Loading

Dünyaca Ünlü Markaların İlk Ürünleri

Ikea, Nestle ya da Nintendo gibi firmalar sektörlerinde devleşmeden önce neler yapıyorlardı, hiç merak ettin mi?

Bazı markalar için ilk ürünleri ile başarı elde etmiş olsalarda bazıları o kadar şanslı değildi. Aşağıda 8 dev şirketin ürettikleri ilk ürünlerinin listesini senin için hazırladık.

 

1) L’oreal ve Saç Boyası

L’oreal’den önce güvenli ve etkili bir saç boyası henüz keşfedilmemişti. Bu alandaki boşluğu farkeden Fransız kimyager Eugêne Schueller bu konuda çalışmalara başladı. İlk olarak kendi mutfağında yıllarca renklendiricilerle çalışan kimyager, deneyleri sırasında gerçekleşen birçok patlama yüzünden sık sık eve gelen polislerle uğraşmak zorunda kaldı. 1907 yılında formülünü mükemmel hale getiren Schueller, şirketini kurdu. Bu şirket iki yıl sonra L’orêal adını aldı.

 

2) Harley Davidson ve Loop-Frame Motorsiklet

William Harley, Arthur ve Walter Davidson kardeşler, 1903 yılında ilk motosikletlerini tasarladı. Ancak motor yokuş yukarı gitmesini sağlayacak güç üretemiyordu. İkinci denemelerinde ise daha büyük bir motor kullanılmıştı ve “loop-frame” şaside konumlandırılmıştı. Harley Davidson şirket olmadan önce, üçlünün arkadaşı Henry Mayer, ilk prototipi satın aldı.

 

3) Ikea; Kalem, Çorap vs.

Ikea’nın kurucusu Ingvar Kamprad henüz 5 yaşındayken Stockholm’den aldığı kibritleri komşularına satıyordu. Sonrasında çeşitli çiçek tohumları, kartlar, yılbaşı ağaç süsleri ve daha birçok ürün satmaya başlayan Kamprad, 1943 yılında yani 17 yaşında iken, amcasının mutfağında Ikea’yı kurdu. Sipariş sistemi ile çalışan şirket, çorap, takı, saat, kalem, çerçeve gibi birçok farklı ürün satıyordu. Kamprad ilk mobilya satışını birkaç sene sonra yaptı. 1951 yılında Ikea ilk kataloğunu bastığında, mobilya satışları da artmaya başladı. 1953 yılında ise ilk Ikea mağazası açıldı.

 

4) Nintendo ve Hanafuda Oyun Kartları

1980 ve 1990’lı yıllarda Super Mario, The Legend of Zelda ve Pokemon video oyunları ile tanınan Nintendo listedeki en eski firmalardan biri olup Japonya’nın Kyoto kentinde oyun kartları üretmek üzere kuruldu. Hanafuda ya da “Çiçek Kartları” ismi ile tanınan oyun kartları, o dönem suç örgütleri tarafından sıkça kullanılan ve kumarhanelerde boy gösteren ürünlerdi. Esasında şirketin kökeni isminde saklı; Nin-ten-do heceleri dilimize çevrildiğinde tam anlamını bulmasada yakın olarak “Şansı cennete bırak” veya “Çok çalış fakat sonunda her şey cennetin elinde” anlamları ortaya çıkıyor.

 

5) Nestle ve Bebek Maması

Nestle, bünyesinde şekerlemeden tutunda köpek mamasına kadar farklı birçok ürünü barındıran dünyanın en büyük yiyecek firmalarından biridir. Tüm bu macerayı başlatan ise, bebek mamasıdır. 1867 yılında Almanya doğumlu farmakolog Henri Nestle anne sütü yerine kullanılabilecek, kolay sindirilen ürünü  farine lactee’yi (fransızca: sütlü un) tanıttı. Prematüre doğmuş sağlık durumu kötü olan bir bebeği beslemek için kullanılan mama, bebeğin sağlığına kavuşmasının ardından kendini ispatlamıştır. On yıldan kısa süre içerisinde, Nestle’nin bebek maması satışları yıllık bir milyonu aşmış durumdaydı.

 

6) Lego ve Tahta Çekçek Oyuncaklar

Dünyanın en çok bilinen oyuncak üreticisi Lego’nun kurucusu aslında bir marangoz olup 1930’lu yılların ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu dönemde Danimarka’da, mobilya üretmek için yeterince malzeme bulamayan Kirk Kristiansen, artan ahşap malzemelerle çocuklar için oyuncaklar üretmeye başladı. Lego’nun ilk ürünleri  oyuncak trenler, arabalar ve çektiğinizde öten tekerlekli ördekti. 1947 yılında plastik malzeme kullanarak çalışmalar yapmaya başladığında, Kristiansen’i çoğu mağaza dikkate almadı. Bu durum onu yıldırmadı ve günümüzde hemen her çocuğun bildiği Lego ortaya çıktı.

 

7) Pepsi Cola ve Brad’in İçeceği

“Soğuk bir Brad içelim!” demek kulağımıza pek de hoş gelmiyor değil mi? Pepsi ismi verilmeden önce yaratıcısı Caleb Bradham’ın ismi Pepsi’ ye verilmişti. Pepsi şeker, su, karamel, limon yağı, küçük hindistan cevizi ve diğer doğal katkı maddelerinden oluşup sindirime yardımcı olan sağlıklı bir içecek olarak tanımlandı. Ürünün tanıtımından beş yıl sonra, 1898 yılında Bradham ismini Pepsi-Cola olarak değiştirdi.

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST