Loading

Bir Mentor İle Çalışmanın 3 Faydası

Bir akıl hocası, kariyer hedeflerini gerçekleştirme yolunda işleri daha kolay ve daha hızlı hale getirebilir.

Mentor, belli bir meslekte kariyer yapmış, bilgi birikimi ve deneyimi olan, bunları da kendisinden daha az deneyimli kişilere yol göstermek amacıyla kullanan rehberdir. Daha fazla bilgi ve deneyime sahip oldukları için, zor yoldan öğrenilen şeyleri ve paha biçilmez dersleri onlar sayesinde daha çabuk keşfederiz. İşte bir mentora sahip olmanın faydaları:

1) Önlenebilir Hataları Yapmamak

onlemek

Kariyer başlangıcında pek çok hata yapılır. Hatalar ise aslında iyi bir öğretmen olabilir. Hatalar yaparak ve bu hatalardan dersler çıkararak doğru yolları keşfedersin. Ancak bu sana zaman kaybettirir. Bir mentor ise, bu hataları zaten yapmış ve doğru yolları çok önceden öğrenmiş kişidir. Bu nedenle eğer bir mentorun varsa, doğru yolları sana gösterecek, aynı hataları yapmaman için seni önleyecek ve gelişimini hızlandıracaktır. 

2) Kendi Kendine Yetebilmek

yeterli

Ünlü bir çin atasözü; "Bana bin balık verme, bir balık tutmasını öğret" der. Yani, önemli olan bir şeylerin hazır şekilde önümüze gelmesi değildir. Bu bir kazanç da değildir. Önemli olan kendini geliştirmek, gerektiğinde kendi başına da ayakta kalabilmektir. 

Bir mentorun en önemli işi, seni kendi kendine yetebilen biri haline getirmektir. Kariyerinde ilerlemeni ve öne çıkmanı sağlayacak etken de budur. Her ne kadar takım arkadaşlarına ihtiyaç duyulan noktalar olsa da, özellikle bir problem ile karşılaştığında bunu kendi başına da rahatlıkla çözebilecek beceriye sahip olman gerekir. İşte mentorun en önemli faydası da sana bu beceriyi kazandırabilmesidir. 

3) Daha Hızlı Öğrenmek

ogrenmek

Mentorlar, pek çok zaman her şeyi bilen kişilermiş gibi algılanır ancak bu doğru değildir. Onlar da her şeyi bilemezler. Burada önemli olan nokta her şeyi biliyor olmak da değildir zaten. Önemli ve kesin olan şey şu ki; senden çok daha fazla bilgi ve deneyime sahiptirler.

Bir mentorun rehberliğinde öğrenme sürecini düzenleyebilirsin. İleri sarma tuşuna basarak, bulunduğun alana yönelik zor yoldan edinilmiş önemli bilgilere hızlıca erişirken, sana vakit kaybettirecek önemsiz bilgileri eleyebilirsin. 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST