Loading

Bedava, Teminatsız ve Hızlı Proje Finansmanı!

Kitle Fonlaması ile projeniz için gerekli finansmanı çok düşük maliyetle, teminatsız ve hızlı yapabilirsiniz.

Girişimci

Bedava, Teminatsız ve Hızlı Finansman... Bu gerçek olabilir mi?

Tedirgin yaklaştığınızı hissedebiliyorum. Kimse kimseye bedava bir finansman sağlamaz dediğinizi de duyar gibiyim. Sabırla yazıyı okuyun ve sonunda siz karar verin.

Proje finansmanı işin biraz süslü söylemi. Peki aslı nedir bu işin?

Fikirleri ve projeleri olan çok kişi tanıyorum. Herkes kendi fikrinin veya projesinin eşsiz olduğuna o kadar çok inanıyor ki bu konuda çok iddialı ve duyunca vay be diyebileceğiniz söylemler geliştiriyor. Mesela 'öyle bir fikir geliştirdim ki hiç bir enerji ihtiyacı olmadan sonsuz enerji üretecek' söylemi en çok duyduklarımdan. Olmaz diye iddia etmiyorum bir gün gelecek bu sorun da çözülecektir. Ancak sadece söylemden ibaret olup, bu söylem için milyonlar talep etmek ve yatırımcı aramak işi komik hale getiriyor. Haliyle bir fikrin projeye, bir projenin girişime ve yatırım alan bir işe dönüşmesi aşamalarında girişimci adaylarımızın süreçler hakkında bilgi eksikliği ve araştırma becerilerinin son derece düşük olduğunu anlıyoruz.

Ülkemizde fikrini bir projeye dönüştürmeyi başaran bir girişimci adayı prototip aşamasına geçebilmek için eşsiz bir çabaya giriyor. Bu süreçte kendi kısıtlı kaynakları yetmeyince de anne-baba, dayı-amca, akraba, arkadaş ve çevresinde bulunan herkesten finansal destek talep ediyor. KOSGEB'e gidiyor. TÜBİTAK'a başvuruyor. Projesi olgunlaşmadığı halde Melek Yatırım Ağları'nın kapısını çalıyor. Bu aşamada gitmemesi gereken VC'lere (Kurumsa Yatırımcılar) dahi gidiyor. Anlatıyor da anlatıyor eşsiz fikrini. Maalesef bu aşamada kendi sosyal çevresinden bulabildiği desteklerin üzerine çıkmıyor topladığı para. Muhtemelen finansal bir planlama yapmadığı için harcamalarını ve olmayan gelirleri yanlış hesapladığını işe koyulması ardından ortalama 14. ayında, cebinde öğle yemeği için para kalmadığını görünce anlıyor. Buraya ulaşıncaya kadar da varsa kendi kredi kartlarını patlatıyor, Anne ve Babasının yine kısıtlı kaynaklarını tüketmiş oluyor. Düştüğü Fonlama Çukurunda (Funding Gap) bocalarken, etrafından da son kalan motivasyonunu yok edecek 'ne zorun vardı da bu işe kalkıştın', 'senden girişimci olmaz', 'bak KPSS'ye hazırlanmak için harcasaydın bu paraları memur olabilirdin', 'ben sana söylemiştim' vs. sözler sosyal ilişkilerini de bozmaya başlıyor. Borç aldığı herkese karşı başlayan mahcubiyet hayatı çekilmez hale getiriyor. Düştüğü çukur daha da derinleşirken motivasyonu kayboluyor ve pişmanlıklar başlıyor.

Bu kadar moral bozucu sözlerin ardından mutlaka siz de içinizden 'Zaten bunları yaşadık ve biliyoruz. Ne yapmamız lazım onu söyle' dediğinizi tahmin ediyorum. Size sihirli kelimeler söyleyemem ama esaslı bir çözüm önerebilirim.

Çözüm önerim son derece basit ve açık. Ancak öncesinde para bulmanız için bir kaç önemli noktayı vurgulamam lazım.

Dünyada hiç bir iş yoktur ki bir planlamaya ihtiyaç duymasın. Eğer bir Girişimci adayı iseniz PLANLAMA kelimesini, ne anlama geldiğini ve bu uğurda neler yapmak durumunda olduğunuzu çok çok iyi kavramalısınız. Planlama, para bulmanın, projenize finansman temin etmenin ve yatırımcı bulabilmenin bir numaralı olmazsa olmazıdır. Para bir yerlerde sizi bekliyor ve onu girişiminize davet etmeniz, gelenleri de ikna etmeniz gerekiyor. İşte PLANLAMA yapmadan bunu başarmanız MÜMKÜN DEĞİL.

Bir İş Planınız olmadan zaten planlamadan bahsedilemeyeciği için Girişimci iseniz, tüm işlerinizi, görüşmelerinizi ve arayışlarınızı bırakıp İŞ PLANI'nızı hazırlamaya koyulun. Bu konuda bilgim yok diyorsanız alın size bir video. İzlemek için tıklayın. İzlerken sorularınız varsa yorumda sorun. Cevaplarını alıp kendi iş planınızı hazırlayın.

Artık bir iş planınız varsa bu iş planını kime sunarsanız sunun sizin ve işiniz hakkında bilgi sahibi olacak, öngörülerinizi ve hedeflerinizi öğrenecek, içerisinde yer alan finansal planlarınız sayesinde yapacağı yatırımın geri dönüşünü görecek ve yatırım kararı verecekse de ancak bu plan dahilinde yapacaktır.

Kitle Fonlaması konusunu girişimciler dünyanın en büyüğü olan kickstarter'dan öğrendi veya henüz hiç bir fikri yok. Kicktarter veya başkaca yurtdışı kaynaklı platformlarda kampanya yapmak hem çok kolay değil hem de teknik olarak bir çok zorluk içeriyor. Peki girişiminize para bulmanın bedavaya yakın, kolay, hızlı ve teminatsız yönteminin Kitle Fonlaması olduğunu ve bu yöntemin artık ülkemizde de uygulanmaya başladığını söylesem ne dersiniz?

Sermaye Piyasası Kurumu Paya Dayalı Kitle Fonlaması mevzuatını yayınladı. Yani girişiminizin bir kısım hissesini belli bir prosedürle on binlerce kişiye satarak finansman bulabilmenizin yolu açıldı. Nasıl olacak? Nasıl başvuracağım? Süreç nasıl işleyecek? gibi soruları şu an soruyorsunuz biliyorum. O halde nasıl sorusunun cevabını öğrenmek için burayı tıklayarak bu videoyu izleyin ve kitle fonlamasının öncülerinden olan fonbulucu.com a üye olarak şimdiden kampanya sayfanızı hazırlamaya başlayın.

Yakında fonbulucu.com, GMT Akademi üzerinden eğitimlere de başlayacak. Bu iş nasıl yapılır? sorusuna uzmanlarından öğrenebileceksiniz. Eğitimleri kaçırmamak için invest.fonbulucu.com a üye olarak veya en azından e-bülten listesine kaydolarak eğitim duyurularını takip etmenizi öneririm.

Tabi ki bir miktar hissenizi satarak finans bulmak için size yatırımcı olacak kişileri ikna etmek zorunluluğunuz kaçınılmaz. İkna için yukarıda bahsettiğim iş planınızın hazır olması gerekiyor. Zira bu iş planınızı ve sizden başka bilgi ve belgeleri de talep edeceklerdir. Platformda bulunan ve alanında uzmanlardan oluşan Yatırım Komitesi bu bilgileri inceleyerek kampanyanızın yayınlanmasına karar verecek. Yayınlanan kampanyalar ile hisselerinizi kolayca satıp, gereken paraya ulaşabileceksiniz.

Girişimci finansmanı ülkemizin üretim ekonomisine geçişi için çok önemli. Kitle fonlama hareketi bu yolda en önemli enstrümanlardan biri. İster girişimci olun ister yatırımcı bu harekete desteğiniz bir vatandaşlık görevi bence. Bu gün girişimci olup, yatırım alan bir kişi gelecekte bu sistemde mutlaka bir yatırımcı olacaktır. Kitle Fonlama Sistemi hepimizin bir birine inanması ve desteklemesi üzerine kurulu olduğundan bireysel veya kurumsal herkesin harekete katılması gerekiyor.

Dünya Bankası verilerine göre önümüzdeki üç yıl içerisinde son 10 yıl içerisinde milyoner/milyarder olan girişimciler servetlerinin 55 Milyar dolarını kitle fonlama kampanyaları yapan girişimlerden hisse alarak değerlendirecekler. Bu fırsatı kaçırmamak lazım.

Ülkemizde finansmana erişim hem çok zor hem de maliyet son derece yüksek. Özellikle de bu kişi hayata yeni başlayan bir genç girişimci ise. Kredi vermek için ne bankalar ne de finansal kuruluşlar için tercih edilmeyen bir kitle bu gençler. Bu yüzden girişimciler için en uygun yöntemin Kitle Fonlaması olduğu gerçeğini aklınızdan çıkarmayın ve farkındalığın artması için elinizden geleni yapın.

Son söz; para, kredi, yatırım ve borç gibi girişimcilik için maliyeti yüksek gereklerin illaki bankalardan, melek yatırımcı ağlarından, kurumsal yatırımcılardan veya finansal kuruluşlardan temin edilmesi gerekmiyor. Yeni nesil alternatif finansal yöntemlerinin keşfedilmesi, desteklenmesi ve uygulanması için el birliği ile çalışmalıyız. 

Başarılı ve bol kazançlı bir 2020 dilerim.

Ahmet Yıldız
Yazar / 4 Yazı / 4,7K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST