden bahsetti, hem de kitlesel fonlamanın yapısı ve kadınlar arasında öneli bağlar kurdu. Kadınların yapılarında bulunan topluluk oluşturma, birleştirme, biraraya getirme özellikleri sayesinde projelerini kitlesel fonlama aracılığı ile başarılı fonlayabileceğini özellikle belirtti. Türkiye’deki kadın girişimci oranının halen daha %7-10 arasında olduğunu, dolayısı ile halen daha girişimcilik erkek egemen bir durumda olduğunu paylaşan Gülsüm Çıracı ise; erkek girişimcilerin avantajının tam focus olup diğer görevlerinden kendini yalıtabilmeleri olduğunu, kadınlar dezavantajının ise ev sorumlulukları ve diğer sorumluluklarını sürdürmek zorunda kalabilmesi olduğunu da paylaştı.

Kitlesel fonlama Forum’da son bölümde Recep BildikMehmet BuldurganCem AlfarKaan KırtayAlp Tekince ve Gökçe Tabak yer aldı ve kitlesel fonlamanın farklı uygulama alanlarını aktardı. Panelde Mehmet Buldurgankitlesel fonlamanın girişimciler açısından önemini güzel bir örnekle açıkladı. Gözü parlayan bir girişimci, kuluçka merkezleri, mentorlar ve yatırımcıları bir uçağın 4 motoruna benzetti. Eğer girişimcibu 4 motoru aynı anda çalıştırırsa, bu uçağın uçacağını ve işte tam bu noktada da kitlesel fonlama sisteminin girişimcilere 1.motordan 4.motora geçmeye aşamasında destek olacağını belirtti.

Savaş Ünsal’ın etkinlikte de paylaştığı gibi kitlesel fonlama sistemiaslında bizim gibi birlik ve beraberliği seven; bir amaç uğruna biraraya gelebilen ülkelerde çok daha hızlı öğrenilebilir, kabullenilebilir ve hayata geçirilebilir bir sistem. Sistem ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Savaş Ünsal ile daha önce gerçekleştirdiğimiz röportajımızı burayatıklayarak izleyebilirsiniz. Sistemin pek çok girişimci ve kafasında proje fikri olan ama sermayesi olmayan ya da destekleyici fona ihtiyaç duyan kişilere çok fayda sağlayacağı çok belli. Bunun yanısıra yeni yatırımcılar yaratacağı ve yatırım çeşitliliğini arttıracağı da ekonominin kalkınması anlamında oldukça değerli. Biz de Moblobi.com olarak kitlesel fonlamakonusunda bilinçlenme ve sistemin yaygınlaşması anlamında bu gibi değerli etkinliklerin çoğalmasını umut ediyoruz.


Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST