Loading

Şaşırtıcı Bilimsel Buluşlar

Fıstık ezmesinden elmas mı, depremlerin suyu altına dönüştürmesi mi?

1) 2012 Yılında Kazara Yeni Bir Molekül Keşfedildi

molekul

2012 yılında Kansas City’ de 10 yaşında ki çocuklardan oluşan bilim sınıfında tetranitratoksikarbon adında bir molekül keşfedildi. Molekül patlayıcı, enerji deposu gibi birçok özellik taşıyor ve oksijen, azot, karbondan oluşuyor. Keşfi yapan ise 10 yaşında ki Clara Lazen.

2) İdrar Kullanarak Cep Telefonu Şarj Etmek ve İdrarla Diş Üretmek

sarj

Bristol Robotik Laboratuvarı’ ndan Dr. Loannis Leropoulos, idrarın bir dizi mikroorganizma yakıt hücresinden geçerken ürettiği gücü kullanarak Samsung cep telefonunu şarj etmeyi başardılar. Ayrıca idrarla aydınlatma ve traş makinesi çalıştıracak kadar elektrik üretme potansiyelinin bulunduğu açıklamasını da yapıyorlar. Çin’ de ki Guangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitüleri Araştırmacıları, idrarda bulunan kök hücrelerden diş yaptılar ancak doğal diş kadar sağlam olmadığını söylediler.

3) Fıstık Ezmesinden Elmas 

elmas

Edinburgh Üniversitesi uzmanları, yüksek basınç uygulayarak fıstık ezmesini elmas haline dönüştürebildiler. Bu yönteme de Stiletto Heel Effect adı veriliyor.

4) Kan Dolaşımına Enjekte Edilebilen Oksijen Mikro Partikül

kandolasimi

Kan dolaşımına enjekte edilebilen içi oksijen dolu mikro partiküller sayesinde artık nefes almadan yaşayabileceğiz. Mikro partiküllerin boyutu 2-3 mikrometre, lipid tabakasından yapılmış ve sıvı dolu kapsüller kan dolaşımına enjekte edildiğinde kırmızı kan hücrelerine çarpıyor ve içinde ki oksijeni açığa çıkarıyor.

5) Depremler Suyu Altına Dönüştürüyor

deprem

Nature Geoscience dergisinde yayınlanmış olan bir çalışma, metalin çözünür durumdan yoğun tortulara nasıl dönüştüğünü konusuna açıklık getiriyor. Queensland Üniversitesi’nden Dr. Dion Weatherley ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Richard Henley, farklı deprem büyüklüklerinin, sıvı dolu kaya kırıklarını nasıl etkilediğini görmek için matematiksel bir model geliştirdiler ve kırılmayla gerçekleşen ani bir basınç düşüşü, içerdeki sıvının genleşmesine ve buharlaşmasına neden olduğunu gördüler. Bu süreç “flaş buharlaşma” olarak biliniyor. Weatherley, “Kırılma hacmindeki değişim, sıvı basıncındaki değişikliğin nedeni” dedi. “Sıvı, düşük basınçlarda aşırı doymuş hale gelir ve çözünmüş çeşitli mineraller çok hızlı bir şekilde çöker”.

6) Ayçiçekleri Radyoaktif Atıkları Temizleyebilir

aycicek

Fukuşima nükleer kazasında radyoaktiviteden etkilenen alanları temizlenmesinde çalışan araştırmacıların çiçekler üzerinde yaptıkları incelemelerde ayçiçeğinin radyoaktif maddeleri topraktan çekebildiğini raporladılar.

7) Arılar, Bomba Tespit Etmek Üzere Eğitilebilir

ari

Asker ve polislerin yıllardır narkotik ve patlayıcı madde arama çalışmalarında bu konuda özel eğitilmiş köpeklerden faydalandıklarını biliyoruz. 1999 yılından günümüze Gelişmiş Savunma Araştırmaları Laboratuvarında çalışan bilim insanları arıların koku alma konusunda köpeklere meydan okuyabileceklerini kanıtlamışlardır. Polenlerin moleküler ipuçlarını arayan arılar havada ki diğer maddeleri de kolaylıkla algılayabiliyorlar.

 

8) Domateste İnsanlarda Olduğundan Daha Fazla Gen, Patateste de Daha Fazla Kromozom Var

domates

Domates 31,760 adet gene sahip. Bu da demek oluyor ki insandan 7 bin kadar daha fazla gene sahip. Domatesin bu durumunun dinozorları öldüren felakete bağlı olduğu düşünülüyor. Dünya çapında en çok yetiştirilen Solanum tuberosum türü patates dört set kromozoma sahip olup 48 kromozoma sahipken insanlarda iki setten oluşan 46 kromozom bulunmaktadır.

 

9) Ay’da Daha Zayıfsınız

ay

Nasıl mı? Örneğin dünya da 100 kilo iseniz ayda 16.5 kilosunuz demektir. Bu da ay da ki yer çekiminden kaynaklanmaktadır. Ay’ ın kütlesi Dünya’ nın yüzde 1,2’ si kadardır. Bu nedenle yerçekiminin de doğru orantılı olarak 1,2’ si kadarı olacağını düşünsek te bu oran yüzde 27’sidir. Dolayısıyla ay yüzeyindeyken ağırlık merkezine çok daha yakın bir konumda bulunursunuz.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST