Loading

2018 Yılının En Cesur 10 Girişimcisi

Yaptıkları önemli işler ile girişim dünyasına imzalarını attılar ve 2019 yılında da bizlere ilham vermeye devam ediyorlar.

1) Elon Musk

elonmusk

Tesla ve Spacex adlı şirketlerin CEO'su Elon Musk, Tesla ile elektrikli otomobillerin öncüsü haline geldi. Son aşamada, "Tesla Semi" adlı elektrikli kamyonların da 2019'da piyasaya sürülmesi bekleniyor. SpaceX projeleri kapsamında daha önce uzaya dev bir roket fırlatmış ancak asıl hayali olan Mars'a uygun fiyatlar ile seyahat imkanı sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Elon Musk'ın yaptığı girişimlerin tümünün cesurca olduğunu söyleyebiliriz.

2) Daniel Ek

danielek

36 yaşındaki İsveç'li milyarder Daniel Ek, Spotify'ın CEO'su. Ek, Spotify için başlangıç fiyatı belirlerken geleneksel bir yöntemle yatırım bankalarıyla çalışma yoluna gitmedi. Bunun yerine doğrudan listeleme yoluyla halka açılarak piyasada gereken fiyatın kendiliğinden ortaya çıkmasını istedi. Böylece gereksiz sigortalama maliyetlerinden de kurtulmuş oldu. Şirket hisse değerlerinin çökmesi beklenirken, sürekli artış gösterdi. 

3) Emily Orrson

emilyorrson

Minecraft'ın pazarlama yöneticisi Emily Orrson, Minecraft'ın okyanus temalı güncellemesiyle birlikte burada başka bir fırsat gördü ve Coral Crafters projesini başlattı. Minecraft ile kamusal alanları zaten tasarlamakta olan oyuncular, Cozumel kıyılarındaki gerçek yaşam yapılarını da tasarlamaya başladılar.

4) Ginni Rometty

ginnirometty

IBM'in ilk kadın CEO'su ve başkanı Ginni Rometty, 61 yaşındaki Amerikalı şirket yöneticisi. Analitikler, bulut sistemi, mobil, güvenlik ve sosyal bölümler bugün IBM gelirlerinin neredeyse yarısını oluşturuyor. Uzun yıllar düşüşte olan ancak son yıllarda artış gösteren IBM'den bahsedildiğinde artık yapay zeka, blockchain gibi konular tartışılabiliyor. Üstelik bu Ginni Rometty'e göre yeniden başlatılan bir şirket için sadece bir başlangıç.

5) Oscar Munoz

oscarmunoz

United Airlines CEO'su Oscar Munoz, çifte rezervasyon yapılmış bir uçuştan yolcunun çıkarılması ve bunun şiddet ile yapılması, o yıl uçakta hayvan ölümlerinin %75'inin United Airlines'te olması gibi skandallardan sonra istifaya çağrılsa da, kaçmadı sorunların temelden çözülmesi için çalışmaya başladı. Öncelikle yeni bir çalışan eğitimi ve müşteri hizmetleri ile birlikte çifte rezervasyon yapılması durumunda yolcunun koltuğunu gönüllü olarak terk etmesi için 10.000 dolarlık bir teşvik sağlama gibi çözüm yollarına başvurdu. Çabaları hala devam eden Munoz, büyük oranda başarı sağladı.

6) Dara Khosrowshahi

darakhosrowshahi

Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi bu iş ile ilk başta ilgilenmemişti. O esnada bulunduğu Expedia'daki pozisyonundan mutluydu. Ancak arkadaşlarla bir şeyler konuşmak ve onların düşüncelerini dinlemek seni ve fikirlerini değiştirebilir. Bu durum Khosrowshahi için de böyle oldu ve Uber'e liderlik etmenin "mutlu" olmakla ilgili olmadığını, harika bir şey yapmakla ilgili olduğunu fark etti. Khosrowshahi , "insanlara kariyer tavsiyem her daim Dünya'da fark yaratan şirketler arasında, fark yaratabilecekleri diğer şirketleri araştırın" diyor. 

7) Reese Witherspoon

reesewitherspoon

Reese Witherspoon oyunculuk kariyerinin ötesine geçerek film dünyasında farklı bir kariyere adım atma cesaretini gösterdi. Oscar'lı yıldız prodüksiyon dünyasına girerek Gone Girl ve Wild filmleriyle kendini kanıtladıktan sonra 2016'da kadınlar için geniş kapsamlı içerik oluşturan Hello Sunshine'yi başlattı. Geçtiğimiz yıl ise yepyeni bir televizyon kanalı için ortaklık kurdu. Her projesiyle büyük resim hedefine yatırım yapan Witherspoon'un bir amacı da kadınların değerli tüketiciler olduklarını kanıtlamak.

8) Patrice Louvet

patricelouvet

2017 yılında Partice Louvet Procter & Gamble'daki 25 yıllık kariyerini bir kenara bırakarak 50 yıllık bir giyim firması olan Ralph Lauren'e "havalı" farktörünü geri kazandırmak için mücadeleye başladı. Louvet, markayı tekrar inşaa ederken bunun gibi süreçlerden geçmiş olan Pantene ve Clairol gibi markaları örnek alarak başladı. Kısa sürede markayı istenilen seviyeye çeken Louvet, aynı zamanda günümüze de ayak uyduran ve kendini güncel tutan bir isim. Öyleki e-ticaret üzerine giderek markanın "akıllı" mağazalarını oluşturmakta ve bu departmanın yönetim kurulunu Apple ve Ets yöneticileri ile birleştiriyor.

9) Mary T. Barra

marytbarra

General Motors belki de Amerika'nın en eski motor üreticilerinden biri olabilir. Ancak bugünlerde sanki yeni kurulan bir şirketmiş gibi davranmakta. Fortune 500 şirketinin ilk 10'unda yer alan tek kadın Mara T. Barra'nın yönetimiyle şirket tamamen bir yenilenme sürecine girerek, AR-GE çalışmalarına önem vermiş ve özerk sürüş, araba paylaşımı, kazalar ve emisyonları sıfıra indirme konularında çığır açmıştır. Aynı zamanda Uber'in de en büyük yatırımcısı ve hissedarı olan SoftBank Vision Fund'dan 2.25 Milyar Dolarlık bir yatırım dahi kazanmıştır. Bu endüstri devinin sadece Silikon Vadisi seviyesindeki inovasyona ayak uydurmakla kalmayacağının bir göstergesi.

10) Tammy Sun

tammysun

Onlarca yıldır doğurganlık tedavisi çoğu çalışan için ulaşılmaz bir lükstü. Aslında çoğu şirket çalışanlarına Amerika'da farklı sağlık sigortaları ve hizmetleri sunmaktadır. Maaş dışında bu hizmetler çalışanlar için motive edici olarak kullanılmaktadır. Sun Carrot's Software'i kurarak bu alanda şirketlere hizmet veren bir insan kaynakları sistemleri kurdu ve bunu Foursquare ile Coinbase gibi şirketlere pazarladı. İlk başta pek çok insana bunun etkisi olmayacak gibi gelse de geçen yıl çalışanların kültüründe değişim yaşandı. Artık çalışanlar bu imkanların kapsama alanlarının genişletilmesini talep etmekte ve bu da şirketlerin Sun'ın kapısını çalmasını sağlamakta.

 

 

 

 

Kaynak: entrepreneur

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 973,3K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST