Loading

50 Dolar ile Bir Dünya Markası Olma Hikayesi: Phil Knight

Phil Knight ismi bir çoğunuzun kulağına tanıdık gelmeyebilir ancak ürünleri, gündelik hayatımızın önemli bir parçasıdır.

Nike markasının yaratıcısı Phil Knight, 50 dolardan dev bir sembole dönüşen şirketinin marka yolculuğunu "Ayakkabı Gurusu" kitabında anlatıyor.

Fikrin Çıkışı ve 50 Dolar ile Başlangıç


"1962 yılında Stanford Business School'da ödev hazırlarken aklıma koşu ayakkabısı ithal etme fikri geldi. Babamı fikrime ikna ederek Japonya'dan koşu ayakkabısı ithal etmek için gerekli yol masrafımı borç aldım. Tokyo'da Onitsuka markasının fabrikasını ziyaret ettim. Bana şirketimi sorduklarında Blue Ribbon Spor Malzemeleri için çalıştığımı söyleyerek hayali şirketime distribütörlük hakkı aldım ve babama Onitsuka şirketine gönderilmek üzere 50
dolar istedim."

İlk Ortaklık


"Ayakkabıları denemek üzere koşu antrenörüm olan Bill Bowerman'a gönderdim. Hafif koşu ayakkabıları ile daha yüksek performans kazanılacağına inanıyordu. Bowerman şirketime ortak olmak istedi ve yüzde 49'unu satın aldı. Ayakkabılarımı peynir ekmek gibi satıyordum ve bankadan aldığım borçla 900 ayakkabı daha sipariş ettim. Tam o sırada gelen bir mektupla Onitsuka’ nın ABD distribütörlüğünü başka bir şirkete vereceklerini öğrenerek Japonya'ya uçtum."

Nike Logosunun Ortaya Çıkışı


"Yaptığım görüşmeler sonucunda ayakkabıların Batı Yakasında satışı hakkımı korudum. Onitsuka siparişlerimi geç gönderiyordu ve bankaya karşı zor durumda kalıyordum. Bu nedenle Price Waterhouse'da tam zamanlı muhasebeci olarak çalışmaya başladım. Zamanla Amerika'da yeni rakibimiz ortaya çıktı. Onitsuka ile sürekli sorunlar yaşıyorduk ve ortaklarımla bu sebeple yeni bir marka yaratmaya karar verdik. Portland State Üniversitesi'nde tanıştığım bir tasarımcıya hareketi temsil eden bir logo çizmesini istedim. Bir kuşun kanadına veya bir hava esintisine benzeyen bir logoda karar kıldık. Efsanevi "Swoosh" logosu böyle doğdu. Ardından yunan savaş tanrıçasının ismi olan Nike'de karar kıldık."

Yükseliş


"İlk ayakkabılarımızı Meksika'da yaptırdık ve gerçekten berbattı. Bu konuda Nissho bize yardımcı olabileceğini söyledi ve ilk ayakkabımız Nike Cortez önümüzde duruyordu. Japonya'da işçilik maliyetleri artınca ara mamülü Porto Riko'dan alıp son ürünü ABD'de New England'da bir fabrikada üretmeye karar verdik bu arada satışlarımızda 8 milyon doları yakalamıştık. 1976’ da şirketin adını Nike olarak tescil ettirdik ve Tayvan'da üretime başladık. Yaz başında Çin hükümetinden aldığımız mektupla beraber oradaki ayakkabı fabrikalarını gezdik ve iki Çin firması ile 25 yıllık bir anlaşma imzaladık."


Bugün şirketin yıllık 30 milyar dolarlık cirosu var ve bu serüven gerçek derslerle dolu…

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST