Loading

Elektrikli Şarj İstasyonu Projesi Q Charge 37,5 Milyon TL Fon Talebiyle Yatırım Turuna Çıktı

afiş

2040'a kadar tamamen elektrikli araç ekosistemine dönüşecek mobilite sektörünün elektrik ve enerji ihtiyacına yönelik çözümler üreten Meta Mobilite Enerji’nin ilk projesi Q Charge yatırımcılarla buluştu. fonbulucu platformunda Türkiye’nin bugüne kadar talep edilen en yüksek tutarla paya dayalı kitle fonlama turuna çıkan girişim, şirket paylarının %7’sinin arzıyla 37,5 milyon TL finansmana ulaşmayı hedefliyor. 28 Nisan 2023’e kadar turda kalacak olan Q Charge, 73 noktada kuracağı elektrikli şarj istasyonu için halihazırda 10,3 milyon TL destek almaya hak kazanmış durumda. Ağustos 2022 tarihinden itibaren ülke genelinde şarj ağı işletmeciliği faaliyeti göstermek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'dan 49 yıllığına Şarj Ağı İşletmeci lisansı alan şirketin yatırımcı rekoru kırması bekleniyor.

 

Şirketleri arasında BinBin markası da yer alan 1000 Yatırımlar Holding bünyesindeki Meta Mobilite Enerji’nin ilk projesi elektrikli şarj istasyonu Q Charge, kitle fonlama platformu fonbulucu’da yatırım turunu başlattı. Ağustos 2022’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'dan Şarj Ağı İşletmeci lisansı alarak ülke genelinde şarj ağı işletmeciliği faaliyeti göstermeye hak kazanan ve başlangıç operasyonları sonucunda iki ay içerisinde 2,9 milyon TL'lik 20 adet cihaz satışı ve kurulumu gerçekleştiren Q Charge, yatırım turunda şirket paylarının %7’sinin arzıyla 37,5 milyon TL fon talep ediyor. Yatırım turunun başlama tarihi olan 27 Şubat Pazartesi saat 10.00 itibari ile ilk 10 iş günü içerisinde EFT veya kredi kartı ile yapılan yatırımlarda yatırımcılara %7 fazladan pay vereceğini duyuran Q Charge, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme neticesinde ülke genelindeki 19 şehirde toplamda 73 adet elektrikli şarj ünitesi için teşvike ve 10,3 milyon TL desteğe hak kazanmış durumda. En az 5 milyon TL sermayeye, 50 şarj ünitesine ve markalarına ait sistem yönetim yazılımı ve mobil uygulamaya sahip olma kriterlerini sağlayarak, ülkemizde halihazırda bu lisansı alan 90’nın üzerinde şirket bulunmakla birlikte, devlet teşviki alan yalnızca 18 firma var.

Girişim şirketi, teşvik bölgelerindeki ünitelerin hazır hale gelmesiyle İstanbul’un Batı ve Orta Karadeniz’e uzanan karayolu koridorunun mobilite ağına dahil olmasını sağlayacak. 2023’ün ilk yarısında en az 150 şarj ünitesi kurulumu ve 150 şarj ünitesi satışı yapacağını öngören Q Charge, 2023 yılının 3. çeyreğinde 1000 Yatırımlar Holding A.Ş.’nin almayı hedeflediği yatırım tutarı sonucunda 15 milyon dolarlık bütçeyi Meta Mobilite Enerji’ye ek yatırım olarak aktarmayı amaçlıyor. Ayrıca 1000 Yatırımlar Holding'in Borsa İstanbul'da halka arz olması durumunda elde edilecek fonun önemli bir tutarının yine şirkete aktarılması planlanıyor. Q Charge, globale yapacağı yatırımları ve elde edeceği gelirleri yıllar içerisinde artırarak 2025 yılı sonunda döviz bazlı bilançosunda %50 global, %50 yerel oranına gelmek noktasında da kararlı.

Elektrikli araç şarj sektörü 2030’a kadar 1 milyar dolarlık hacme ulaşacak

Yatırım turu hakkında konuşan Kurucu Ortak ve CEO Kadir Can Abdik, “Şirket olarak kitle fonlamasını çok önemsiyor ve yalnızca finansmana ulaşım olarak değil, aynı zamanda işimizi yatırımcılarımızla büyütmek adına önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Kitle fonlaması ile yatırım yapacak yatırımcılarımız, fosil yakıtların kullanımının azalması ile her geçen gün talebin arttığı elektrikli şarj alanına ilk giriş yapan markalardan birine yatırım yaparak önemli bir büyüme potansiyeli olan iş modeline erkenden ortak olmuş olacaklar. Şirketimizin hali hazırda 5 milyon TL'lik ödenmiş sermayesi bulunuyor. Bu turda yatırım yapan yatırımcılarımız tüm sermayeye yatırım yaptıkları oranda ortak olacakları gibi 2023 itibarıyla 350 milyon dolar yatırım yapılmış ve 2030’a kadar toplamda 1 milyar dolarlık bir pazara dönüşecek olan elektrikli araç şarj hizmeti ve altyapısı sektörünün ilk günden bir parçası haline gelecekler. Yatırımcılar 2040 yılına kadar holding bünyesinde kurulan Altay Enerji şirketi ile tüm enerji ihtiyacını yeşil enerji kaynaklarından elde ederek, global pazarı da kapsayacak şekilde Türkiye’nin her noktasına erişmeyi planlayan Q Charge’a yatırım yapma şansına sahip olacaklar” dedi.

Yatırım turu kampanyası dahilinde fonbulucu, Magna Mari, MKK ve Takasbank masraflarının toplanan yatırımdan değil şirket öz sermayemizden karşılanacağının da altını çizen Kadir Can Abdik, kampanyaya katılan yatırımcılara Q Charge şarj ağından 1 yıl boyunca %10 indirim, Q Charge’ın Ortak İşletelim iş modelinden 6 ay boyunca %5 indirim, 1 yıl boyunca her BinBin kullanımında 1.000 TL ve üzeri yatırıma %5, 2 bin 500 TL ve üzeri yatırıma %7,5, 5 bin TL ve üzeri yatırıma %10 indirim sağlanacağını belirtti.

fonbulucu platformunda Türkiye’nin bugüne kadar talep edilen en yüksek tutarlı paya dayalı kitle fonlaması gerçekleştiriliyor

fonbulucu Kurucusu ve CEO’su Hakan Yıldız ise, “37,5 milyon TL ile platformumuzda Türkiye’nin bugüne kadar talep edilen en yüksek tutarlı paya dayalı kitle fonlaması kampanyasını gerçekleştiriyoruz. Yatırım miktarı ve yatırımcı sayısında rekor kıracağımızı düşünüyorum. Q Charge; lokasyon, kurulum süreçleri ve yoğunluk gibi farklı sorunlara yazılım ve veri alanında uzman şirketlerle yaptığı iş birlikleriyle veri odaklı çözümler üretiyor, kendi AR-GE merkezinde hayata geçirdiği yazılımla veri işleme çalışmaları yapıyor. İş süreçlerini tamamen bilimsel temellere oturtan ve böylece sürdürülebilir enerjiyi elektrikli araç kullanıcılarına en etkili şekilde ulaştıran girişim şirketinin bu sektörün öncü, yenilikçi, sürdürülebilir ve lider markası olacağına inanıyoruz. Öte yandan yatırımcılarımız Q Charge’a yatırım yaparak yalnızca Türkiye’de operasyonları olan bir şirkete değil, önemli global hedefleri olan bir kuruluşa da ortak olacaklar” şeklinde konuştu.  

Kampanya sayfası: https://fnb.lc/qcharge

Kampanya videosu: https://fnb.lc/qcharge-video

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 289 Yazı / 415,0K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST