Çalışanlar liderlerinin, kendilerinden daha deneyimli ya da bilgili olduklarını düşünürler ve buna duydukları saygı ile alınan kararları neredeyse otomatik olarak takip ederler. Ancak bir lider işini ne kadar iyi yaparsa yapsın, alınan kararların sorgulanmadan ve doğrudan uygulanması iş geliştirme açısından verimsiz olabilir. Aslında muhalif görüşlere her daim ihtiyaç vardır. Nedenlerini ise şöyle açıklayabiliriz.
1) Eleştirel Düşünme ve Yeni Bakış Açısı
Bir çalışanın, liderin verdiği karara karşı çıkması fikri biraz riskli görünebilir. Ancak gerçek bir lider, zıt görüşlerin ne kadar değerli olabileceğinin farkındadır ve kendisine bir saygısızlık yapılıyormuş gibi algılamaz. Anlaşmazlıklar bizi, fikirlerin zayıf veya eksik yönleriyle yüzleşmeye zorlar ve yeni bir perspektif katar. Bir anlaşmazlık veya bir eksiklik yoksa, zayıf yönlerin farkına nasıl varacağız?
Örneğin; şirketin ürün pazarlaması için bir bütçe ve çalışma planı belirlendi. Muhalif bir çalışan bütçe ile ilgili olası bir sorunu dile getirebilir, birincil hedef kitlesine nasıl ulaşılmak istenildiği ile ilgili bir soruya işaret edebilir veya kritik bir hataya karşı uyarabilir. Bu durum, seni daha fazla düşünme ve araştırma yapmaya zorlar. Belki daha önce bunları fark etmedin ama şimdi bu kötü olasılıkları öylece bırakıp işe kaldığın yerden devam edemezsin değil mi?
2) İnatçılık ve Uzlaşma
Girişimcinin gerçekleştirmek istediği işlere yönelik inatçı tavrı, şirketin, kötü fikirler için zaman kaybetmesine ve hayal kırıklığına yol açabilir. Steve Jobs, çoğu zaman ürünlere dahil edilmesi imkansız özellikler veya avantaj elde etmek için imkansız süreler talep eder, bu beklentileri karşılayamayan çalışanlara olan sabrını sık sık kaybederdi. Bu durumda birilerinin meydan okuması gerekir. Muhalif çalışan ortaya çıktığında, bir orta yol bularak anlaşma sağlanmak zorundadır.
3) Dürüstlük ve Güven
Çalışanların mutlaka zıt görüş barındıracaklarını kabul etmek gerek. Önemli olan, bu zıt görüşleri dürüst ve açık şekilde paylaşıyorlar mı, yoksa kendilerine mi saklıyorlar? Bir çalışan, zıt görüşlerini paylaştığında işini riske attığını düşünmemeli aksine kendini rahatça ifade edebilmeli ve görüşlerine saygı gösterildiğini bilmelidir. Çalışanın iyi niyetini kabul etmek, kendisini dinlemek iş geliştirme aşamasında yeni bir bakış açısı edinmek demektir. Bu da oldukça önemlidir.
Ne yazık ki, açıklık modern iş yerlerinin yaygın bir özelliği değil. Bir SurveyMonkey çalışmasında, kadınların yüzde 58'i ve erkeklerin yüzde 68'i, işte olumsuz sonuçlara maruz kalmadan muhalif bir görüş belirtebileceklerini düşünüyor. Bu talihsiz durum çalışma ortamındaki fikir alışverişini engelliyor.