Loading

Etkili Bir İş Planı Hazırlamak İçin 7 Adım

Eğer iş kurma aşamasındaysan ve tüm sermayenin çöpe gitmesini istemiyorsan, iyi bir iş planına ihtiyacın olacak. İş planı, kuracağın iş ve işletmenin yönünü belirlemekle birlikte yatırımcı çekmek için hayati önem taşır.

Güzel bir girişim fikrin var. Belki bu fikri hayata geçirmek için gereken sermayeye bile sahipsin. Ancak bunlar planladığın işin başarıya ulaşması için yeterli değil. İyi bir iş planı oluşturmak, girişim hayalini başarıya ulaştırmak için oldukça belirleyicidir çünkü kötü olasılıkları da göz önünde bulundurmana yardımcı olur. O halde etkili bir iş planı hazırlamak için gereken adımları izleyelim.

1) Araştır!

arastirma

Mükemmel bir iş planının ilk ve belki de en önemli aşaması; kuracağın işletme ve girdiğin sektör hakkında geniş bilgi sahibi olmak. Bunu da detaylı ve uzun süren araştırmalar ile elde edebilirsin. Emekli ve kıdemli bir finans ve yönetim yöneticisi olan William Pirraglia'ya göre; ürünü, pazarı ve hedef uzmanlığını araştırmalı ve analiz etmelisin. Rakip firmalar zorlayıcı olabilir...

2) Amaç Belirle

hedef

İş planı "Bir şirketin geleceğini planlayabilmesi ve yoldaki çarpmalardan kaçınmasına yardımcı olması için yol tarifleri veren bir yol haritasıdır." Ancak yatırımcıları çekmek için açık, net ve onları hedefleyen bir plan olması da gerekir. Diğer bir ifade ile yatırımcıya yönelik kişiselleştirilmiş tanımalamalar içeren bir plan daha etkili olacaktır.

3) Bir Şirket Profili Oluştur

sirket

Şirket profili, kuruluşun geçmişini, hangi ürün veya hizmetlerin sunulduğunu, hedef kitlesi ve izleyicileri, kaynakları, bir sorunu nasıl çözeceğini ve işi benzersiz kılan şeyleri içerir. Şirket profilleri genellikle şirketin resmi web sitesinde, "Hakkımızda" bölümünde bulunur ve olası müşterileri, yetenekleri çekmek için kullanılır. Ayrıca şirket profili, iş planının temel bir bileşenidir.

4) İşletmenin Tüm Yönlerini Belirle

detaylar

Yatırımcılar yapılan işin para kazanacağından emin olmak, dolayısıyla işin tüm yönlerini bilmek ister. Onlara sunmak üzere nakit akışından lisans sözleşmelerine tüm detayları belgele.

5) Stratejik Bir Pazarlama Planı Yap

pazarlama

"Her pazarlama hedefinin alt grupları ve bu hedeflere ulaşmak için taktikleri olması gerekir." Yeni ürün tanıtımı, mevcut ürünler için pazarın genişletilmesi, satışları artırmak, istenilen müşteriler ile uzun vadeli sözleşmelere girmek ve bunun gibi hedefler iş planının önemli bir parçası. Elbette pazarlama hedeflerine ulaşmanın maliyeti olacaktır. Maliyetler için ayrı ayrı iç ve dış maliyet bütçeleri oluşturabilirsin.

6) Planını Hedef Kitlesine Göre Uyarlanabilir Hale Getir

hedefkitle

Bankacılar bilançolara ve nakit akış tablolarına daha fazla ilgi göstereceklerdir; girişim kapitalistleri ise temel iş kavramına ve yönetim ekibine bakacaktır. Planı okuyan kişilere bağlı olarak, planın değiştirilebileceğinden emin ol. Ancak, bu değişiklikleri bir plandan diğerine sınırlı tut. 

7) Yaptığın İş Planını Neden Önemsediğini Açıkla

aciklamak

Planını bir yatırımcı, müşteri veya ekip üyesi ile paylaştığında, onlara tutkunu, özverini ve yaptığın işe verdiğin önemi göstermen gerekir. İşletmene neden önem verdiğini açıklayarak, kuruluşunun ilerleyişini destekleyebilmeleri için başkalarıyla duygusal bir bağ kurarsın.

 

 

 

 

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/281416

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST