Loading

Dışardan Çalıştırdığınız Personelin Performansını Nasıl Ölçersiniz?

Sürece değil sonuca odaklanın.

Son yıllarda özellikle yazılım, arayüz tasarımcılığı gibi mesleklerde "uzaktan çalışma" şekli yaygın hale gelmeye başladı. Ancak dışardan çalıştırdığınız bir ekibi tam zamanlı olarak izleyemediğiniz için işten verim elde edeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Yaptığınız yatırım ölü bir yatırım da olabilir. Performans ile ilgili kesin cevap verecek tek bir ölçüden bahsetmek zordur. Ancak ihtiyacınız olan bilgileri size sunabilecek bir çerçeve oluşturduk. 

1) Hedefleri Belirlemek

hedef

Organizasyon hedeflerini belirlemek ve tüm ekiplerin belirtilen hedeflere uymasını sağlamak, şirketiniz başlar başlamaz öncelikli olmak zorundadır. Geliştirme dış kaynaklı olsa bile, teknik ekip sadece kod satırları yazma ve test etme işlevine sahip bağımsız bir işletme değildir. Teknoloji hedeflerinin genel iş hedefleriyle entegrasyonu, yolculuğunuz için çok önemli bir adımdır. İlk aşamadaki hedeflerin kavramsallaştırılması, sonraki aşamalardaki performansın ölçülmesinin temelini oluşturur.

Örneğin, bir şirketin hedefi daha fazla gelir elde ediyorsa teknoloji hedefi, geliştirilen yazılımın kalitesinden ödün vermeksizin, geliştirilen uygulamanın kodunu daha hızlı bir şekilde yazmak olacaktır. Her hedef, ister takım düzeyinde ister bireysel düzeyde olsun, işletmenin genel hedefleriyle aynı hizada olmalıdır. 

2) Temelleri Ortaya Koymak

dusunmek


Temel "ne" ve "nasıl" değerlendirmeleri sadece teknik ekibin hangi görevleri yerine getirdiğine dair doğru bir fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda ne kadar iyi performans gösterdiklerini ve sürecin ne kadar etkili olduğunu size söyler.

3) Sayıya Değil Sonuca Odaklanmak

sonuclar

Uygulama geliştirmede, geliştirilmekte olan ürünün nicel yönüne odaklanmak asla bir çözüm değildir. Ekstra kod satırları yazan geliştiriciler, sadece sürdürülebilen zorlukları ortaya çıkaran şişirilmiş bir yazılımın geliştirilmesine yol açar.

Sonuca dayalı bir yaklaşım, yazılım ve teknoloji ekibinin performansını ölçmek için değerlendirilmesi demektir. Yazılım geliştirme ve teslimat sürecini ölçmek için, dağıtılmakta olan ürün kararlılık, teslimat süresi ve kullanım sıklığı açısından değerlendirilmelidir. Yüksek performanslı bir teknik ekibin ölçüsü, olumlu sonuçların elde edilmesidir. Bunlara odaklanmak sadece üretkenliği ve performansı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadede daha yüksek kârlılığa yol açan kurumsal hedeflere ulaşılmasına da yardımcı olur.

4) Verimliliği Kaliteyle Dengelemek

verimlilik

Yapılan iş miktarı verimlilik olarak ortaya çıkar. Örneğin, bir satış temsilcisi durumunda, yapılan aramaların sayısı, üretkenlik ölçüsüdür, ancak satış hattında gerçekte dönüştürülen ve biten müşteri adaylarının sayısı, kalitenin bir ölçüsüdür. Benzer şekilde, teknik ekibin performansını ölçerken kodun yazılması verimlilikken, test aşamasından gerçek dağıtım aşamasına geçen kod miktarı kalite olarak aktarılır. 

John Seddon bunu şöyle ifade ediyor: “Paradoks şu ki, yöneticiler üretkenliğe odaklandıklarında, uzun vadeli iyileştirmeler nadiren yapılır. Öte yandan, kaliteye odaklandıklarında, verimlilikte sürekli bir gelişme olur."

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST