Loading

Girişimini Sabote Eden 5 Hata

Fikirler önemli ama onları hayata nasıl geçirdiğin daha önemli olabilir...

İnsanlar

Her şeyden önce, yeni bir iş kuruyorsan, kurduğun bu iş ile ilgili birikimin olması sana büyük bir avantaj sağlar. Ama ne kadar birikim ve cesaret sahibi olursan ol, bazı hatalardan kaçamıyorsan başarısızlık da kaçınılmaz olacaktır.
 

Öyleyse Nedir İşin Başarısını Sabote Eden hatalar?

1) Hedef Kitleyi Doğru Analiz Edememek


Girişiminin başarıya ulaşmasındaki en önemli adımlarından biridir hedef kitleni tanımak. Hedef kitlenin ihtiyaçları, sıkıntıları, engelleri, hedefleri, yaş aralığı, hayalleri… "Nedir?" sorusunu doğru cevaplıyor olman çok önemlidir. Ürün veya hizmet sunarken, pazarlama yaparken, ücretsiz içerikler paylaşırken bunları biliyor olman gerekir. Çünkü, maksimum etki için her türlü iletişimini bunlar üzerine kuruyor olacaksın.  Bu nedenle her şeyden önce, hedef kitlenin kim olduğunu belirlemeli ve onları çok iyi tanımalısın.

2) Zamanı Satmak


Birçok uzman bir nevi uzmanlık alanını satarak kazanç elde eder. Peki, günde kaç saat çalışabiliyoruz? En fazla 24 saat... Bu da yemez, içmez ve uyumazsak! Kısıtlı zaman eşittir kısıtlı kazanç demektir. Zamanı satmak yerine ürün satman gerekir (kitap, dijital ürün, online eğitim, grup koçluk, workshoplar, vs.). Ancak bu şekilde, zamandan bağımsız kazanç elde edebilirsin. Aksi takdirde, müşterisi çok ve ajandası dolu olan bir uzman bile olsan, kazançların bir noktada tıkanıp kalır. Daha da kötüsü, kendini kısa bir süre sonra işinin tutsağı olan bir hayatın içerisinde bulursun! Kendi işini yapmak istemenin sebebi, özgür olmak ve kendi kurallarınla yaşamak değil miydi?


3) Ego Bazlı Pazarlama Yapmak


Hal böyle olunca sürekli bildiğimiz konular ve kendi başarılarımız hakkında konuşmak isteriz. Kendi yeterliliklerimizden, aldığımız eğitimlerden, katıldığımız seminerlerden ve sertifikalarımızdan bahsederiz. Çünkü biliyoruz, konumuz değerli ve bu konuda iyiyiz. Ancak tek bir şeyden bahsetmiyoruz, işimizin kalbine yerleştirmemiz gereken HEDEF KİTLEMİZDEN! Malesef sertifikalarımız veya katıldığımız eğitimler hiçbir potansiyel müşterimizin umurunda değil! İnsanlar için önemli olan tek bir şey var; istedikleri sonucu alabilmek. O yüzden, pazarlama yaparken, onlarla bulundukları noktada buluşman gerekir ve iletişimini onların bakış açısından yapman gerekir. Onları çok iyi anladığını, yakından tanıdığını, sıkıntılarına neyin çözüm olacağını ve bu sonucu almalarının neden mümkün olduğunu onlara göstermen gerekir.

4) Sosyal Medya Hamalı Olmak


Birçok girişimci pazarlama söz konusu olduğu zaman kendini kitlelere tanıtmak söz konusu olduğunda sürekli sosyal medyada paylaşımlar yapmaya başlar. Takipçi sayısı çok fazla ise durum anlaşılabilir ancak yeterince takipçi sayısı yoksa zamanla artacağını düşünerek gece gündüz paylaşım yapmaya devam eder. Bu arada takipçi sayısı artabilir ancak kaplumbağa hızında… Üstelik burada ufak bir sorun daha var. Siz bir girişimcisiniz sosyal medya fenomeni değil. Peki ne yapmalısınız? Mutlaka internet reklamları vermelisin! Hedefine giden en kısa, en kolay ve en etkili yol budur. Belirli bir strateji doğrultusunda yaptığın takdirde, günde 10 TL bile işinin ivme kazanması için yeterli olacaktır.

5) İnternet Teknolojilerini Etkili Şekilde Kullanmamak  


Cep telefonu gibi basit cihazları kullanarak, hazırladığın içerikleri veya çektiğin videoları, tek bir tıkla internetin var olduğu her yere ulaştırabilirsin. Dünyanın öbür ucundaki insanlarla internet üzerinden karşılıklı olarak görüntülü konuşabiliyor, ekran paylaşabiliyorsun. Web seminerleri düzenleyip binlerce kişiye sunum yapabilirsin. İşinin birçok sürecini internet üzerinde yürütebilirsin. Bunlar internetin bizlere sunduğu imkanlardan sadece birkaç tanesi. Aslında her şey elinin altında. Sadece kullan…





Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST