Loading

İş Kurmadan Önce Yenmeniz Gereken 4 Korku

Toplumumuzda her birey kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak ister.

para yatırım

Toplumumuzda her birey kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak ister. Dolayısıyla bir iş yeri açma girişimlerine başlar. Nitekim bir çoğu açar, bir çoğu da yeterli gereksinimi gösteremediği için açamaz. Tabi herkesin istediği bazı şeyler gerçekleşmeyebilir, gerçekleşse bile uzun zaman da alabilir. Çünkü iş kurmak kolay bir iş değildir. İş kurmayı kafasına koyan kişi bazı riskleri almak zorundadır. Yoksa başarı yakalaması zorlaşacaktır.  Kimisi bu riskleri almayı kabul ederken kimisini de bu riskler korkutmaktadır. Dolayısıyla o kişi istediği işe başlamaktan vazgeçmektedir. Bu yazımda ise bu konu ile alakalı girişimci adaylarının iş kurarken yüzleşmesi ve yenmesi gereken 5 korkuyu ele aldım.

Parasız Kalmak

sermaye

Girişimciliğin bence ilk ve olmazsa olmaz kriteridir sermaye. Sermaye konusu girişim adayları için büyük bir endişe nedenidir. Çünkü bir iş kurmak çok para gerektirir. İlk düşünülen görüş her zaman şu olmuştur: "Yatırdığım parayı düzenli bir gelir ile tekrar kazanabilecek miyim?" düşüncesidir. Ya da işlerim kötü giderse sermayemi kaybeder miyim gibi aklı bulandıran sorularla kendini meşgul eder. Girişimcinin burada en büyük amacı büyük gelirler elde etmektir. Ancak düzenli bir gelirin sağlanamaması düşüncesi ise en büyük korkuları olmuştur. Girişimci olarak adlandırdığımız kişi bu riskleri alabilmelidir. Eğer ki kuracağı işte başarılı olacağını ve büyük paralar kazanacağını düşünüyorsa gereken sermayeyi bir şekilde toparlayıp işini kurmalıdır. Zaten aklında takılmasını gerektirecek düşünceler yoksa işine odaklanır ve hedeflediği parayı da kazanır.

Yeterince İyi Olamamak

calisma

İş kurmada bir başka korkudan bahsedecek olursam bu da bilgi, deneyim ve tecrübe eksikliği korkusudur. Girişimciler iş kurup lider olacakları zaman olabildiğince işe hakim ve bilgili olmalıdırlar. Çünkü bünyesinde onlarca belki yüzlerce kişi çalışacak ve görevi onları yönetmektir. Eğer yeterli bilgi donanıma sahip değilse işten bıkma noktasına kadar gelebilir. Başka bir konu ise rekabet. Kendinizi diğer şirketlerle rekabete hazır hissediyor musunuz? Eğer bilgi birikim yoksa haliyle rekabet noktasında da geri planda olur ve prestijiniz zayıflar. Bundan dolayı bir iş kurmadan önce alanınızla ilgili bütün detayları bilmeli ve araştırmalısınız. Kendi şirketini oluşturan girişimciler hemen büyük hedef ve başarı kovalamalarına gerek yoktur. Uygun ve sade işlerle başlamalı daha sonrasında büyük işlere adım atmalıdır.

Başarısızlık Korkusu

korku

Başarısızlık korkusu hayatımızın her anında olan bir şeydir. Tabi bu işe yeni atılan girişimcilerde de görülmektedir. Ama şu da bilinmelidir ki her zaman başarılı olamazsınız. İllaki başarısızlık da olacaktır. Burada önemli olan girişimcinin bu başarısızlıktan ders çıkarıp aynı hatalara düşmemesidir.

Bunalmak

bunalmak

Girişimciler girişimciliğin kolay bir iş olmadığını ve istikrar göstererek işinde var olmasını gerektiğini bilmelidir. "Ben artık girişimciyim her türlü zengin ve rahatım." dememelidir girişimci. Çünkü girişimcilik işi büyük zorlukları da beraberinde getirir. Büyük sorumluluk almanız gerektiğini unutmamalısınız. İşler de her zaman istediğiniz gibi gitmeyebilir, dolayısıyla stresle ve mücadeleyle doludur girişimcilik işi. İşinizi kontrol etmelisiniz her daim. Bazen bunalmalar yaşayacaksınız evet ama bunun da üstesinden gelmek sizin elinizde. Örneğin bütün işlerin size yıkıldığını düşündüğünüzde sorun yaşadığınız alana bir işçi alarak yükünüzü hafifletebilirsiniz. Ancak hemen pes etmemek gerekir, çünkü girişimcilik işi aynı zamanda irade ve idare işidir.  

İş kurmak büyük cesaret işidir. Korkaklar için asla uygun bir alan değildir. Eğer korkularınız varsa da bunların üstüne giderek korkularınızı aşabilirsiniz.  Aynı zamanda korkularınızdan ve başarısızlıklarınızdan ders çıkararak iş hayatına hazırlıklı olmalısınız. Unutmayın, iş hayatında korkularından kaçanlar değil korkularına sahip çıkanlar başarıya ulaşmıştır. Siz neden başarıya ulaşanlardan olmayasınız?



Kaynak: www.girisimcikafasi.com

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST