Loading

Mükemmel Konuşmanın 10 Kuralı

Güzel konuşmak bir sanattır ve her konuşma bir kayıttır. Ağzımızdan çıkan sözler düşüncelerimizin ve duygularımızın kayda geçtiği ifadelerdir.

Bahsettiğimiz kayıt bizi dinleyen insanların zihinlerindeki kayıtlardır. İnsan ne düşünüyorsa ve ne hissediyorsa onu söyler; konuştuğu ifadeler dinleyenin zihnine veya duygularına ulaşır.

Güzel konuşmak bir meziyettir ve bu meziyeti elde etmek ve onu geliştirmek için neler yapmalı?

1) Karşıdaki Kişiyle Gerçekten İlgilenmek

ilgi

"Bu kişi kim?", "Aklında ne var?", "Ne yapmaktan hoşlanır?", "Onu hayatta ne motive eder?" gibi soruların cevaplarını arıyor olmak.

2) Olumluya Odaklanmak

olumlu

Karşındaki insanlarla olumlu konular hakkında konuş. Bu geçmişte yaşadıkların hakkında şikayet etmektense gelecek hedefleri hakkında tartışmak anlamına gelir.

3) Ters Düşmemek

munazara

Bir konuşma, görüşlerin sunulduğu bir bulvar olmalı. Bir kişinin görüşlerine saldırdığı bir savaş alanı olmamalı. Keyifle sohbet ve münazara et.

4) Saygı Göstermek

saygi

Zorlama, eleştirme veya yargılama. Birbirinizin bakış açısına, özel alanına ve tercihlerine saygı göster.

5) Kişiyi En İyi Olduğu Noktaya Yerleştirmek

ovmek

Her zaman kişinin iyi görünmesini sağlamanın yollarını ara. Kişiyi gördüğünde yeteneklerini hatırla. Uygun zamanlarda öv.

6) Kendine Karşı Dürüst Olmak

kisi

En iyi varlığın gerçek benliğindir. Benliğine sarıl ve parlamasına izin ver.

7) Ortak Yönlere Odaklanırken Farklılıkları Unutmamak

farkli

Herkes farklıdır. Aynı zamanda insanlar arasında ortaklıklar da vardır. Farklılıkları kucakla. Her birimizi benzersiz yapan bu farklılıklardır.

8) Yarı Yarıya Paylaşmak

yarim

Mükemmel paylaşımda her iki tarafın eşit paylaşımı olur. Konuya bağlı olarak belki yüzde 60, yüzde 40 ya da yüzde 40, yüzde 60 olarak değişebilir.

9) Amaca Yönelik Sorular Sormak

soru

Sorular cevapları ortaya çıkarır. Sorduğun soruların türü, konuşmanın yönünü yönlendirir. Anlamlı bir konuşma yapmak için anlamlı sorular sor.

10) Bir Şans Daha Vermek

sans

Bazen insanlar konuşmalar sırasında tuhaf şeyler söyleyebilirler. Örneğin; bir yorum ya da kötü bir şaka esnasında... Onları sadece bu yorumlara dayanarak yargılama. Bir şans daha ver.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST