Loading

Çalışanlara Ne Düzeyde Şeffaf Olunmalı?

Çalışanlara karşı ne kadar şeffaf olunursa o kadar iyi midir, yoksa şeffaflık konusunda ölçülü olmak mı gerekir?

Çoğu durumda, eğer ekip tüm gerçeklerle donanmışsa, rolünü daha iyi yerine getirip şirketi daha ileriye taşımana yardımcı olabilir. Diğer yandan çok fazla bilgiyi paylaşmak dikkat dağıtıcı ve hatta şirket kültürü ve çalışanların katılımı için zararlı olabilir. Peki çizgiyi nerede çiziyorsunuz?

Şeffaf Olmanın Faydaları

guven

Şeffaf olmanın birçok yararı vardır ve en önemlilerinden biri güvendir. Şeffaflık örgütün en üst kademesinden gelmelidir aksi halde, güven geliştirilemez. Güven olmadan, çalışanlarınızı risk almak için motive etmek zor olabilir ve işiniz için en iyi kararları vermeleri için onları güçlendirmek daha da zor olabilir. Şeffaf bir organizasyonda takımın, karar verme sürecine dahil olma olasılığı daha yüksek olduğu için değeri fark edeceksiniz. Personel devri azalacak, verimlilik artacak ve bu da karı artıracaktır. İşler ters gittiğinde bile, tüm ekip bir sorunu çözmek için birlikte çalışacaktır.

Bilinçli Şeffaflık

yenicalisan

Şeffaflık kültürünü korumak isteyebilirsiniz. Ancak çalışanların işlerini iyi yapmaları için her şeyi anlamaları gerektiğini de düşünmeyin. İşe yeni başlayan deneyimsiz bir çalışana şirketin tüm verilerini bir anda yüklemeye çalışmanın bir anlamı yoktur. Aşırı yüklemeler, yanlış yapılabilecek bilgilendirmeler çalışanı sadece gereksiz bir stres altına sokacaktır.

Çalışanlara finansal veriler, maaş bilgileri veya iş projeksiyonları gibi üst düzey bilgiler sunmak, bazıları tarafından riskli olarak kabul edilir. Ancak birçok işletme lideri bunu yaptığında açıklık ve eşitlik gösterdiğine inanıyor. Eğer ekibin güvenini sağlamlaştırmak ve şeffaflığa olan bağlılığınızı güçlendirmek istiyorsanız, bu dikkate alınması gereken bir yol olabilir.

Şeffaflıkta Orta Yol

tartisma

Her şeyi açıklamadan da şeffaf bir şirketi başarıyla işletebilirsiniz. Şeffaflık, "ya hepsi ya da hiç" bir senaryo değildir. Hem sizin için hem de ekibiniz ve çalışanlarınız için herkesin rahat edeceği bir orta yol bulun. Ekip üyelerinin soru sorma şansına sahip olduğu açık bir politika izleyin. Konu anında cevap verebileceğiniz bir şey olmasa bile... Ekibinizin, iletişimin anahtar olduğunu bildiğinden emin olun.

Takım Çalışması

takim

Günün sonunda, ekibinizin birlikte çalışabildiğini görmek istiyorsunuz. Herkes aynı sayfada ise, siz ve çalışanlarınız misyon ve şirket hedeflerine ulaşmak için bir arada kalabilirsiniz. Araştırmalar, başarılı takım çalışmasını ortaya koyan çalışanların yaklaşık yüzde 80 oranında, işverenlerin liderliğine ve vizyonuna güven duyduğunu göstermektedir. Sağlam çalışan katılımı ve işbirliğine dayalı bir çalışma ortamıyla hiçbir şey sınırsız değildir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST