Loading

90’lı Yıllarda Hayatımıza Giren 6 Büyük İcat

İnsanlar 90’lı yılların başlarında, o güne kadar kullanılan cihazların çoğunu gölgede bırakan, zarif yeni dijital ürünlerle tanıştılar.

1996'da, Dünya VHS'ye veda etti ve video izlemek için yeni bir teknoloji olan DVD’yi benimsedi. 1998’de Google’nin ortaya çıkmasıyla insanlar çevrimiçi olarak hemen hemen her şeyi aramaya başladı. İlk kez telefon etmek yerine kısa mesaj gönderebildiler. Nokia’nın ilk cep telefonundan Google.com’a, 90’larda çok şey oldu. Muhtemelen on yılda icat edildiğini farketmediğin bu 10 icadı incele.

1) Google

google

Google'nin kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin 1995'te Stanford Üniversitesi'nde bir araya geldi. 1996’da, ikisi Backrub adında bir arama motoru için bir program yazıyordu. Backrub’un başarısından sonra, 1997’de Google.com’a etki alanı adı verdiler. O anda farkında değillerdi belki de ancak aslında dünyanın en büyük arama motorunu geliştirmeye başlamışlardı. Arkadaşları Susan Wojcicki'nin garajında ve Google resmen 1998 Eylül'ünde çıktı ve o günden bugüne bütün Dünyayı sardı!

2) Kısa Mesaj Servisi

sms

1992'de Sema Group Telecom'un eski geliştiricisi Neil Papworth, ilk kısa mesajını Vodafone'un direktörü Richard Jarvis'e başarıyla gönderdi. O zamanlar, cep telefonlarında klavyeler yoktu, bu yüzden Papworth mesajını bilgisayarda "Merry Christmas" olarak yazdı. Nokia 1011 SMS metin mesajlaşmasını destekleyen ilk cep telefonu oldu.

3) Nokia 1011

nokia1011

Cep telefonları 1980'lerde piyasaya çıkmasına rağmen, Nokia'nın ilk cep telefonu olan Nokia 1011'i piyasaya sürmesi 1994'de gerçekleşti. Cihaz, ilk seri üretilen GSM telefonu olan cep telefonlarının görüntülenme şeklini değiştirdi. Nokia 1011'den önce, cep telefonları daha büyük ve dağınıktı; bu da taşımasını zorlaştırıyordu. Ancak günümüzde cep telefonu kavramını ilk oluşturan ve aynı zamanda ilk kısa mesaj da gönderilebilen cep telefonu Nokia 1011 oldu.

4) Playstation

playstation

3 Aralık 1994’te, Sony Japonya’daki ilk PlayStation’u piyasaya sürdü. 37.000 yen (yaklaşık 387 dolar) değerinde perakende satış yapan Playstation’un, popülerliği arttı ve Sony'nin Walkman'dan bu yana en önemli ürünü olarak kabul edildi. Eylül 1995’te ABD’de piyasaya sürüldü ve anında başarı elde etti. O günden bugüne kadar milyonlarca Playstation satılmış ve yeni nesilleri çıkarak konsol dünyasının oluşmasında ilk adım olmuştur.

5) DVD

dvd

VHS'nin yerini alan DVD ("dijital video diski") geliştirildi ve 1996'da piyasaya sürüldü. Ayrıca DVD'ye eşlik eden dünyanın ilk DVD oynatıcısı Toshiba SD-3000 oldu. DVD'nin icadı için tek bir şirket veya şahıs söylenemez. Çeşitli teknik firmaları tarafından farklı varyasyonlar yaratıldı ve her biri bir formatta hem fikir oldu. Böylece VHS ve Betamax yarışmasının tekrarı engellendi. DVD bir standart yarattı.

6) Adobe Photoshop

photoshop

Teknoloji ve sanattan etkilenen kardeşler Thomas ve John Knoll, bilgisayarlarda fotoğraf düzenleme özelliklerinin bulunmadığını fark etti ve buna çözüm geliştirmeye karar verdi. 1980'lerin sonunda yıllarca süren geliştirmeden sonra, Knoll kardeşler yatırımcıları aradılar ve sonunda Adobe'nin dikkatini çekti. Adobe’nin yatırımı ve çalışanlarından aldığı yardımla Photoshop 1.0 Şubat 1990’da piyasaya sürüldü. Günümüzde ise pek çok alanda vaz geçilmez bir program olmayı sürdürmekte.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST