İletişimini Geliştirmenin ve İyileştirmenin Yolları

İletişim Süreci ve Becerileri



23 Ağustos 2021



Hayatımızın her alanında İletişim yönümüzü  geliştirmek  bizlere iyileştirme  ve paylaşım sağlamaktadır. Düşüncelerimizi, fikirlerimizi rahat anlatmakta, vizyonumuzu genişletmekte ve çevremizi anlayabilmek de kolaylık sağlar. 

Bizlerin iletişimi kuvvetli olduğunda , karşımızdakinin de İletişimine katkı sağlarız. Karşılıklı iletişim alışveriş sağladıkça, kişisel hedeflerimize daha rahat ulaşmayı ve  hayattan keyif aldığımızı hissederiz.

Karşınızdaki insanın anlattıklarına odaklanmak İçin , diyalog içerisinde olmak önemli. Anlamak için anlaşılır ifadelerle anlatmayı, anladığımızı onaylayan ve karşı tarafında anlayabileceği ifadeler ve hareketler yapmalıyız. Dinlemeyi öğrenmek için öncelikle, sözleri kesmeden, anlatılan açıklamaları dinlerken anlamadığımızda soru sorabilmeyi bilmek önemli. Karşı  tarafın kendini anlatmasına izin vermek temeldir. 

Ses tonu iletişimde kullanmak önemli anahtardır

Kullandığımız kelimleri beynimizde süzgeçten geçirip belli tonda ifade etmeye dikkat etmemiz gerekir. Ton değişikliği farklı yönlere geçebilir.  Pozitif ve tarafsız olmak karşı taraf ile  iletişim bağımıza yön verir. Nazik ton ile konuşmak her zaman karşı tarafı dinletir. Sakinlik her düğümü çözer. 

Beden dilimiz de ses tonumuzun eşitliğini sağlar. Duruşumuz, bakışımız . Güçlü iletişim de hareketlerimiz birbirini dengelemektedir. Karşımızdakinin gözlerine odaklanıp, ellerimizi çok hareket etmemeliyiz. Kollarımızı bağlamak da olumsuz bir duruma yol açar. Oturma şeklimizi konuşma ölçüsünde karşımızdakine belli ifadeyi yansıtmak önemlidir. Konuşmalarımızı beden dilimizle eşit dengede kullanmayı bilmeliyiz. Gerek biz konuşurken gerek karşımızdakini dinlerken belirli mimik ve ifadelerimizi ortaya koyarsak dinleme ölçümüzün ayarını sağlamış oluruz. 

Sohbetler , her zaman dingin ve huzurlu olmayabilir. Karşımızdakini esir edecek uzun konuşmalar yapmamaya dikkat etmeliyiz. 

Agresif, sert, sinirli konuşmalar genelde keyfimizi kaçırabilir. Bu yüzden karşımızdaki kendini kontrol edemiyorsa, biz kendimizi tedirgin hale sokmadan nefes alıp sakinleşmeye çalışmalıyız. Öfke kontrolümüzü iyi beslemeliyiz. Karşımızdaki Adil olmasa bile biz kendi saygınlığımız İçin itibarımızı düşünmeliyiz.

Söylediklerimiz, düşündüklerimiz hareketlerimiz aynı olsun. Eğer bir konu üzerinde bilmiyorsak , bilmiyorum demek erdemdir. Emin olmadığımız konular içinde iddia etmemeliyiz.

Bazı sohbetlerde uzun , sıkıcı konuşmalar olabilir. Belki sizleri ilgilendirmeyen durumlar içinde kalıyorsanız veya  o ortamda bulunmanız gerekiyorsa, konuşmaları güncel ve daha keyiflendirmeye yakın konulara yön verebilirsiniz. 

Soru sorarak çözüm arayabilirsiniz. İlgi alanlarınızı genişletebilirsiniz. 

Sözlü iletişimizin kuvvetlenmesini belirtirken , şimdi de sözsüz iletişimimizin de önemine dikkat çekmek isterim. 

Bazen konuşmak istemeyip, fikirlerimizi  internet / e- posta ve mesaj uygulama yoluyla ifade ediyoruz. 

“Söz uçar yazı kalır “ cümlesi ile düşüncelerimiz kalıcı olabiliyor. 

Bu durumda  genel toplum kuralları içinde karşı tarafa saygı ifade edilen sözcüklerin yok olup gidiyor. Görgü kuralları gereği  Teşekkür  etmek ve Özür dilemek gibi saygı sunmayı ifade eden kelimeleri  kullanmaya özen gösterip, ciddiye alalım. 

Söyledikleriniz ile düşündükleriniz bir olsun

Konuşma sırası bize geldiğinde konuşmamızın tamamen kendi düşüncelerimiz olmasına, kulaktan dolma bilgilerle konuşmamaya oldukça özen göstermeliyiz. Böylece kendinizi daha rahat ifade etmiş olursunuz. Ayrıca karşınızdaki bir soru sorduğunda cevap vermek için çok düşünmemiş ve karşınızdakinin dikkatini dağıtmamış olursunuz.

Karşınızdaki kişi kim olursa olsun (arkadaşınız , aileniz, sevgiliniz veya  patronuz) ile iletişim kurmadan önce aranızdaki bağları, samimiyeti  mutlaka dikkate almalısınız. 

 






Müge Oralbay

1982 yılında İstanbul ‘da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Marmara Koleji’nde bitirip ardından , Üniversiteyi Sinema TV Yapım Yönetim TV Programcılığı Bölümünden mezun oldu. Stajını Kanal D de Zaga programında Yapım Yardımcısı olarak tamamlamıştır. Değerli Duayen Prodüktör İzzet Öz’ün yanında, Yönetmen Yardımcısı olarak çeşitli klip çekimlerinde yer almıştır. Ardından Eski TV8 kanalında Packshot Programında Yapım Ekibinde ardından Elmavizyon TV de bir çok programın Yapım Sorumluluğunu üstlenmiştir. 2004 yılından itibaren Number One TV ve diğer kanalı Fashion TV Türkiye’de bir buçuk sene, ardından da iki buçuk sene boyunca Atv Kanalı’nda Yayın Sorumlusu olarak yer almıştır. 2009 senesinde Medya Sektörünün diğer kollarından PR – Medya İlişkileri Sorumlusu olarak Halkla ilişkiler ajansında çalışmaya başlamıştır. Sonrasında Magazin Portallarında Mekan Editörlüğü ve Magazin Dergilerinde moda editörlüğü yapmıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Sertifika Programı, Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifika Programı, Temel Düzey Halkla İlişkiler ve Reklam Sertifika Programı, İş Zeka Yönetimi, Zaman Yönetimi, Kriz Yönetimi, Münazara ve Sunum Teknikleri, NLP Uzmanlık, Beden Dili, İnovasyon ve Liderlik, Sosyal Medya’da Liderlik, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kendimize ve Topluma Liderlik, Stratejik Planlama, Çatışma Yönetimi, Sosyal Girşimcilik, İmaj ve İletişim, Networking, Dijitalin Pazarlama İletişimindeki Yeri, İyi niyetli Reklamcılık, Viral Pazarlama 2.0, Sosyal Ağlarda Halkla İlişkiler ve Pazarlama ve SEO , Facebook , Instagram, LinkedIn ve bir çok eğitimlerini tamamlamıştır. Halen de güncel trendleri okuyup takip etmektedir. Bir çok haber portalında da uzmanlığını yazılarıyla Köşesinde yer vermiştir. 2012 senesinden itibaren Girişimciliğini farklı sektörlerden oluşan müşterilerin markalarını, sosyal medya ve yazılı basın ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Uzmanlığını İletişim ve Marka danışmanlığı yönetimi üzerine yapmaktadır. 2014 Aralık ayından bu yana Pazarlama, Halkla İlişkiler, Marka çerçevesiyle bir Türk şirketinde Proje Finans ve Yönetim Danışmanlığı şirketinde Stratejik İletişim Danışmanı ve Proje Ortağı olarak profesyonel bir şekilde devam etmektedir. Uzun bir süredir Girişimciliğini Bodrum’da yaşayarak çalışmaya devam etmektedir. İletişim Danışmanı- Dijital Pazarlama, Sosyal Medya ve Marka Uzmanı olarak küçük , orta ölçekli şirketlere danışmanlık vermektedir. Orta ve Büyük ölçekli şirketlere de bazı uzman olduğu alanda eğitimler hazırlamıştır. Uzman olduğu konularda Online Eğitimler vermek için çalışmalar yapmaktadır. Danışmak istediğiniz sorularınız İçin sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz .


Bunlar da ilginizi çekebilir

Bu kategoriden diğer makaleler