Loading

Buluşları ile Tarihe Adını Yazdırmış 7 Bilim Kadını

Ünlü bilim adamları ve buluşları sorusu geldiğinde akla genellikle Einstein, Newton, Galile, Darwin gibi isimler gelir. Oysa ki kadınlarda bilim dünyasında çok büyük buluşlara imza atmışlardır.

İşte bazı bilim kadınlarının buluşlarından örnekler…. Neyse ki artık bilim insanı diyoruz…

 

1) Dorothy Hodgkin

Molekülleri geliştirmek için kristalografi tekniğini geliştirerek penisilin, kolesterol ve insülinin molekül yapısını keşfetmiştir. İngiltere'de bilim öncülerine verilen Copley Madalyası'na layık görülmüş ve bilim dalında Nobel Ödülü alan tek İngiliz kadını olma özelliğini günümüze kadar korumuştur. Zamanında gazeteler kendisinden "Oxfordlu ev kadını Nobel’i kazandı" başlığıyla bahsetmişlerdi.

 

2) Esther Lederberg

Amerikalı mikrobiyolog ve bakteriyel genetiğin öncüsüdür. Genlerin nasıl çalıştığını gösteren temel teknikler geliştirmiştir. 1958 yılında eşi Joshua, Esther’ in çalışmaları ile Nobel ödülü almaya hak kazanmıştır ancak hiç onun adı geçmemiştir.

 

3) Rosalind Franklin

DNA, RNA, virüsler ve kömürün moleküler yapılarının anlaşılmasına katkıda bulunmuş İngiliz kimyagerdir. X ışını ile DNA molekülünün görüntüsünü almış ve DNA yapısının belirlenmesinde kilit rol oynamıştır. Buluşunun 20. Yüzyılın en önemli hamlelerinden biri olmasına karşılık 1962 Nobel ödülleri James Watson, Francis Crick ve Maurice Wilkins’ e verilmiştir.

 

4) Ida Tacke

Alman kimyacı ve fizikçi.1934 yılında nükleer fisyon fikrinden bahseden ilk kişiydi. Kocası Walter Noddack ile Renyum ve Masuryum adında iki yeni element keşfetti. Kimya Nobel Ödülü için üç kez aday olarak gösterilmesine rağmen ödül alamadı. Kendisi ayrıca ilk nükleer fisyon fikrini ortaya atan kişi olarak tanınıyor.

 

5) Lise Meitner

Avusturya-İsveçli fizikçi. Radyoaktivite ve nükleer fizik üzerinde çalışmıştır. Meitner 1907 yılında Berlin'e taşındıktan sonra kimyager olan Otto Hahn ile birlikte çalışmıştır. Hahn çalışmalarını yayınlarken Meitner'in adını eklememiş ve 1944 Nobel Kimya Ödülü'nü tek başına almıştır.

 

6) Chien-Shiung Wu

Nükleer fizik alanında önemli katkıları olan Çinli- Amerikalı deneysel fizikçi. Takma adları ise "Fiziğin İlk Leydisi", "Çinli Madam Curie" ve "Nükleer Araştırmalar Kraliçesi"dir. Atom bombasının geliştirilmesinde katkıda bulunmuştur. Ancak bugün adını hatırlayan çok az isim vardır.

 

7) Henrietta Swan Leavitt

Parlaklık ve Sefeid değişken yıldızların periyodu arasında ki ilişkiyi keşfeden Amerikalı astronom. Harvard Koleji Gözlemevi’ nde yıldızların parlaklığını ölçmek ve kataloglamak için fotoğraf plakalarını inceledi. Leavitt bir yıldızın parlaklığına bakarak dünyaya olan uzaklıklarının ölçümlenmesinin önünü açan bilim insanıdır.

 

Bu yazımızda sadece yedi bilim insanından bahsettik. Kim bilir liste daha ne kadar uzun. Daha fazla kadın bilim insanının isimlerinin hatırlanarak hak ettikleri değerin verilmesi ve kadınların bilimden alanından mahrum edilmemesi dileklerimizle…

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST