Loading

Etkileyici Bir Tokalaşma Nasıl Olur?

Tokalaşmak yüzyıllardır barışı temsil eden bir ritüeldir. Tokalaşma sırasında farkında olmadan ellerimizin durumu birçok şeyi belirtir.

Aslında son derece basit bir hareket. Karşıdakinin elini dengeli şekilde sıkıp kısa bir sallamadan sonra bırakacaksın. Şimdi etkili bir tokalaşmanın formülüne geçelim.

Öncelikle tokalaşırken dikkat etmemiz gerekenler

Elde eldiven var ise mutlaka çıkarılmalı.
Kişinin eli tam kavranmalı.
Baş parmak ve işaret parmağı arasındaki sinirler kavuşmalı.
Benim elim senin elini döver tarzında olmamalı.
El ıslak veya terli ise kurutulup el sıkışılmalı.
Tokalaşmada ilk hareket genellikle kadınlardan beklenir.
Ev sahibi konumunda olan kişilerin konuktan önce el uzatması beklenir.
Biriyle tokalaşırken ayağa kalkılır, oturma pozisyonunda tokalaşılmaz.
Hafif bir tebessüm ve göz kontağı tokalaşmaya eşlik etmeli.
Karşı tarafın elinizi sıkmama ihtimali olduğunu düşündüğünüzde tokalaşmaya yeltenmeyin.

 

Önemli Detaylar

1) Tokalaşma Kurallarını Unutma

tokalasmakuralları

İş dünyasında tokalaşırken kimin öncelikle hamle yapacağı konusunda cinsiyetin herhangi bir önemi yoktur. Burada tokalaşmanın en önemli kuralı, ast-üst kuralına dikkat etmekten geçer. Genellikle tokalaşma teklifi üst konumdaki taraftan gelir. Örneğin bir iş görüşmesine gittiysen, karşındaki insan kaynakları müdürü ilk olarak elini uzatır. Veya bir yemeğe katıldıysan, yemeğin ev sahibi olan taraf önce elini uzatır.

2) Tokalaşırken Ayağa Kalk

ayagakalk

Fiziksel olarak bir engelin veya rahatsızlığın yoksa, bulunduğun yer ayağa kalkamayacağın kadar sıkışık değilse, tokalaşırken mutlaka ayağa kalk. Tokalaşmak ayakta teklif edilir ve ayakta karşılık verilir.

3) Düzgün Bir Tokalaşma Baş Parmakların Kenetlenmesiyle Gerçekleşir

basparmak

Düzgün bir tokalaşma için tokalaşan kişilerin baş parmakları ile işaret parmakları arasındaki oyuğun birbiriyle buluşması gerekir. Bu buluşma gerçekleştiğinde, karşınızdakiyle göz teması kurarak tokalaşmayı tamamlayabilirsin. Etkileyici bir tokalaşmanın olmazsa olmazı göz temasıdır.

 

4) Sıkı ve Sıcak Bir Şekilde Tokalaş

sicak

Tokalaşırken karşındakinin elini çok sıkıp dominant bir izlenim yaratma. Ancak güven ve samimiyet duygusu verecek kadar da sıkı ve sıcak bir şekilde tokalaştığından emin ol. Baş parmaklarının yanındaki oyuk birbiriyle buluşur, makul bir şekilde karşı tarafın eli sıkılır, doğrudan göz teması kurulur, hafif bir gülümsemeyle karşındakine hitap etmeye başlayabilirsin. İşte mükemmel bir el sıkışmanın kısa hikayesi…

5) Moda Tutkun Karşı Tarafın Canını Acıtmasın

modatutkusu

Sağ ele takılan büyük yüzükler ve farklı aksesuarlar, karşı tarafın elini çizebilir, canını acıtabilir. Elinde kullanmak istediğin aksesuarları daha çok sol eline takabilirsin.

6) El Sıkışırken Karşı Tarafın Yaşına ve Sağlık Koşullarına Dikkat Et

saglikkosullari

Yaşlılarla tokalaşırken çok daha dikkatli ol. Bazı yaşlılar kullandıkları ilaçlar veya bazı kemik problemleri nedeniyle sıkı bir tokalaşma yüzünden zarar görebilir, ellerinde morarma, kızarma gibi durumlar yaşanabilir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST