Loading

Dikkat Dağınıklığına İyi Gelecek Yöntemler

Sıkıcı ve zor bir iş üzerinde çalışırken işe tamamıyla konsantre olabilmek oldukça zordur ve günümüzün yeni problemlerinden birisidir.

Dikkatimiz sürekli farklı konulara dağılır. Dikkat geliştirme aslında tahmin edildiği kadar zor bir şey değildir. Dikkati artırmaya yönelik bazı bilimsel çözümler bulunmaktadır.

Peki hayatımızda daha kolay odaklanabilmek ve daha fazla verim alabilmek için neler yapabiliriz?

1) Zihnini Dağıt

kafadagitmak

Yaptığın işe dikkatini vermekte zorlanıyorsan kısa bir süreliğine zihnini dağıtmanın Zaman’ı gelmiş demektir. Burada en iyi yöntem zihnini dağıtacak başka birşeye yönelmektir.

Psikologlar zamanımızın yaklaşık yüzde 50’sini yaptığımız işten farklı şeyler düşünerek geçirdiğimizi açıklıyorlar. Bu nedenle zihnimizi dağıtmak performansımızın artmasına yardımcı olabilir. Uğraştığın işle ilgili olmayan başka bir konu üzerinde düşün. Örneğin; kafana takılan başka bir sorunu çözmeye çalışabilirsin. Bir süre sonrada işine kaldığın yerden devam et.

Bu şekilde başka bir konuyu düşünmesi için zihnimize izin vermek bizi aklımız başka konulara kaydığı için hissettiğimiz suçluluk duygusundan kurtaracak hem de zihnimizi meşgul eden diğer sorunlarıda halletmiş olmayı sağlayacaktır.

2) Boş Boş Dolan

dolanmak

İşimizi çok seviyor olamamış maalesef yoğunlaşmamızı artırmıyor. Zor bir işe başlamak ise irade istiyor. İrade gücünü artırmanın yolu ise gülmekten geçiyor. Yapılan araştırmalar sonucunda komik videolar izleyenlerin zor bir bilmeceyi çözmeye çalışanlardan daha uzun çaba sarfettikleri gözlemlenmiş. Avustralya Üniversitesi Liderlik Araştırmaları Uzmanı David Cheng'e; göre "Ekibiniz için eğlenme kültürü yaratmak, onları güldürecek komik bir video bulup izletmek iş verimliliğini artırır. Bu elbette gün boyunca kedi videoları izlemek anlamına gelmiyor, ama özellikle yorgun hissedilen anlarda, arada bir fırsat yaratarak şakalaşır gülmek gerekir."

3) Karmaşa

karmasa

Londra’daki UCL Ünivesitesi Psikolog Nilli Lavie 1995 yılında yükleme teorisini gündeme getirdi. Teoriye göre beynimizin dış dünyadan alıp işleme koyabileceği bilgi sınırlıdır ve bu kapasite dolduğunda beynin dikkat sistemi devreye girer neye konsantre olacağına karar verir.

Lavie'nin deneyleri göstermiştir ki; temiz, düzenli ve sessiz ortamlardan ziyade dağınık ve karmaşık ortamlarda çalışmak daha verimli olabilir. Algı bölgeleri tamamen dolduğunda beynimiz tüm enerjisini en önemli işe yoğunlaştıracaktır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken dikkat dağıtıcı doğru faktörleri bulabilmektir. Düzenli görsel ve müzikli araçları devreye sokmak gerekir. Radyo ve özel uygulamalar gibi…

4) İşe Ara Ver

molasuresi

İşlerimiz aşırı yoğun olduğunda ara vermek fikri mantıklı gelmesene yapılan araştırmalar bu şekilde daha fazla iş yapıldığını kanıtlamıştır. Önemli olan planlı şekilde ara verebilmek.

Araştırmalar konsantrasyon sınırının 90 dakika olduğunu bundan sonra ise 15 dakika ara verilmesi gerektiğini gösteriyor.

İşe ara verdiğinizde fiziksel bir egzersiz yapabilir, meditasyon yapabilir, camdan dışarıyı seyredebilir, bir fincan kahve içebilirsiniz.

5) Kendini Fazla Zorlama

aravermek

Boston Dikkat ve Öğrenim Laboratuvarı'nda beyin taramaları yapılmış ve uzun süre konsantre olmaya çalışanların, kısa süreli konsantrasyon ve kısa ara sonrasında tekrardan konsantre olma yöntemini izleyenlerden daha fazla hata yaptığını ortaya koymuştur. Yine Amsterdam Vrije Üniversitesi'ne yapılan araştırmada sürekli konsantre olmak yerine kısa süreli ara vererek başka bir konuda düşünmenin dikkati daha fazla artırdığı gözlemlenmiştir.

 

Sonuç olarak beyin hakkındaki bilgimiz arttıkça stresin konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkilerini görüyoruz. Bu nedenle beynimizi sakinleştirerek, kontrolü ele geçirmek çalışma verimliliğimizi artırmada çok önemlidir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST