Kitlesel fonlamanın teorik boyutunu ve temelini bu alanda doktora tezi yazan Melek Demiray'dan, iş dünyası boyutunu ve kampanya hazırlamayı Fonbulucu.com kurucu ortağı Hakan Yıldız'dan, girişimci boyutunu da OrtakMama girişimi ile kitlesel fonlamada bir başarı hikayesi bulunan Burak Işık'tan öğrenebileceğiniz A'dan Z'ye Kitlesel Fonlama Etkinliği'miz için 14 Mart Perşembe akşamı ING İnovasyon Merkezi'mizde buluşalım.
Kitlesel Fonlama Nedir? Ne işe Yarar?
Kitlesel fonlama, bir girişim şirketinin veya projesinin ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlamak için online platform aracılığıyla çok sayıda kişiden küçük miktarlarda fon toplamasıdır. Geleneksel finansal araçlara erişimde zorluk çeken girişimciler bu yöntemle bağış, ödül, hisse veya borç karşılığında yenilikçi fikirlerini hayata geçirme fırsatını yakalayabilmektedir.
Türkiye ve Dünyadaki Son Trendler
• Dünyada kitlesel fonlamanın 2018 yılındaki pazar büyüklüğü 90 milyar dolara yakın olduğu tahmin edilmektedir.
• 2022 yılında kitlesel fonlamanın ulaşacağı pazar büyüklüğü 114 milyar dolar olarak öngörülmektedir.
• Türkiye’de 2017 yılındaki kitlesel fonlama pazar büyüklüğü 20 milyon TL’den fazladır.
• Aralık 2017’de Türkiye’de kitlesel fonlama ile ilgili kanun kabul edilerek ödül ve bağışa dayalı modelin yanısıra hisse bazlı modelin de önü açılmıştır.
Melek Demiray kimdir?
Melek Demiray, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisidir. Aynı zamanda İTÜ’de kitlesel fonlama ile ilgili doktora tezi yazmaktadır. Söz konusu araştırma için 1 yıldan fazla bir süre TÜBİTAK desteğiyle Amerika'daki University of Minnesota Duluth’da bulunmuştur. Kitlesel fonlamanın yanı sıra online topluluklar, marka toplulukları, sosyal medya pazarlaması, yeni ürün pazarlaması konularında da uluslararası yayınları bulunmaktadır. Ayrıca lisans ve yüksel lisans eğitimini İTÜ İşletme Mühendisliği bölümünde tamamlayan Melek Demiray otomotiv sektöründe 3 yıl proje yöneticisi olarak çalışma deneyime sahiptir.
Hakan Yıldız kimdir?
2016 yılının başlarında kamuda Genel Müdür Yardımcısı iken ayrılarak, Norveç Merkezli Enerji IT Teknolojilerinde dünyada söz sahibi global bir şirkete danışmanlık hizmeti verdi. 2016 yılının sonlarında GMT Teknoloji Enerji ve Bilişim Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şirketini kurarak, Enerji sektörü için edsm.com (Energy Demand Side Management) adında tüketici ve tedarikçilere yönelik çözüm ve ürünler sunan bir proje yaptı. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak fonbulucu.com adında kitle fonlaması platformunu kurdu. Kitle Fonlaması Nedir?, İslami Kitle Fonlaması(Mudharabah Sözleşmeleri) ve P2P, Kitle Fonlaması ve ICO, Kitle Fonlamasında Vergisel Durumlar gibi konularda makaleleri bulunmaktadır.
Burak Işık kimdir?
Eski Perakendeci, Sosyal Girişimci, Müzisyen
Lise yıllarında başladığı çalışma hayatına üniversite eğitimini sürdürürken farklı markalarda, farklı pozisyonlarda devam etti. İnsanların para harcama ve satın alma alışkanlıklarını sahada gözlemledikten sonra bir sosyal girişim olarak OrtakMama'yı kurmaya karar verdi. Bugünlerde hem OrtakMama'yla hem yaptığı diğer işlerle değer yaratmaya çalışmaya devam ediyor.
Etkinliğe Katılmak için aşağıdaki linklerden kayıt yaptırabilirsiniz.