Loading

Etkili Konuşma Yapabilmek İçin 11 Güçlü İpucu

Konuşma yapmak

Harika bir haber aldınız. Yaklaşan yönetici toplantısında önemli bir sunum yapmak için seçildiniz ya da bu yıl bir konferansta konuşmacı olarak seçilmekten onur duyuyorsunuz. Elinize geçen bu fırsat için heyecanlısınız ancak üzerinizde geniş bir kitleye sunum yapacak olmanın gerginliği de var. Glossophobia’ sı başka bir deyişle topluluk önünde konuşma korkusu olan her 4 kişiden biri olsanız bile endişe etmeyin. Makalemizde herhangi bir topluluk karşısında konuşma yapmak için bazı ipuçları bulacaksınız. Sadece sunumu veya konuşma katılımını geçmeyecek, izleyicileri büyüleyeceksiniz. Gerçekten iyi uygularsanız, kendinizi de büyüleyeceksiniz.

Topluluk Önünde Konuşma Yapmanın 7 Kuralını Kullanın

Topluluk önünde konuşma zor bir görev olabilir ve çoğumuz için kolay olmayan bir şey olabilir. Topluluk önünde konuşma becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, topluluk önünde konuşmanın 7 öğesini uygulamanız gerekir. Bu, herhangi bir izleyici kitlesini bağlamak için topluluk önünde güçlü konuşma ipuçları geliştirmek için temel oluşturacaktır.

Konuşma Yapacağınız Kitleyi Tanıyın

Kitlenizin kim olduğunu ve sizi neden dinlemeleri gerektiğini bilmelisiniz. Kitleniz yönetim kurulu ise muhtemelen daha resmi bir tonda konuşmak ve en önemli noktaları vurguladığınızdan emin olmak istersiniz.

Öte yandan sivil toplum kuruluşları gibi bir toplulukla konuşurken ses tonunuzda daha rahat olacaksınız, ancak muhtemelen herkesi havaya uçurmak için bazı ilham verici kelimeler tercih etmeniz gerekecek.

Sesinizi Isıtmak

Bu da oldukça basit ama kayda değer bir uygulamadır. Sesiniz için birkaç ısınma egzersizleri yapın, böylece boğazınızda bir kurbağa varmış gibi hissetmezsiniz. Konuşmadan önce biraz su için, böylece ağzınızda pamuk varmış gibi hissetmezsiniz. Sahneye geçmeden vücudunuzu biraz gevşetmek için esneme hareketleri yapabilirsiniz.

Endişenizi Yönetin

Evet, büyük bir endişe yaşayacaksınız. Sorun değil, kabul edebileceğini kabul et ve onu yönetmenin en iyi yolunu bul.

Sizin için uygun olan endişenizi yönetecek en iyi yolunu bulun. Hatta çoğu insanın toplum içinde konuşurken gergin ve endişeli olduğunu bile söyleyebiliriz.

Kişisel Güvenilirlik Kazanın

İnsanlar senin nelerden bahsedeceğini duymak için orada. Zamanlarını akıllıca harcadıklarını göstermek için bir fırsatınız var.

Girişinizden hemen sonra insanlarla kısa bir şeyler paylaşın. Böylece ne hakkında konuştuğunuzu bildiğinizi çabucak anlarlar. Sizi dinlemek için zaman harcayarak akıllıca bir karar vermiş gibi hissetmelerini sağlarsınız.

Farklı Sunum Yöntemlerini Kullanma

Duruma bağlı olarak en iyi sunum materyalinin ne olacağına karar vermeniz gerekir.

Bir grup yöneticiye, düşündükleri potansiyel bir milyon liralık satın alma hakkında sunum yapıyorsanız, muhtemelen satın alma işleminin neden fayda sağlayacağını göstermek için bazı sayısal veriler ve gerçekler isteyeceksiniz. Powerpoint sunumları iyidir, ancak sunum materyallerinin en iyi kullanımı olmadığını unutmayın.

Mükemmel Prova

Tabii ki “pratik mükemmelleştirir” biliyorsunuz. Topluluk önünde konuşurken çok doğru bir uygulamadır.  Sonuç olarak, sunumu yaparken kendinizi çok rahat hissedene kadar sunumunuzu prova etmek zorundasınız.

Hikaye Anlatma

Konuşmanızın en önemli noktasına dikkat çeken kişisel hikayeler mutlak en iyisidir. Başka kişilerden veya kaynaklardan hikayeleriniz varsa, kitleye hikayeyi nereden aldığınızı bildirdiğinizden emin olun. Her halükarda, iyi bir veya iki hikaye konuşmanız içerisine ekleyin. Konuşma yaptığınız kitle buna bayılacak.

Etkileyici Bir Şekilde Konuşmaya Başlayın

Bir konuşmanın en kritik kısımları giriş ve sonuçtur. İnsanların başlangıçta konuya ilgisinin çekilmesini ve bir sonraki adımda heyecan duymasını sağlayacak bir yol. İşte size unutulmaz bir konuşmaya başlamak için bazı harika yollar.

Şok Edici Bir Açıklama Yapın

Bu, seyircilerin dikkatini hemen çekmenin kesin bir yoludur. “Bu odadaki her 2 kişiden 1'inin 2 yıl içinde başka bir işi olacak” demek, herkesin gözlerini hemen size çevirir. Bu ifadeyle ne demek istediğinizi merak edecekler. Bu da anlatacak olduğunuz bir sonraki konuya bağlanacakları anlamına gelir.

Bir hikaye anlatmak

Bu, konuşmaya başlamak için en sevdiğim yollardan biridir. İlgi çekici bir hikaye insanları konuşmaya hızlı bir şekilde bağlar.

İzleyiciye Teşekkür Edin

Bu oldukça basit ama kesinlikle kayda değer. İzleyicilere sunuma zaman ayırdıkları için teşekkür etmek izleyiciyi etkilemek için harika bir yoludur.

Onlar İçin Neler Var

İnsanlara dikkat etmelerini sağlamanın bir başka harika yolu, konuşma veya sunumdan ne elde edeceklerini onlara anlatmaktır. Konuşmanızdan ne kazanacakları ya da öğrenecekleri onlara nasıl fayda sağlayacağı onları daha fazlasına hazır hale getirecektir.

Problem çözmek

Eğer seyirciler daha sağlıklı bir yaşam tarzının nasıl yaşanacağını öğrenmek için orada bulunuyorsa, “Burada kim sağlıklı bir yaşam tarzı için bir plan oluşturmakta ve ona bağlı kalmakta zorlanıyor?” diyebilirsiniz. Daha sonra onlara “Daha sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak için 5 adımlı basit bir süreci sizinle paylaşmak için buradayım” diyebilirsiniz.

Gerçek Duyguyu Göster

Gerçek bir duygu gösterirseniz izleyici kitle sizinle aynı frekansta buluşacaktır. Gerçek duyguların kullanması tüm izleyici kitlesini tamamen etkiler.

Kitleye Bilmedikleri Bir Şey Söyle

Çoğu insanın düşünmediği bir şeyi paylaştığınızda konuşmanızda bir sonraki noktanız için harika bir itici güç olacaktır. Bir gruba “Çoğu köpek aslında söylediklerimizin çoğunu anlar” gibi bir şey söylediğinizde ve insanlara bunun neden doğru olduğunu gösterdiğinizde hatırlanırsınız.

Onlardan Faydalanın

Konuşmayı bir ürünü, hizmeti veya kendinizi tanıtmanın bir yolu olarak düşünmeyin. İnsanlar satılıyormuş gibi hissetmekten hoşlanmazlar. Sevdikleri şey, hayatlarını veya durumlarını nasıl iyileştirecekleri veya bir şekilde nasıl daha iyi olabilecekleri konusunda onlarla ipuçlarını ve püf noktalarını paylaşan birisidir. 

Yavaşla

Birçok konuşmacı konuşma yaparken acele etme eğilimindedir. Endişeli, gergin veya aşırı heyecanlıdırlar ve kelimeleri olması gerekenden çok daha hızlı kullanırlar. Güçlü bir konuşma yapmak için ağzınızdan çıkan kelimeleri yavaşlatın. 

Etkileşimli olun

Harika konuşmalarda fark ettiğim bir şey, konuşmacıların dinleyicilerle nasıl etkileşime girdiğidir. Dinleyici kitlenin zaman zaman sizinle etkileşime girmesini sağlamaktan çekinmeyin. Hızlı bir anket yapın. Yanlarında oturan kişiye bir şey söylemelerini isteyin. Bunun gibi birkaç basit etkileşimli eylem işe yarayacaktır.

Tartışmacı Olun

Şok edici bir açıklama yapmak insanları hızlı bir şekilde konuşmanıza dahil edecektir. İnsanları meşgul etmek ve bağlamak için konuşmanız boyunca bazı tartışmalı ifadelere veya duruşlara yer verebilirsiniz.

Ayrıca, çoğu insanın bilmediği gerçekler ve istatistikler olmak zorunda değil, ancak daha fazla düşünmelerini sağlayın ve bu nedenle sizi daha dikkatli bir şekilde dinlerler.

Onları Güldürmek

Bir dinleyici kitleyi bağlamanın bir başka harika yolu da zaman zaman gülmelerini sağlamaktır. Bunu doğru şekilde yapmak zorundasınız. Çok fazla şaka yapmayın, bunlar basit kalabilir veya bazı durumlarda insanları rahatsız edebilir.

Bir konuşma sırasında esprili olmanın en iyi yollarından biri, kendini küçümseyen mizah kullanmaktır. Bu, kendinize ne kadar güvendiğinizi ve karakterinizi ortaya koyar.

Bir veya İki Sahne Kullanın

Uygun olduğunda konuşmanıza birkaç sahne eklemeyi düşünmeye değer. Onları bir noktayı vurgulayacak şekilde kullanın. Bir adamın sigara çıkardığı ve onu yakacakmış gibi davrandığı bir sunum izledim. Tabii ki seyirci tepki gösterdi. Daha sonra insanlara, sigara içmenin akciğer kanserinden, diyabetten üç kat daha fazla ölüme neden olduğunu anlattı.  İyi sahne ve iyi bir nokta.

Topluluğa Ne Kadar İyi Olduklarını Söyle

Herkes bir şeyde iyi ya da bir şekilde özel olduğunu duymaktan hoşlanır. Dinleyicileri konuşmanıza ve dinlemeye dahil etmenin kesin bir yolu, onlara bir şekilde ne kadar iyi olduklarını söylemektir. Kendilerini iyi hissetmelerini sağlayın.

Sonuç olarak

Unutmayın, insanların çoğunluğu topluluk önünde bir konuşma yaparken gergindir. Bir sonraki konuşmanızda yukarıdaki genel konuşma ipuçlarından yararlanın. Güveniniz büyük ölçüde artacak ve insanlar daha fazlası için geri dönecektir.

 

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 290 Yazı / 416,3K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST