Loading

Bir Fikri Patentlemek Düşünüldüğü Kadar Uğraştırıcı mı?

Patent almanın şartları ve yükümlülükleri var. Evet, biraz uğraştırıcı bir süreç üstelik aklımıza gelen her şeyin patentini de alamıyoruz. Ancak bir fikri korumanın başka alternatifleri de var.

Günümüzde bilginin hızlı bir şekilde yayıldığını hepimiz biliyoruz. Bir fikir, senden çalınmış olabilir veya bazıları senden daha önce düşünüp hızlı harekete geçmiş de olabilir. Bu sebeple bir fikir, yazılım ya da donanım konusunda geliştirdiğin yenilik için bir koruma alabilirsin. Ancak her şeyin patentini alman da pek mümkün görünmüyor.

Patent Nedir?

patent_nedir

Patent "Bilimsel ve teknik bir buluşun ya da böyle bir buluşu uygulama konusunda, kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren resmi belge" olarak tanımlanır.

Geliştirdiğin Ürünün Patent Alabilmesi İçin Şartlar

gelistirdigin_urunun_patent_alabilmesi

-Faydalı olması,
-Açıklanabilir olması,
-Yasal olması
-Benzerlerinden kayda değer oranda farklı olması gerekir.

Tüm bunların uzmanlar tarafından incelenmesi ve patentin sana verilmesi hem çok uzun bir zaman hem de çok paraya mal olacaktır. Bunu her zaman göz önünde bulundurman gerekiyor.

Patent Alman Gerçekten Gerekli mi?

patent_alman_gerekli_mi

Günümüzde pek çok fikir evrensel kabul ediliyor. Örneğin; sosyal medya platformu geliştirmek istiyorsan ve var olan platformlardan küçük farklılıklarla ayrılıyorsa bu sana kayda değer bir fayda sağlamayacaktır. Bugün kullanılan sosyal medya platformlarını güçlü yapan patent değil, kullanıcı gücüdür. Dolayısıyla böyle bir konuda yapacakların, patent için değil büyüme yakalamak için çalışıyor olmaktır. Ancak bir fikir/buluş veya projeni korumanda her zaman fayda var.


Marka Tescil

marka_tescil

Marka Tescil ve Patent birbirleriyle sık sık karıştırılan iki kavram. İkisiyle de aynı kurum “Türk Patent Enstitüsü” ilgileniyor ancak birbirlerinden farklı alanlar. Eğer buluşunu değil sadece markanı korumak istiyorsan patent ile uğraşmana gerek kalmayacak ve marka tescili yaptırman yeterli olacaktır. Çünkü patent almak için fikrinin buluş niteliğinde olması gerekir. Marka Tescili yaptırmak patent almaktan daha az uğraştırıcı bir süreçtir.

Zaman damgası

zaman_damgasi

Bazen patent kadar pahalı ya da uzun sürmeyen süreçlere de ihtiyacınız olabilir. Örneğin; bir yazılım geliştirici, yazdığı kodun zaman damgası için bu konuda çalışan kurumlara başvurabilir ve en azından ülke içerisinde geçerli bir zaman damgası alabilir. Bu da size o kodu ne zaman yazdığınızı kanıtlama şansı verir. Bazı durumlarda bu kanıt anlaşmazlıkları çözebiliyor.

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1.000,0K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.

Ozge Ok 11 Mayıs 2020 - 01:43:59

Yanıtla

Aslında Zaman damgası mahkeme de de kullanılabiliyor. Zaman damgası için kullanılan bir kaç yöntem var. Bunlardan biri de elektronik imza. Siz bir eserinizi bu tarihte ben bunu yaptım diye bir imzalama platformu üzerinden eimza ya da mobil imza ile imzaladığınızda aynı zamanda otomatik olarak zaman damgası da üretilmiş ve atılmış oluyor. Bu da mahkemede eserinizin ya da tasarımınızın belli bir IP den girilip ilgili tarih ve zamanda sizin tarafınızdan damgaladığına şahitlik edilmesi için dijital bir kanıttır. Detaylı bilgi için https://imzayeri.com/sikca-sorulan-sorular/zaman-damgasi-nedir/ linkinden bilgi alabilirsiniz. Eimza nız yoksa bile zaman damgası ile eserlerinizi imzalama platformunun şahitliğinde koruma altına alabilirsiniz. Mahkeme de de savunabilirsiniz.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST