Doğulu bir anlayışa göre görselleştirmenin amacı; imkanların keşfedilmesidir. Herkesin sadece baktığı ama farketmediği o fırsatı sen "görmek" istiyorsan, ihtimalleri gözünde canlandırabilirsin.
1) Dış Arayışlar
Küçük işletme sahibi veya girişimci, çalışmalarının yanı sıra tutkulu hobileri de kullanabilir. Müzik veya dans olsun, yaratıcı bir tarafa da ihtiyaç var. İlgi alanlarını hırsla takip et. İşi büyütme konusundaki başarılardan ve bu alanlardan yararlan.
Bir koltuk üretip satacaksın. "Bir koltuk ürettim. İşte bu koltuk. Haydi herkes alsın" demekle bu ürünün satılamayacağını biliyoruz. Reklam, müzik, maskot vb. pek çok seçenek ile sadece bir koltuk satmış olmazsın. İnsanlara eğlence ve konfor satmış olursun.
2) Boşluğu Bulmak
Bir fırında tezgahın arkasında çalışsan bile, yanlış adımları tespit etmen gerekir. Belki unlu mamullerin kalite kontrolü eksiktir. Belki de öğleden sonraları daha fazla satış yapılmalıdır. Süreçlerdeki veya personeldeki boşlukları bul. Kaçırılan fırsatları nasıl tespit edeceğini bul. Selfie çubuğu, kolumuzu yeterince uzatamadığımız için düşünülmüş basit ancak oldukça faydalı bir ürün olarak hayatımıza girmişti. Büyük resme bak. İhtiyaç anında orada olmayan parçalara odaklan. Doğru anda yatırım yap ve işini kur.
3) İşletme Kodunu Bilmek
Kendi işini kurmak, detayları anlamak demektir. Bir yönetici olmana gerek yok, ancak en iyi kararları verebilmek için işletmedeki her rolü bilmek zorundasın. Yazılım işine gireceksen, kodlama hakkında fikir edinebilir, en son teknoloji trendlerini okuyabilirsin. Örneğin; bir e-ticaret sitesi yaptırmak ve üzerinden ürün satışı yapmak istiyorsun. Ancak yaptıracağın web sitesinde nelerin olması gerektiğini, tasarımını, yazılım sürecini, maliyeti, gecikmeleri vs. düşünebilmen gerekir.
4) Müşterinin İhtiyaçlarını Anlamak
İşi öğrenmenin önemli bir kısmı, ortalama müşterinin isteğine dair keskin bir anlayış geliştirmek ile ilgilidir. Müşteri, belirli bir ihtiyacı karşılayan bir ürün ya da deneyim arar. Bu ihtiyaçları aşan bir şeyi nasıl sunacağını biliyor musun? Başarılı girişimciler müşterinin ne isteğini anlamakla kalmaz, aynı zamanda nasıl cevap vereceğini bilirler.
5) Ne İstediğini Tam Olarak Tanımlamak
Başarılı girişimci ne istediğini bilir. "Hangi sektöre adım atmak istiyorum?", "Sektöre ne kadar hakimim" vb. soruların cevaplarını verebilmelisin. Mali kontrol veya seyahat özgürlüğü gibi somut hedeflere odaklanabilirsin. Girişim demek bol seyahat demek. Hayallerini yüksek tut onlara ulaşman mümkün yeter ki, istediğin şeyi net olarak tanımla.