Loading

Fikir ve İcatları ile Dünyayı Değiştiren 10 Çocuk

Çocukların daha yaratıcılığına sahip oldukları ve merakla dünyaya baktıkları bir sır değildir.

Yetişkinler olarak, bir fark yaratma gücünü kazandığımızı düşünüyoruz ve büyük hayalleri olan bu geniş gözlü çocukları anlamaya çalışıyoruz. Fakat biz genellikle yanılıyoruz.

10) Jack Andraka

jackandraka

Bu çocuk 1997’de doğdu ( Men in Black çıktığında). Yakın bir aile dostu pankreas kanserinden ölene kadar sıradan bir çocuktu. Bu acı olay Jack’e ilham verir. Kanserin erken safhalarını belirlemenin bir yolunu aramaya çalışır.

15 yaşındayken, diğer tüm testlerden daha ucuz, daha hızlı (x168) ve daha doğru (% 25-50) sonuçlar veren kanser hücrelerinin varlığını tespit eden yeni bir sensör tipi keşfetti. Ancak bu buluşu sonunda John Hopkins’deki Dr. Anirban Maitra tarafından onaylanana kadar neredeyse 200 laboratuar tarafından reddedildi.

9) Ann Makosinski

annmakosinski

2013’te, 16 yaşındaki bir Kanada lisesi öğrencisi, vücut ısısını herhangi bir pil veya kinetik enerji olmadan ışığa dönüştüren bir el feneri olan Hollow Flashlight’ı yaptı. Filipinler’deki bir arkadaşının okulda sorun yaşadığını öğrendiğinde çok derinden etkilendi: geceleri, ev ödevini yapması gerekiyordu ama evde hiç ışık yoktu.

Ann, prototip materyalleri için sadece 26 dolar harcadı ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara icadını ücretsiz olarak sunmayı hedefliyor.

8) Alex Deans

alexdeans

1997’de (gerçekten verimli bir yıl) doğan Alex, (12 yaşındayken) körlere yardım etmek için bir navigasyon cihazı olan iAid’i yaptı. Bir zamanlar kör bir kadının caddeyi geçmesine yardım etti ve ona bu kör kadın kendi mahallelerinde bağımsız olarak yürümesine yardımcı olacak bir cihaz olmadığını söyledi.

Alex önce programlamayı kendine öğretti. Ve yakındaki herhangi bir engeli tespit etmek ve kör insanlara doğru yönü gösteren GPS ve pusulayı kullanan, elle kullanılan bir navigasyon cihazı olan iAid’i yarattı.

7) Malala Yousafzai

malalayousafzai

Nobel Ödülü’nü alan en genç kişi Pakistan’da doğdu. Taliban’ın yönettiği küçük bir kasabada yaşıyordu ve bu da kızların herhangi bir eğitim almaması ya da okula gitmesini yasaklamıştı. 11 yaşındayken, yerel bir BBC istasyonu için bir blog yazıyor ve kızların eğitime devam etme isteğini dile getiriyor.

15 yaşına geldiğinde, Malala, bir otobüse binerken bir Taliban silahlı adam tarafından kafasına vuruldu. Saldırıdan kurtuldu ve İngiltere’de yaşadığı bir hastaneye gönderildi ve burada birçok eğitim projesi yürüttü.

6) Anne Frank

annefrank

Anne Frank , dünyanın en çok bilinen kitaplarından biri olan Genç Kızın Günlüğünü yazdı. Ailesi, dönemin zulmüne karşı 2 yıl saklanmaya başardı, ancak sonunda Gestapo tarafından tutuklandı ve bir toplama kampına gönderildi.

Savaşın başlamasından sadece birkaç ay önce 16 yaşındayken bir kampda öldü. Günlüğü 1952’de babası tarafından yayınlandı ve 60’ın üzerinde dile tercüme edildi. Bir gazeteci olmak istedi ancak günlüğünün yayınlanmasına bile şahit olmak için ömrü yetmedi.

5) Elif Bilgin

elifbilgin

16 yaşında, 2 yıllık araştırmalar ve başarısız teşebbüslerden sonra Türkiye’den bir kız nihayet muz kabuklarını biyoplastik haline getiren bir süreç geliştirdi. Bu, petrol bazlı kirliliği potansiyel olarak azaltabilecek önemli bir buluştu.

Bir dergi Tayland’ın günde 200 ton muz kabuğu attığını öğrendi ve bunları da daha iyi kullanılabilmenin yolunu aradı. Denemeye başladı ve 2013 Bilim Aksiyon Ödülü kazandı (Google’ın 50.000 $ yarışması).

4) Boyan Slat

boyanslat

Hollanda’daki 16 yaşındaki bir genç, Yunanistan’da dalış yaparken çok sayıda plastik malzemeyi denizde bulunca için şok oldu. Lise fen projesi olarak okyanus kirliliğini keşfetmeyi seçti. 18 yaşındayken, okyanusun temizlenme sürecini azaltarak okyanus akıntıları kullanan bir sistem sundu.

Bir takım örgütler ve şirketler onun icadını övdüler. Boyan, BM’nin en çevreci ödülünü alan en genç insandır.

3) Louis Braille

louisbraille

Büyük ihtimalle görme engelli kişilerin Braille alfabe okuma ve yazma sistemini duymuşsundur. Louis Braille, 15 yaşında bir Fransız mucit tarafından yaratılmıştır. Louis 3 yaşındayken göz yaralanması yaşar ve kör olur.

Körlüğüne rağmen, eğitiminde başarı göstererek Royal Institute for Blind Youth’a prestijli bir burs kazandı. Orada körler için çabucak yazıp okumasına yardımcı olacak bir sistem üzerinde çalışmaya başladı ve 15 yaşındaki akranlarına sundu.

2) Easton LaChappelle

eastonlachappelle

14 yaşındaki bir genç, LEGO ve balıkçılık telini kullanarak ilk robot elini yaptı . 3D baskı teknolojisini ve robotik bilgisini kullanarak kendi prototipini uygun fiyatlı ve pratik bir cihaz haline getirmek çalıştı.

Sonuç olarak NASA, onun çalışmalarına çok fazla ilgi gösterdi ve onu Robonaut ekibine katılmaya davet etti. O sadece 17 yaşında ve NASA için şimdiden çalışmaya başladı. Oldukça etkileyici bir özgeçmiş!

1) Philo Farnsworth

philofarnsworth

Kimya ve fizik bölümünden başarılı 14 yaşındaki bir çiftlik çocuğu, bir zamanlar lisedeki öğretmenine düşündüğü belirli bir fikir hakkında danıştı. Fikir çok karmaşıktı, yönetim kurulunu ikna etmek için daha sonra okumaları için bir diyagram çizmek zorunda kaldı.

Çocuk fikri üzerinde çalışmaya devam etmeye teşvik edildi. 7 yıl sonra, 1927’de Philo Farnsworth, dünyanın ilk tamamen elektronik televizyonunu geliştirdi ve patentledi.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST