Ar-Ge/Tasarım Merkezi Olmanın Avantajları
Türkiye’de faaliyet gösteren ve sürekli olarak Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri ile uğraşan firmalar için 5746 Sayılı Kanun ile bazı vergisel avantajlar getirilmiştir. Ar-Ge Merkezi ya da Tasarım Merkezi koşullarını sağlayan firmalar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuruda bulunarak onay alması halinde hem tescilli Ar-Ge/Tasarım Merkezi olacak hem de avantajlarından faydalanabilecektir.
Nedir Bu Avantajlar:
- Gelir Vergisi Stopajı: Doktora mezunu ve/veya temel bilimler konusunda Yüksek Lisans mezunu personeller için %95, yüksek lisans veya temel bilimlerde lisans mezunu personel için %90, diğer personeller için %80 Gelir Vergisi indirimi,
- SGK İşveren Hissesi: Ar-Ge/Tasarım Merkezi personeli için %50 SGK işveren hissesi indirimi,
- Damga Vergisi Teşviki: Ar-Ge/Tasarım Merkezi personeli için %100 Damga Vergisi indirimi,
- Gümrük Vergisi Teşviki: Kanun kapsamında Ar-Ge/Tasarım projelerinde kullanılmak üzere ithal edilen ekipman, makine vb. eşyalar Gümrük Vergisinden muaf olacaktır.
- Ar-Ge ve Tasarım İndirimi: Ar-Ge/Tasarım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan harcamalarının tamamı kurumlar vergisi hesaplanmasında indirim konusu yapılır.
- Temel Bilimler Personel İstihdamı Teşviği: Ar-Ge/Tasarım Merkezlerinde istihdam edilen temel bilimler mezunu personel için 2 yıl boyunca brüt asgari ücret kadar teşvik verilir.
- İlave Ar-Ge/Tasarım İndirimi: Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde aşağıda belirtilen göstergelerden herhangi birisinde bir önceki yıla göre en az %20 artış sağlayan Ar-ge veya Tasarım Merkezlerinde o yıl yapılan Ar-Ge, Yenilik veya Tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının %50’si de ilave olarak indirim konusu yapılabilecektir.
- Ar-Ge veya tasarım harcamasının toplam ciro içerisindeki payı
- Tescil edilen ulusal ve uluslararası patent sayısı
- Uluslararası destekli proje sayısı
- Lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam ar-ge personeli sayısına oranı
- Toplam araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı
- Ar-Ge sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranı
Ar-Ge/Tasarım Merkezlerinin Maddi Olmayan Avantajları Nelerdir?
Ar-Ge, yenilik veya tasarım çalışmaları yapılırken bazı kurumsal düzenlemeleri de gözden kaçırmamak gerekir. Ülkemizde bu konuda sürekli yeni düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemelerin amacı sistematik olarak Ar-Ge ve Tasarım çalışmaları yapılmasının hız kazanması ve bununla birlikte gerekli koruma ve markalaşma süreçlerinin de ilerlemesine katkı sağlanmasıdır. Ar-Ge/Tasarım Merkezi olmanın firmalara sağlayacağı maddi olmayan avantajlar ise;
- Ar-Ge/Tasarım Merkezi olunmasıyla firmalar Ar-Ge, yenilik ve tasarım içeren çalışmalarını sistematik olarak sürekli hale getirecektir. Bu da firmaların daha fazla katma değerli ürün ortaya çıkarmasına imkân sağlayacaktır.
- Nitelikli istihdamın kalıcılığının sağlanması; Firmaların en çok zorlandığı konulardan biri nitelikli istihdamın devamlılığını sağlamaktır. Verilen teşvikler sayesinde firmanın üzerindeki personel yükü azalacaktır. Bunun yanında sistematik olarak Ar-Ge/Tasarım faaliyeti ile uğraşan personelin performans-ödül sistemi ile desteklenmesi katma değerli çalışmalar yapma oranını da arttıracaktır. Böylelikle nitelikli işgücü istikrarlı olarak sürecektir.
- Üniversite-Sanayi işbirliği güçlenecektir. Ar-Ge merkezi olan firmaların üniversiteler ve akademisyenler ile yapacağı işbirlikleri ve ortak çalışmaları artacaktır. Bununla birlikte üniversitelerden ve akademisyenlerden kısmi zamanlı olarak danışmanlık da alınabilecektir.
- Bilimsel yayınları ulusla/uluslararası alanlarda sürekli takip etmek gerekecektir. Bu da firmanın Ar-Ge kabiliyetlerini ve yeni teknolojileri yakalama oranını arttıracaktır.
- Ar-Ge Merkezlerinde gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri için fikri, sınai mülkiyet hakları araştırmaları yapılması gerekecektir. Yapılacak araştırmalar; yeni Ar-Ge projelerinin geliştirilmesi konusunda ilham verecektir. Aynı zamanda geliştirilen ürünün haklarının korunmasına olanak sağlayacaktır.
- Ar-Ge ve Tasarım maliyetleri kontrol altında olacaktır. Bakanlığa yapılacak olan sürekli raporlamaların dışında yapılacak muhasebesel düzenlemelerle de Ar-Ge/Tasarım giderleri de gelirleri de kontrol altında olacaktır.
Firmaların Ar-Ge/Tasarım Merkezi olmasını sağlamak için karşılaması gereken asgari özellikler bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili detaylara ise ilerleyen yazılarımızda değineceğiz.