Loading

Bir Ortak Seçmeden Sorulması Gereken 5 Soru

Büyük beklentiler ile yola çıkılan bir iş ortaklığının hazin sonuna şahit olmamak adına aynen evlilikte olduğu gibi ne istediğini açık şekilde tanımlayabilmek ve karşı tarafı iyice tanımak gerekir.

ortak

İyi bir ortaklık şirketin başarısında en önemli rolü oynarken, çok başarılı olabilecek bir şirket de kötü ortaklık sebebiyle yok olabilir. Doğru bir ortaklık kurmak için sorman gereken 5 soru:

1) İş Ortaklığından Ne Bekliyorum?

isortagi

Masaya senden farklı bir şey getiren bir iş ortağı aramalısın. Yaratıcıysan, belki daha fazla ayrıntı odaklı bir ortağa ihtiyacın vardır. İşletmeye yatırım yapacak paran varsa, bir pazara erişimi olan veya mükemmel bağlantıları olan bir ortak aramak isteyebilirsin. Ya da utangaçsan, dengelemek için daha girişken birine ihtiyacın olabilir. 

2) Finansal Durumu Nedir?

finans

Potansiyel iş ortağının peşinde kendisini zora sokacak borçları olması veya gelirinin net olmaması senin işinlerini de zora sokabilir. Kendisi ile bunu açıkça konuşman hatta kendisini araştırman faydalı olabilir. Ortaklıkta karşı taraftan bir sermaye beklentin olmasa da, zarar yaratacak bir riskin de olmaması gerekir.

3) Zor Bir Durum ile Nasıl Başa Çıkar?

duvar

İşler çıkmaza girdiğinde iş ortağının nasıl bir yol izleyeceğini anlamanın en iyi yolu geçmiş iş deneyimlerine bakmak olabilir. Maaşları ödeyemediğinde, arkadaşından borç mu aldı? Kredi mi çekti? Çalışanlarına geç ödeme mi yaptı? gibi soruların cevabını mutlaka öğrenmelisin.

4) Benimle İlgili Soruları Neler?

sorular

Ortak olacağın kişi sana soru sormuyorsa, sana ve işe olan ilgisinden şüphe edersin. Nasıl ki sen işin geleceği adına karşındakinin maddi durumu, ailesi, geçmiş iş deneyimleri gibi konuları merak ediyorsun, onun da bunları merak ediyor olması gerekir. İş ortağının sadece senin karakterin ve güvenirliğin hakkında bile bilgi sahibi olması, bunu istemesi gerekir. 

5) İşi İkinci Plana Atacak Ailevi Konuları Var mı?

aile

Potansiyel iş ortağının hamile bir karısı veya bakıma muhtaç yaşlı bir ebeveyni olabilir. Eğer onlar ile ilgilenmesi gereken tek kişiyse, kişisel hayatı daha çok zamanını alacaktır. Bunun da kendisini işlerden uzaklaştırması beklenir. Özellikle de yeni bir iş kurma aşamasında her dakika önemlidir. Esnek olarak ve gerektiği kadar çalışılması gerekir. Bu konularda baştan çok açık davranmak ve karşı taraftan da bunu talep etmek önemlidir. 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST