Loading

"Yeşil" Ofis Kurmanın 5 Yolu

Dijital çağda yaşarken, geçen sene 400 milyon tondan fazla kağıt kullandık. Hem şirket bütçesi hem de çevreye fayda sağlayacak ofisler kurmanın zamanı geldi.

"Yeşil" Ofis Nedir?

yesilofis

Global sürdürülebilirlik kriterlerini taşıyan yeşil ofisler LEED (Leadership in Energy and Environmental Design - Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) sertifikalıdır. Ancak sertifika olsun veya olmasın ofisleri kurarken enerji tasarruflu duvarlar, ısı tasarruflu zeminler, uygun ışıklandırma kullanılabilir. Yeşil ofislerin bakım onarım masrafları şaşırtıcı derecede düşüktür. Bu nedenle, başlangıç maliyetleri yüksek olsa da uzun vadede bütçeye ve çevreye faydalıdır. Sadece enerji tasarruflu ampüllerden sağlanan tasarruf bile başlangıç maliyetini rahatça karşılar. 

Ayrıca çalışmalar, yeşil ofislerde çalışanların daha mutlu olduğunu ve verimin arttığını ortaya koymuştur. Enerji tasarruflu bir ofis oluşturmak genellikle daha fazla pencereye ve daha fazla doğal ışığa, daha iyi hava akışına ve daha keyifli bir çalışma ortamına neden olur.

İşte işletmelerin tercih edebileceği 5 Yeşil Ofis uygulaması

1) Ofisteki Yazıcı Sayısını Azalt

yazici

Yazıcılar hala pek çok noktada gerekli. Bir sözleşmenin çıktısını alıp ıslak imza attıktan sonra bir devlet dairesine postalamak gibi. Özellikle devlet daireleri ile çalışırken bu gerekli olabilir. Yine de kendi çalışanlarını dijital belge yönetim sistemine geçirerek PDF editörlerine ve uygun araçlara erişimlerini sağlayabilirsin. Daha az yazıcı ve baskı kağıt tüketimini de aza indirir.

2) "Yeşil" Tedarik Yap

geridonusum

Plastiklerin insan sağlığına zararlarını artık biliyoruz veya pillerin.. Geri dönüştürülmesi zor olan ve insan sağlığını tehdit eden maddeleri kullanmak yerine çevreye zarar vermeyen en az miktarda malı satın al. Bir e-ticaret işletmen varsa, %100 geri dönüştürülmüş içerikten yapılmış çevre dostu ambalaj tercih et.

3) Kağıtsız İletişimi Kullan

eposta

Teknolojinin hızla geliştiği bu dijital çağda iletişim kurmak için bir kağıdı postalayarak zaman kaybedemeyiz. Bu işleri oldukça yavaşlatırdı. İletişim kurmak için e-posta bile kullanamıyorsak rakip firma ile nasıl mücadele edeceğiz? Onun hızına nasıl yetişeceğiz? Bunun farkında olan çoğu kurum ve satıcı da zaten kağıtsız iletişim sunuyor. Ayrıca dijital iletişim araçlarına geçiş yapılması kağıt posta miktarını azaltır ve bir e-postayı kaybetmek daha zordur.

4) Dijital İmza Politikası Uygula

dijitalimza

"Dijital imza, elektronik imzanın en gelişmiş ve güvenilir biçimidir. Dijital imzalar, imzalayanın kimliği ve imzalanan belgelerin doğruluğu ile ilgili en yüksek güvenceyi sağladığından, bu dijital imzaları en zorlu yasal gereksinimleri ve düzenleme gereksinimlerini karşılamak için kullanabilirsin." Yani Eğer sistemde e-imza araçları varsa, ıslak imza istemeye gerek kalmaz. E-imza belgeleri hem alan hem de kaynak tasarrufu sağlar. 

5) Faks Makinelerini Gönder

faksmakinesi

PDF editörleri belgeleri düzenlemeyi ve bunları uygun tarafa iletmeyi kolaylaştırmıştır. Aynen yazıcılarda olduğu gibi faks makinelerinin de sayılarının azaltılması hem kağıt tasarrufu açısından hem de işlere hız kazandırma açısından gereklilik haline gelmiştir.

Bu değişikliklerden birini bile yapmak büyük bir ilk adımdır ve maliyetleri azaltarak çevreyi korumanın harika bir yoludur. 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST