Loading

Milyonluk İşletme Kurmak İçin Öğrenci Kredisi Nasıl Kullanılır?

Lee McAteer ve 100 kişilik ekibi, bu yıl dünyanın dört bir yanındaki yaz kamplarına 18-30 yaş arası 20.000 kişi gönderecek.

1) Girişimci Değil Bunun Ötesi

LeeMcAteer

“Girişimci kelimesinden nefret ediyorum” diyor Lee McAteer. İnsanların onu çevrimiçi bulmasına yardımcı olmak için yalnızca Twitter biyografisinde kendisini böyle belirttiğini söylüyor. “Paran varsa, girişimci olmak kolaydır. Ancak her şey çöktüğünde bu çok yalnız bir süreç olacaktır” diyor.

McAteer 1983 yılında Wirral'da doğdu ve 11 yaşında yerel dilbilgisi okuluna gitti. Ailesi o okurken boşandı ve babasının yönettiği bir golf kulübünün üstündeki bir meclise taşındı. “Zor bir zamandı,” diye hatırlıyor baba Craig. “Onun hukuk fakültesine gitmesini istedim. Onu zorladım ve zorladım.” Sonunda da babasının istediği gibi oldu. Babaso Leeds Üniversitesi'nde hukuk okuyan McAteer ile her zaman gurur duydu.

2) İlk Adımlar

LeeMcAteer

Üniversitedeki ilk yılında iş ortağı Nick Steiert ile tanıştı. McAteer, üniversite Hukuk Derneği başkanı olduğunda, Steiert sosyal sekreter oldu. Hiç bir şeyin yolunda gitmediği ve 100 hukuk topluluğunun katılmış olduğu, bir öğrenci tur operatörü aracılığıyla düzenlenen, Dublin'e yapılan hayal kırıklığı yaratan bir gezinin ardından etkinlikler gerçekleştirebileceklerini konuştular. McAteer şöyle diyor: “Odalar yanlıştı, rezervasyon yanlıştı ve şirketle iletişim kurmaya çalıştığımızda her seferinde farklı biriyle konuştuk.”

Bir dahaki sefere seyahate başladıklarında bu geziyi kendileri organize ettiler. Steiert, “Daha ucuza yapabileceğimizi ve tüm süreci kontrol edebileceğimizi tespit ettik” diyor. “Olay yönetimi deneyimine bir bakış oldu. Hukuk fakültesi topluluğu bir işletme işletmek gibiydi, bütçe kararları vermek, bir kurulla toplantı yapmak ve yüzlerce öğrencinin beklentilerini karşılamak zorundasınız.”

3) Gelişmeler

LeeMcAteer

Bu arada McAteer, dünyanın her yerinden gelen öğrencilerin ABD'deki yaz kamplarında çalışmasını sağlayan bir seyahat şirketi olan Camp America'yı fark etti. Camp America, belli bir ücret karşılığı vize ve idare işlemlerine destek oluyor çalışmaları karşılığı onlara ödeme de yapıyordu..

McAteer, Camp America aracılığıyla bir kamp danışmanı oldu, ancak beklediğinden az kazandı. Amerikalı meslektaşı kampta ne kazandıklarını sorduğunda, bunun 1.500 dolar olduğunu söyledi. Ertesi yıl bir teklif ile Massachusetts’in Winadu kentindeki kamp direktörüne gitti. Onlara yapılacak turlar düzenleyecekti. Kampın yetenekli, güvenilir danışmanları, kendisine şans tanımaya isteklilerdi. “Çünkü benimle zaten iyi bir ilişkileri vardı ve daha az ödeyeceklerini ve danışmana daha fazla ödeme yapacaklarını biliyorlardı,” dedi.

Steiert de dahil olmak üzere kampta çalışmak için arkadaşlarını göndermeye başladı. Bir yaz çalışması için en az 1.500 dolar kazandılar. McAteer şöyle diyor: “Bu deneyimi daha önce karşılaşmadıkları kadar çok insana ulaştırdım.”

4) Öğrenci Kredisiyle Başarıya Doğru Adımlar

Steiert mezun olduktan sonra bir yıl ara verdi. 2009'da geri döndüğünde, McAteer ile bir içki içmek için tanıştı ve Amerikan yaz kampı işini AmeriCamp ve Invasion adlı bir öğrenci tur şirketi haline getirme planını çizdiler.

McAteer, babasının Salford'daki dairesinde yaşıyor ve avukat olmak için eğitim sözleşmesi yapıyordu. Harcadığı tek sermaye, hukuk bürosundaki eğitim sözleşmesi için LPC kredisindendi. Şirkette günlerce çalıştı ve geceleri işte çalıştı. “Her şeyi finanse etmek için kredi kullandım. İnsanların maaşlarını kredi kartlarıyla ödüyordum ama kendime inandım. Kendimin daha iyi olduğumu düşünmedim ama kimsenin benden daha fazla çalışmayacağını biliyordum.”

Gerçekten de çalışmasının meyvelerini de aldı. AmeriCamp, Kanada, Tayland, Gana ve diğer birçok yere giden benzer programlar üretti. Öğrenci web sitesi olan “The Save The Student”, AmeriCamp ve ilgili markaları arka arkaya yedi yıl boyunca en iyi yaz kampı organizasyonu olarak önerdi. Ocak 2017'de 2014'te tanıtılan Camp Thailand programına bir günde 826 başvuruda bulunuldu.

Steiert ve McAteer hala bu işteki tek hissedarlar ve hiçbir zaman dış yatırım yapmadılar. Steiert “İşi her zaman ilk sıraya koyduk” diyor. “Buraya kadar dış yatırımcı olmadan geldik, çünkü çok fazla bütçemizden çıkmadık. Şu an yeniden yatırım yapmaya devam ediyoruz ve bir büyüme fırsatı gördüğümüzde bunun için gidiyoruz.”

 

 

 

 

Kaynak: independent

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST