Loading

İlham Alınacak Bir Başarı Hikâyesi: IKEA’nın Kurucusu Ingvar Kamprad

Dünyanın en büyük mobilya mağazaları zincirinin sahibi olan İsveçli milyarder Ingvar Kamprad 48 milyar dolarlık servetiyle gıpta edilmesi ve başarılarından ders çıkartılması gereken bir rol model olarak karşımızda duruyor.

Dünyanın en büyük mobilya mağazaları zincirinin sahibi olan İsveçli milyarder Ingvar Kamprad 48 milyar dolarlık servetiyle gıpta edilmesi ve başarılarından ders çıkartılması gereken bir rol model olarak karşımızda duruyor. IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad bu kadar zengin olmasına rağmen sadeliğe ve yenilikçiliğe inanıyor. İşte IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad’ın başarılarla dolu hayat hikâyesi…

ikea

Çocukluk Dönemi

1926 yılında İsveç’in güneyindeki Smaland kentinde dünyaya gelen Ingvar Kamprad 5 yaşına geldiğinde kibrit satarak ticari hayatına küçük adımlar atıyor. 10 yaşında ise komşularına yılbaşı hediyeleri, kalemler, boncuk işlemeleri, dekorasyon süsleri gibi eşyalar satmaya başlıyor. Ergenlik dönemlerinde Alman babaannesinin etkisiyle Nazi Gençlik Hareketleri’ne katılıyor. Ancak bu durumu sonraları hayatının en büyük pişmanlığı olarak değerlendiriyor ve çalışanlarına bu hatasından dolayı özür mektubu yazıyor.

ingvarkamprad

IKEA’nın Kuruluşu Nasıl Oldu?

Ingvar Kamprad çocukluk döneminde öğrenme bozukluğu sorunuyla uğraşıyordu. Diskleksi bozukluğu olan Ingvar Kamprad bu hastalığına rağmen okulunu başarılı bir şekilde tamamlıyor. Bu başarısından dolayı da babası bir miktar para veriyor. Babasının verdiği bu parayla 1943 yılında IKEA kuruluyor. Kuruluşunun ardından ilk beş yıl boyunca üretim yapamayan IKEA sadece ufak tefek eşyalar satıyordu.

Oldukça titiz, şeffaf ve huysuz bir girişimci olan Ingvar Kamprad, bu özellikleri sayesinde faaliyet gösterdiği sektöre o zamana kadar uygulanmamış yenilikler getirdi. 1956 yılında IKEA ile özdeşleşen parça mobilya satışı sistemine geçildi. Parça mobilya satışı hem maliyetleri düşürüyor hem de mobilya satışında adeta bir devrim yaratıyordu. Bu yenilikten sonra artık insanlar mobilya almıyor mobilya haline dönüştürülecek parçalar alıyordu. Bu satış tekniği sayesinde müşteriler etkin hale getiriliyor ve tüm nakliyeden kuruluma kadar her şey müşteriye yaptırılıyor.

ingvarkamprad

İsveç Hükümeti’nin uyguladığı fazla vergi politikaları yüzünden Ingvar Kamprad, ıKEA merkezini 1973 yılında Danimarka’ya taşıdı. Kendisi de bu duruma tepki göstermek adına İsviçre’ye taşındı. IKEA merkezi hala Danimarka’da bulunmasına karşın Ingvar Kamprad emekli olduktan sonra tekrardan İsveç’e yerleşti.

Ingvar Kamprad’ın Özel Hayatı

Üç oğlu ve bir de kızı bulunan Ingvar Kamprad, özel hayatında sadeliği ve yalınlığı tercih ediyor. Emekli olduktan sonra oğulları IKEA için önemli görevler üstlendiler. Küçük oğlu Mathis Kamprad, dünya genelindeki tüm şubelerin başına geçti.

Uzun dönemlerdir Kamprad ailesinin servetiyle alakalı birçok söylenti dolaşıyor. Aile avukatlarının yaptığı açıklamaya göre şirketin servetiyle ailenin kişisel servetinin birbirinden bağımsız olduğu ileri sürülüyor. Ingvar Kamprad’ın kişisel serveti ise güncel rakamlara göre 48 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

ingvarkamprad

Ingvar Kamprad, şirketinin manifestosu niteliğini taşıyan iki adet kitap kaleme aldı. Bunlardan biri 1976 yılında kaleme aldığı "A Testament Of A Furniture", diğeri ise 1990 yılında İsveçli bir gazeteciyle birlikte yazdıkları "Leading By Desigin: The IKEA Story" adlı kitaplar. İkinci kitap daha çok Ingvar Kamprad’ın kişisel yaşamanı konu alıyor.

Ingvar Kamprad 48 milyar dolarlık servetine karşın mütevazi ve sade bir hayat yaşıyor. Uçuşlarını ekonomi sınıfında gerçekleştiren milyarder ucuz otellerde kalıyor, markasız kıyafetler giyiyor, sıradan bir evde oturuyor ve 20 senedir aynı aracı kullanıyor. Lükse, gösterişe ve pahalı bir hayata asla önem vermiyor.

IKEA’nın tüm yönetimini ve işleyişini çocuklarına devretmiş olsa da Ingvar Kamprad şirkette hala söz sahibi ve önemli kararlarda sadece kendisinin planları uygulanıyor. 91 yaşında olmasına rağmen dinç ve sağlıklı olan Ingvar Kamprad ‘Daha yapacak o kadar çok şey var ki ölmeye bile vaktim yok’ diyor. 

Ingvar Kamprad Ocak 2018'de hayata gözlerini yummuştur.

 


Kaynak: www.girisimcikafası.net

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST