Loading

Kariyerini Kurtarabilecek 4 Düşünme Becerisi

Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda yaşıyoruz ve bizim yerimize bir makinenin tercih edilmesini istemeyiz. O halde güçlü bir eleştirel düşünme becerisine ihtiyacımız olabilir.

Ball State University tarafından yapılan bir araştırma, 2000 yılından bu yana ABD'de bulunan fabrikalarda 5 milyon iş için otomasyon tercih edildiğini gösterdi. Yeni bir McKinsey raporu, makinelerin, 2030 yılına kadar dünya genelinde 800 milyon işçinin yerini alacağını söylüyor.

Çalışanlar, makinelerin bu yükselişini durdurmak ve kariyerlerini kurtarmak için ne yapmalı?

Yakın gelecekte otomatikleştirilmesi en muhtemel olan işler daha eleştirel düşünmeyi gerektiriyor. İyi bir eleştirel düşünür, gerçekleri (veri, araştırma bulguları ve gözlemlenebilir kanıtlar) nasıl değerlendireceğini ve bir karar vermede veya bir problemi çözmede hangi bilgilerin yararlı olduğunu belirler.

İşte Odaklanman Gereken Bazı Düşünme Becerileri

1) Problem Çözümü

cozum

Problemi analiz etme, çözüm üretme, çözümü uygulama ve değerlendirme sürecidir. Örneğin; web sitesi yaptırmak isteyen bir müşterin var. Tasarımı onayladıktan ve kodlama sürecine geçildikten sonra, tasarımda hiç olmayan bir şeyi eklemek istiyor ve başta anlaşılan bütçeyi aşmak da istemiyor. Çalışanın bu noktada hem kendini ekstra yükün altına sokmayacak hem de müşteriyi memnun edecek bir çözüm üretip uygulaması gerekir. 

2) İletişim

iletisim

Otomasyon araçları verimlilik ve üretkenliği artırsa da, kendi kendini yönetemez. Özellikle işin için müşteriler girdiğinde yönetim için insanlara ihtiyaç vardır. Müşteriler ile nasıl etkileşime gireceğini bilerek güven, işbirliği ve tatmin edici sonuçlar oluşturman gerekir. Karmaşık sorunlara çözümler getirmek için hem müşteriler ile hem de diğer ekip üyeleriyle olan iletişim önemlidir. 

3) Duygusal Zeka (EQ)

duygular

İşe yeni giren hatta bazen deneyimli çalışanlar bile duygularını yönetme konusunda başarısız olabiliyorlar. Kendileri farkında olsun veya olmasın çok az öz yönetim becerisine sahiptirler. Bu tür bireyler karşı tarafın duygu durumunu analiz edemez. EQ eksikliği bir müşteri ilişkisinde felakete sebep olabilir. Müşterinin öfke, hayal kırıklığı, şüphecilik gibi olumsuz duyguları tespit edilerek etkisiz hale getirilebilmelidir. 

4) Yaratıcılık

yaratici

Süreçleri, verilen hizmeti iyileştirmek için yenilikçi yollar bulabilirsen, bulunduğun işletmeye daha fazla değer katacağından fark edilmeye başlarsın. Yönetim her zaman yeni fikirler ve çözümler arar. "Başkasının göremediğini görebilmek" henüz robotların yapabileceği bir şey değildir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST