Loading

Dijital Çağın Markalaşmadaki Yolculuk Evresi

Sosyal Medya

Tüketicinin zihninde oluşan, orada yaşayan ve onların algısını geliştiren kimisi büyük harf, kimisi küçük harf ama benzer ürün ve hizmetlerden farklılaştırmak için kullanılan ayırt edici sembol ve işarete MARKA diyoruz.  Jack Trout’un dediği gibi en önemli pazarlama kararı, bir ürüne ne ad vereceğinizdir. Bir markanın isim gücü, marka genişleme alanıyla ters orantılı olmalı. 

 

Dijital markalaşma dediğimizde; çok yönlü marka yönetiminin bir çeşidi olarak, hedefleri ortaya koymak ve markanın yönünü belirlemektir. Buna göre dijital kanal ve öğeleri içererek dijitalde marka etkileşimini oluşturmak. 

 

Marka, tüketiciyi dijital mecralar aracılığıyla birbirine ulaştırır. Her marka bir üründür, her ürün bir marka değildir. Marka, bütünleşik bir süreçtir. Ürün üretilir, arka ise konumlanır. Asıl amaç,  markanın tüketiciyle bu kanallar sayesinde farkındalığını artırmaktır. Dijital markalaşmanın dijital iletişim ile adını belli ettiğimizde, bu stratejisini marka planlaması yaparak değerlendirebiliriz.

 

Marka yönetim tekniğini geliştirmek için de, internet tabanlı çalışmalar ve tüketicilerle dijital cihazlar aracılığıyla etkileşim kurmak ve bu uygulamaları entegre etmek gerektiğinin bilincinde olmak gerekiyor. Al Ries’in Marka yaratmanın 22 kuralı kitabında dikkat çeken kısmında; “Bir markanın gücü,  insanların satın alma kararlarını etkileme yeteneğiyle ölçülür. cümlesine dikkat çekmenizi isterim.  

Dijital markalaşma, tüketiciler ile teslim edilen ürün veya hizmet arasında bağlantı kurmayı amaçlıyor. Bu  dört önemli aşamadan oluşuyor:

 

  • Dijital bir marka öyküsü oluşturma,
  • Dijital medya ve pazarlamada yaratıcılık,
  • Tüketici verilerine ve alışkanlıklarına dayalı olarak dijital kanal seçimi ve içerik paylaşımı,
  • Dijital ilişkiler oluşturma.

 

Dijital markalaşma, online ve diğer dijital mecralar  aracılığıyla etkileşime giren hedef kitle üzerinde, işletme kimliğini, görünür olma  ve güvenilirliğini sürdürmeyi geliştirir. Bu, dijital dünyada markanın varlığını yaratmak ve hikayesini oluşturmak için çok önemlidir.

 

Online içerik yoluyla marka değerinin formlarını yaratmak gerekiyor. Her markanın kendine öz bir kimlik ve karakteri bulunması ve kendini belli ettiği konumlandırdığı değerleri olmalı.  Müşteri kitlesiyle etkin iletişimde bulunarak sürekli paylaşması ve bunları geliştirmesi gerektiğini önemle vurgulamak isterim. 

 

Dijital markalaşma; birden fazla pazarlama kanalı tarafından desteklenir. Bir reklam veren olarak temel amaç, iletişimi maksimum olmasını sağlarken marka için daha iyi dönüşüm  yolları yaratan kanallar bulmaktır. Bu kanalları;

  • Perakende Medya
  • İş Ortakları Aracılığıyla Pazarlama
  • TV Reklamcılık
  • İnternet Pazarlaması
  • E-posta Pazarlaması
  • Arama Motoru Pazarlaması
  • Sosyal Medya &Ağlar
  • Online PR
  • Video Reklamcılığı
  • SMS Pazarlama
  • Bu yöntem sizlere farklı bir bakış açısı  ile marka felsefesini ortaya koymuş oluyor. Böylece benzerlerinden farklı bir deneyimi hedef kitlenize yaşatmayı başarabilirsiniz. 

 

Peki , Siz dijital dünyada farklılaşmak için neler yapıyorsunuz? 

Dijital pazarlamayı kullanarak başarıyla rekabet etmenin  ve tüketicinin gözünde daha çekici bir marka olmak için izlenecek yolu  işin uzmanı olarak bizler geliştirebiliriz.

 

Müge Oralbay
Standart Üye / 17 Yazı / 19,3K Okunma

1982 yılında İstanbul ‘da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Marmara Koleji’nde bitirip ardından , Üniversiteyi Sinema TV Yapım Yönetim TV Programcılığı Bölümünden mezun oldu. Stajını Kanal D de Zaga programında Yapım Yardımcısı olarak tamamlamıştır. Değerli Duayen Prodüktör İzzet Öz’ün yanında, Yönetmen Yardımcısı olarak çeşitli klip çekimlerinde yer almıştır. Ardından Eski TV8 kanalında Packshot Programında Yapım Ekibinde ardından Elmavizyon TV de bir çok programın Yapım Sorumluluğunu üstlenmiştir. 2004 yılından itibaren Number One TV ve diğer kanalı Fashion TV Türkiye’de bir buçuk sene, ardından da iki buçuk sene boyunca Atv Kanalı’nda Yayın Sorumlusu olarak yer almıştır. 2009 senesinde Medya Sektörünün diğer kollarından PR – Medya İlişkileri Sorumlusu olarak Halkla ilişkiler ajansında çalışmaya başlamıştır. Sonrasında Magazin Portallarında Mekan Editörlüğü ve Magazin Dergilerinde moda editörlüğü yapmıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Sertifika Programı, Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifika Programı, Temel Düzey Halkla İlişkiler ve Reklam Sertifika Programı, İş Zeka Yönetimi, Zaman Yönetimi, Kriz Yönetimi, Münazara ve Sunum Teknikleri, NLP Uzmanlık, Beden Dili, İnovasyon ve Liderlik, Sosyal Medya’da Liderlik, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kendimize ve Topluma Liderlik, Stratejik Planlama, Çatışma Yönetimi, Sosyal Girşimcilik, İmaj ve İletişim, Networking, Dijitalin Pazarlama İletişimindeki Yeri, İyi niyetli Reklamcılık, Viral Pazarlama 2.0, Sosyal Ağlarda Halkla İlişkiler ve Pazarlama ve SEO , Facebook , Instagram, LinkedIn ve bir çok eğitimlerini tamamlamıştır. Halen de güncel trendleri okuyup takip etmektedir. Bir çok haber portalında da uzmanlığını yazılarıyla Köşesinde yer vermiştir. 2012 senesinden itibaren Girişimciliğini farklı sektörlerden oluşan müşterilerin markalarını, sosyal medya ve yazılı basın ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Uzmanlığını İletişim ve Marka danışmanlığı yönetimi üzerine yapmaktadır. 2014 Aralık ayından bu yana Pazarlama, Halkla İlişkiler, Marka çerçevesiyle bir Türk şirketinde Proje Finans ve Yönetim Danışmanlığı şirketinde Stratejik İletişim Danışmanı ve Proje Ortağı olarak profesyonel bir şekilde devam etmektedir. Uzun bir süredir Girişimciliğini Bodrum’da yaşayarak çalışmaya devam etmektedir. İletişim Danışmanı- Dijital Pazarlama, Sosyal Medya ve Marka Uzmanı olarak küçük , orta ölçekli şirketlere danışmanlık vermektedir. Orta ve Büyük ölçekli şirketlere de bazı uzman olduğu alanda eğitimler hazırlamıştır. Uzman olduğu konularda Online Eğitimler vermek için çalışmalar yapmaktadır. Danışmak istediğiniz sorularınız İçin sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz .


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST