Loading

Çok Aşina Olduğun O Ünlü Sözlerin Sahipleri Kim?

Senin de her zaman duyduğun, belki de günlük hayatta zaman zaman kullandığın ama kime ait olduğunu sıkça karıştırdığın veya hatırlamadığın ünlü sözler var mı?

Özdeyiş, vecize, aforizma, motto, ülger, kalemıkibar olarak da anılan özlü sözler, “bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen sözlerdir.” Öyle sözlerdir ki, her zaman önünde apaçık duran ama farketmediğin o "şey"leri görmeni sağlar. Bazen de sadece motive eder ama hayatlarımıza dokunan bir yanı mutlaka oluyor.

Ünlü Sözler ve Sahipleri

Sokrates: “Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir.”


M.Ö 469’da Atina’da doğdu ve Yunan felsefesinin kurucularından biri oldu. Kendisi herhangi bir yazılı kaynak bırakmadığı için yaşamı ve felsefesi ile ilgili bilgileri, öğrencisi Platon ve Sokrates’in ölümünden 15 yıl sonra dünyaya gelen Aristoteles gibi filozoflar ile çağdaş yazarların anlatımlarından öğreniyoruz.

Delphoi Tapınağı kahini Sokrates için, ondan daha bilge birisinin olmadığını söylediğinde Sokrates şüpheye düşer çünkü, hiçbir şey bilmediğinin farkındadır. Ancak bilge diye anılan çeşitli politikacıların, ozanların, ustaların aslında cehaletin pençesinde olup bunun farkında olmadıklarını gördüğünde anlamıştır: Bilgelik bilmediklerinin farkında olmaktır...

Konfüçyüs:

“Ağaç yaşken eğilir.”

“Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme, balık tutmayı öğret.”

“Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri varsa, o yerde güneş batıyor demektir.”

“Hiç kimse başarı merdivenini elleri cebinde tırmanmamıştır.”

M.Ö 551 - M.Ö 479 tarihleri arasında yaşamış Çinli filozof, aynı zamanda eğitimci ve yazar. Çin’in Sokrates’i olarak biliniyor ve tıpkı Sokrates gibi fikirlerini kağıda dökmedi. Onun öğretilerini yazılı hale getiren ise kendi yetiştirdiği öğrencileri oldu.

Temel ideali “tartışmalardan uzak ve tümüyle uyum içerisinde yaşayan bir toplum ve dünya kurmak” olan Konfüçyüs doğu uygarlığının en önemli temsilcilerinden biri.

Rene Descartes: “Düşünüyorum, o halde varım.”


31 Mart 1596’da  Fransa’da dünyaya gelmiş ancak hayatının büyük bir bölümünü Hollanda’da geçirmiş filozof, matematikçi ve yazar. “Modern Filozofinin Babası” unvanını aldı. Bazı eserleri hala, pek çok üniversitenin felsefe bölümünde kaynak olarak kullanılıyor. “İlk Felsefe Üzerine Düşünceler” bunlardan biri.

Sadece felsefe değil matematik alanına da önemli etkileri oldu. Analitik geometrinin temellerini atan Descartes’tir.

Neil Armstrong: “Benim için küçük ancak insanlık için dev bir adım.”


5 Ağustos 1930’da Amerika’da dünyaya geldi. 20 Temmuz 1969’da Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda aya ilk kez ayak bastı ve ilk kurduğu cümle “Benim için küçük ancak insanlık için dev bir adım” oldu. İlerleyen yıllarda profesör olarak çalışmaya devam etti ve 2012 yılında (82 yaşında) hayatını kaybetti.

William Shakespeare: “Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu.”


Doğum tarihi tam olarak bilinmese de vaftiz edildiği tarih 26 Nisan 1564 olarak bilinen İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. İngiltere’nin ulusal şairi olarak anılır ve ingilizce dilinde yazan, dünyanın en seçkin drama yazarı olarak kabul edilir.

Romeo ve Juliet, Othello, Macbeth gibi değerli eserlerinin yanında, en ünlü trajedilerinden biri olan Hamlet’in giriş cümlesi “Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu”

Anne Bronte: “Fena haber çabuk yayılır”


17 Ocak 1820’de doğmuş ancak verem hastalığı yüzünden 29 yaşında hayatını kaybetmiş İngiliz şair ve yazar. Ünlü sözü “Fena haber çabuk yayılır”, bir atasözü olarak bildiğimiz “Kötü haber tez duyulur” ile oldukça benzer.



Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST