Loading

Sherlock Holmes'den 10 Maddelik İş Dersleri

Sherlock Holmes Britanyalı hayali dedektif kahraman, polisiye edebiyatının önemli ilk kişiliklerinden biridir.

sherlock holmes

Filmleri, dizileri ve kitaplarıyla hepimizin bildiği ve hayranlıkla takip ettiği dünyaca ünlü kurgu kahramanı Sherlock Holmes’un yeteneklerinden iş geliştirme anlamında da yararlanabileceğimizi düşünüyor ve derslere geçiyoruz…



1) Gözlem Yap


Sherlock Holmes iyi bir gözlemcidir ve yeteneklerini sürekli olarak geliştirir. İyi bir gözlem işlerindeki aksaklıkları gidererek sağlam bir şekilde ilerlemeni ve yeni yollar keşfetmeni sağlayacaktır.

 

2) Yaptığın İşi Sev


Sherlock Holmes’un diğer bir özelliği, bulmaca çözmeye kesinlikle takıntılı olmasıdır. Bulmaca çözmeyi çok seviyor ve bu onu aşırı derecede heyecanlandırıyor. İşlenen suçları çözme heyecanı onun karakterinde üst seviyelere ulaşmasının sırrı. Başarılı iş insanlarının her zaman söylediği gibi; Yaptığın işi mutlaka sev.

 

3) Aklından Gereksiz Bilgileri Sil


Sherlock Holmes, beyninde işe yaramaz bir bilgiyi tavan arasında bulunan çöp kutularına benzetmişti, aralarından sadece bulması gereken şeyleri buluyordu. Zihnini gereksiz çok fazla bilgi ile karıştırmak seni odak noktasından uzaklaştırabilir. Mümkünse bir işe odaklanmışken başka bir iş için boşuna vakit kaybetme. Bu yüzden senin için gerekli olmayan bilgileri beyninden uzaklaştır.

4) Güvenilir Ortak


Sherlock Holmes’un yanında onun en iyi arkadaşı ve yardımcısı olarak tanıyoruz onu. Dr. Watson. Her ne kadar bir konuda uzmanlaşmış olsan bile senin eksik noktalarını tespit etmene yardımcı olacak sağlam bir üçüncü göze ihtiyacın olacaktır. Senin becerilerini tamamlamayan güvenilir birisiyle ortak ol. Ortaklık eksik noktaların tamamlanması için yapılıyorsa bu işinin geleceğini çok önemli derecede etkileyecektir.

 

5) Dikkatini Topla


Sherlock Holmes’u kahraman yapan şey, başkalarının gözünden kaçan hiç dikkat etmediği şeyleri fark etmesidir. Çoğu zaman, çözüm gözümüzün önündedir. Ayrıntıları düşünmek ve üzerinde çalışarak kendini yetiştirmek sana birçok noktada kazanç sağlayacaktır.

6) Fark Yarat


Sherlock Holmes birçoğumuzun yapamayacağı şeyi kolayca yapar. Başkalarının seni takip etmesi için farklı ve üstün bir ürün veya hizmet oluştur. Bir trend belirleyici ol ve herkesin yaptığını yapma. Bu konuda Apple, Samsung, Google, Ikea gibi birçok firmanın gerçekleştirdikleri inovasyonları takip edebilirsin.

 

7) Eksikleri Bul


Sherlock Holmes bir olayda “Kimsenin göremediklerini görmek benim işim.” dedi. Girişimcilerin bu sözden yapacağı çıkarım işinde bildiğini sandığın noktaların hala eksik olabileceği. Bu yüzden başkalarının ve senin göremediğin eksiklikler üzerine acilen odaklanmalısın.

8) Gizemli Ol


Sherlock Holmes her zaman herşeyi ortaya koymuyor ve bunu sen de yapmalısın. Çoğu zaman, elimizde bulunan kartları ifşa etmediğimizde başkalarından çok daha fazla bilgi edinebiliriz. Unutma bazen rakiplerin işini çözmek için sana müşteri kılığında gelir ve işinin ayrıntılarını öğrenmeye çalışır. Bu yüzden tüm bilgilerini herkese verme.

 

9) Hedeften Ayrılma


Sherlock Holmes bir suç davasında daima ileriyi düşünerek ölçülü davranır. Sen de ilişkiler de objektif ve mantıklı olmaya çalış ve duygularının kararlarını etkilemesine izin verme.

 

10) Biraz Perspektif


Sherlock Holmes kutunun dışında düşünür. Bu da bize bir olayın görünüşte sıradan ve alakasız öğelerini birbirine bağlı bir öyküde nasıl bir araya getirebileceğini kanıtlar. Kutunun dışında düşünmek için zihninizi ve kendinizi eğitin ve dahice yeni fikirler yakalamaya hazır olun.


Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST