Loading

Fikrimi Müşteriye Nasıl Satabilirim?

Her şeyden önce kendine güvenerek işe başlamalısın.

İnandığın bir fikrin var bunu hayata geçirebilmek için, potansiyel bir yatırımcıya veya elindeki girişim ürününü satabilmek adına müşteriyi etkilemek için hazırlayacağın bir sunumda sana yardımcı olacak küçük tüyolar veriyor olacağız.

1) İnan

inan

Öncelikle kendine ve kendi girişimine inanmalı ve güvenmelisin ki karşı tarafa da bu enerjiyi aktarabilesin. Sen kendi girişimine ve kendi planına koşulsuz inanmıyorsan karşında bulunan yatırımcılarda sana niye inansın?

2) Özgüven Radyasyonu Yay

ozguven

Beden dilin sunum yaparken çok önemli. Sunum sırasındaki duruşun el ve kol hareketlerin, oturuşun, kıyafetin…. Akılda olumlu şekilde kalıcı olması açısından sunumunun her anında, olumlu bedensel hareketler ve mimikler sergile, gülümse ve samimi ol. Bilgini kendinden emin bir şekilde ve doğru yansıtacak şekilde aktar.

3) Basit Ol

basit

Basit her zaman mükemmeldir. Yalın bir anlatım ve yalın bir sunum biçimini tercih etmelisin. Örneğin, akşam yemek masasında aile bireylerine net ve onların anlayabileceği bir dille aktardığın bir konuyu ele al. Eğer herhangi bir konuyu tek bir cümle ile özetleyemiyorsan sen de o konuya hakim değilsin, anlamamışsın demektir. İlk açılış hamlesi olarak girişiminin ismi, ulaşmak istediğin hedef kitlen ve problemi giderecek çözümün şeklinde bir cümle olması.

4) Pratik Ol

pratik

Sunumunda çok fazla sayıda problemi tanımlamış olabilirsin ya da çözümün çok fazla sayıda probleme karşılık geliyor olabilir. Hepsini tek tek aktarmak yerine en önemli birkaç noktayı seçerek odak noktasını dağıtmadan ilerlemelisin. Unutma, problem ve onu gideren çözüm ile işe başlıyorsun. Planın kitap gibi olmasın, günlük hayattaki uygulamada işin olurunu kanıtla. Sunum içeriği hitap ettiğin kitleye göre değişiklik gösterebilir. Haliyle start up yarışmaları ile yatırım turu için farklı farklı sunumlar hazırlamalısın. Sunum yapacağın kitleye göre sunum içeriğine müdahale edilmeli.

5) Muhalefete Hazır Ol

muhalefet

Çevrendeki aklına ve tecrübesine güvendiğin insanlar fikrin ve planınla ilgili seni yerden yere vursunlar. Sormadıkları soru kalmasın. Lütfen tüm bunları dikkate al ve sunum esnasında bu tür sorularla karşılaşabileceğini bilerek hazırlıklı ol.

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST