Loading

Çocuklarımıza Kazandırmamız Gereken 8 Girişimcilik Becerisi

Çocuklarımıza erken yaşlarda kazandıracağımız girişimcilik becerileri engelleri aşmak konusunda ilerideki yaşamlarında çok faydalı olacaktır.

Her ebeveyn çocuklarının gelecekte başarılı ve mutlu bir hayatı olmasını ister. Bunun içinde tüm imkanlarını seferber eder. Herhangi bir işe başlamaya karar verdiğimizde sonuçta başarılı olmak için aşmamız gereken birçok engelle karşılaşırız. İşte çocuklarımıza da erken yaşlarda kazandıracağımız girişimcilik becerileri engelleri aşmak konusunda ilerideki yaşamlarında çok faydalı olacaktır.

İşte Çocuklarımıza Kazandırmamız Gereken Beceriler

1) Dayanıklılık

dayanikli

Başarıya ulaşmak için başarısız olmamız gerektiğinden başarısızlıklarımıza takılmamayı ve ders çıkarmayı öğrenmemiz gerekiyor. Başarısızlıklar motivasyonumuzu bozmamalı. Her girişimci başarısızlıklar karşısında dayanıklı ve kararlı olmalıdır. Çocuklarınızın kendi duygularını ifade etmesine izin verin ve hislerini hafife almayın.

2) Yenilikçilik ve Yaratıcılık

yaratici

Çocukların en yaratıcı oldukları zaman oyun oynadıkları zamandır. Ancak bunun tamamıyla ekran başında bilgisayar oyunları ile geçmesine izin vermeyin. Girişimciler karmaşık problemleri çözmek için mutlaka yenilikçi ve yaratıcı bakış açısında olmaları gerekir.

3) Çalışkanlık

caliskan

Her ne kadar başarıya ulaşmış olsalar da başarılı bir girişimci çalışmaktan asla şikayet etmez ve bıkmaz, usanmaz. Çocuklarınıza disiplinli ve sıkı çalışmanın ne kadar değerli bir özellik olduğunu anlatmalı ve bu beceriyi kazandırmak için evde onların yapabileceği düzenli işler verilmeli. Örneğin; yemekten sonra tabağını kaldırması, masanın hazırlanmasında yardımcı olması, çöp çıkarması vb.

4) Meraklılık

merak

Merak yeni keşifler yapabilmek için olmazsa olmaz bir beceridir. Girişimciler ömür boyu öğrenme durumundadır ve sürekli kendilerini geliştirirler. Çocuklarınızın ne kadar sıra dışı olursa olsun ilgilendikleri şeyin peşinden gitmesini sağlayın ve yeni yeni hobiler edinmesine destek olun.

5) Kendine Güven

guven

Kendinize ve yeteneklerinize inanmak, güvenmek başarılı bir hayatın temelidir. Bu becerilerinize güvenerek risk alırsınız. Çocuklarınızı dikkatle dinleyin, fikirlerine önem verdiğinizi gösterin ve bazı konular hakkında karar vermelerine izin verin. Sonuç sizin istediğiniz gibi olmasa da bırakın deneyerek öğrensinler.

6) Empati Kurabilme

empati

Her ne kadar empatik olmanın başarılı bir girişimci olmak ile ilgili bağlantısı kurulamasa da diğer insanlarla ilgilenebilmek ve onlara destek olabilmek liderlik becerileri arasında çok önemli becerilerden biridir.Başarılı girişimciler pozitif ilişkiler kurmaya ve karşısındaki kişiyle empati yapabilmeye özen gösterir. Çocuklarınıza da bu beceriyi kazandırabilmek için onların fikirlerine önem verdiğinizi göstererek onlara birey olduklarını hissettirin. Böylece duygularını dışa vurmayı ve kendilerini başkalarının yerine koymayı öğreneceklerdir.

7) İyimserlik

iyimserlik

Girişimciler, iyimserliğin en güzel örneklerinden biridir. Dünyanın her zaman daha iyi bir yer olabileceğine inanır ve bunu gerçekleştirmek için çalışırlar. İyimser olmak ise hem psikolojik sağlık açısından hem de sosyal hayatta birçok avantajı beraberinde getirir. Çocuğunuza ilham verici öyküler anlatın ve dünyaya daha güzel bakmalarını sağlayın.

 

8) Topluma Yarar Sağlayıcı Olma

toplum

Girişimciler sosyal sorumluluğun önemini kavramış kişilerdir. İleri görüşlü insanlar dünyayı yalnızca kendileri için değil herkes için daha iyi hale getirmek için çalışırlar. Çocuğunuzu mahallenizdeki ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye teşvik edin. Onlara, yaşlı insanları karşıdan karşıya geçirmek ya da tutkulu oldukları bir şey için para toplamak gibi görevler verin.

Küçük girişimcilerinizin dünyayı değiştirmesine daha birkaç yıl var. Ancak onlara kazandıracağınız bu beceriler dünyayı değiştirme yolunda onları oldukça avantajlı hale getirecektir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST