Loading

Jack Ma ve Alibaba'nın sırları

Alibabanın kurucu ortağı ve CEO'su olan Jack Ma, World Economic Forum'unda yaptığı konuşmada hayatında yaşadıkları ve Alibaba'nın başarı sırları hakkında bilinmeyenlerden bahsetti.

Jack Ma 10 kez Harvard’a başvurmasına karşın hepsinde reddedilmiş

‘’Ben Harvard’a on kere başvurdum ama hepsinde beni reddettiler. KFC Çin’e ve benim şehrime ilk geldiği zaman 24 kişi iş başvurusunda bulundu. KFC 23 kişiyi işe aldı. Bir tek ben işe alınmadım.

Jack Ma ve cinsiyet

Alibaba’nın başarısının gizli sebeplerinden biri şirketimde çok fazla kadın çalışmasıdır. Şirketin %47 si kadın çalışanlardan oluşmaktadır. 21. yy da kazanmak istiyorsanız, sizden daha iyi olduğunu düşündüğünüz insanlara yetki vermeniz gerekiyor ancak bunu yaptıktan sonra başarılı olabilirsiniz. Fark ettim ki, kadınlar kendilerinden çok diğer insanları düşünüyorlar.

Jack Ma ve ekonomi

Günümüzde Çin dünyanın 2. büyük ekonomisi konumunda. Çin, ekonomisinin kalitesine dikkat etmek zorunda.  İnsan büyümesinde belli bir zaman sonra fiziksel gelişim yavaşlar ama insanların zihinsel gelişiminin durmaması gerekir. Bunu ancak kültürünüzü, değerlerinizi ve bilgeliğinizi arttırarak sağlayabilirsiniz. Bence Çin bu yolda ilerliyor.

Jack Ma ve para

Bir milyar dolarınız olduğu zaman, bu sizin paranız değildir. Bu para size güvenen insanların verdiği paradır.

Jack Ma ve güven

Alipay’i ilk zamanlar anlattığım insanların çoğu bu projenin hayatlarında gördükleri en saçma fikir olduğunu söylediler. Onlara dedim ki, insanlar kullandığı sürece Alipay’in aptalca yada zekice olmasını umursamıyorum. Bugünlerde 800 milyon insan ödemelerinde Alipay’i tercih ediyor.

Jack Ma ve Tai Chi

Tai Chi hayatınızı nasıl dengelediğinizdir. Sanki bir yarışmadaymış gibi çalışmanızdır. Ben Ebay’le rekabet içinde olduğumda bana şöyle dediler, sen Ebay’den nefret ediyorsun. Buna karşın ben şöyle dedim, hayır ben Ebay’den nefret etmiyorum onlar çok iyi bir şirket. Onlar Çin’e geliyor ben dışarı çıkıyorum. Tai Chi şöyledir sen oraya gidiyorsan ben buraya gidiyorum, sen yukarı çıkıyorsan ben aşağıya gidiyorum. İşte benim dengem bu.

Jack Ma ve Dünyayı Geliştirmek

Yıllar önce dünyayı değiştirmek istedim, şimdi dünyayı değiştirmek istesem kendimizi değiştirirdim. Kendimizi değiştirmek, dünyayı değiştirmekten daha önemli ve daha kolaydır, ikinci olarak ise ben dünyayı geliştirmek istiyorum. Çünkü dünyayı değiştirmek iyi olabilir. Benim işim ise çalışanlarımın mutlu olmasını sağlamak. Çünkü eğer çalışanlarım mutluysa, müşterilerimi mutlu edebilirler.

Jack Ma ve İş modelleri

Hatırlıyorum da Walmart’ın yetkili müdürlerinden biri 5 yıl önce Hangzhou’ya gelmişti. 10 yıl içinde Walmart’tan daha büyük olabiliriz demiştim. Hey sen, umutların çok iyi demişti yetkili. 10 bin yeni müşteri istiyorsanız, yeni ve büyük bir depo, mağaza vs. kurmanız gerekiyor. Benim için ise bunu yapmak sadece 2 tane sunucu demek.

Kaynak: World Economic Forum| Çeviri: Ahmet YILDIZ

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST