Loading

Girişimcinin Tanımı Nedir?

İnsanlar, bir girişimciden neyin kastedildiğine dair kesin bir cevap arayışındadır. O halde aslında bir girişimci olmak ne demektir?

Binlerce insan, bir girişimciden neyin kastedildiğine dair kesin bir cevap arayışındadır. O zaman aslında bir girişimci olmak ne demektir? Bu her gün yeni iş girişimleri kurmanız gerektiği anlamına gelmez. Bir girişimci, risk almak ve iş veya tüketici sorunlarını çözmek için öngörü, yönetici ve hırsı olan kişidir. Başarılı bir girişimci olmanın gerektirdiği temel özelliklerden bazıları şunlardır:

  1. Tutkulu
  2. Yenilikçi
  3. Süreklilik esaslı
  4. Becerikli
  5. Risk alan
  6. Disiplin

Girişimcinin becerileri ve özellikleri:

İş kavramınız için tutku

Bazı insanlar için, saf tutku ve yönetim, başarılı bir girişimcinin en belirleyici özelliğidir. Tüm enerjilerini, kavramlarını karlı bir gerçekliğe dönüştürmeye odaklayabilen vizyonu olan biri.

Bir girişimcinin, başkalarının yapamadığı iş fırsatlarını tespit etmesine yardımcı olan bu tutku fırsat ve rekabetin ortaya çıkmasına neden olsa bile, yaptıkları işe olan tutkuları nedeniyle rekabetin asla onları korkutmayacağı anlamına gelir; sadece daha iyisini yapmak için onları sürmeye hizmet eder.


Yenilik, yenilik, yenilik

Bir girişimci her zaman yeni yenilikler ve kendilerini yeniden yaratmanın yollarını arar. Bu yenilikler ister dış kaynaklardan ister içeriden olsun, işlerini yürütmek, sundukları ürün ve hizmetleri iyileştirmek için ve daha iyi yollar bulmak için ilham kaynağı olurlar.

Yenilikçi nitelikleri dışında, başarılı girişimciler, işlerinin büyümesi için gerektiğinde değişimi kabul etme ve benimseme esnekliğine sahiptir. Yeni metotların mevcut olanlardan daha iyi performans gösterebileceğini kabul etme konusunda güçlüdürler.

İş hayallerini gerçeğe dönüştürmek için süreklilik

Ne yazık ki, bir iş fikrini düşünmek ve bir iş fikri peşinde koşmak ve işini yapmak arasında belirgin  farklar vardır. Fikir ve istekleri takip etme merakı, doğası ve azmine sahip olanlar, girişimcilik ruhu olarak kabul edilir.

Becerikli

Kendi işlerinin başarısını yapmak isteyen girişimciler için önemli bir bileşen, sahip oldukları kaynakları en üst düzeye çıkarmaktır. Tek kişilik bir grup olarak, girişimcilerin zamanlarını yüksek verimlilikle yönetebilmeleri ve ihtiyaç duyduklarında yardım aramaları için öngörüde bulunmaları gerekir. Asgari geçerliliği olan bir ürün ya da hizmet sunarak, ölçeklendirmeden önce neyin işe yarayacağını öğrenme yeteneği, başarılı bir girişimcinin önemli bir özelliğidir.

Rahat risk alan

Bir girişimci, başarıya ulaşmak için zaman ve çaba harcayarak potansiyel bir fırsat belirledikten sonra risk almaya istekli olmalıdır. Çok sık olarak, bu riskler iyi hesaplanır ve risk alma potansiyel faydaları tartılır. Birçok durumda, risk almamak bile, yeni bir işe adım atmadan işi yok edebilir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST