Loading

Gerilla Pazarlama

Bütçesi Düşük Olan Girişimciler İçin Muhteşem Örnekleriyle Gerilla Pazarlama

Girişimciler, konu pazarlamaya geldiğinde en çok bütçe konusunda hayıflanıyor. Oysa etkili bir pazarlama için büyük bütçeler her zaman gerekli değil. Bütçenizin düşük olması pazarlama yapamayacağınız anlamına gelmez.

Artık kafamızı nereye çevirirsek bir reklam kampanyası ile karşılaşıyoruz. Hâl böyleyken rekabet ortamında çok büyük bütçelerle görünür olmak gerekiyor. Zaten büyük girişimlerin hemen hepsi böyle yapıyor. Peki bu gerçekten gerekli mi?

1980’lerde filizlenen Gerilla Pazarlama (Guerilla Marketing), pazarlama dünyasında pek çok şeyi değiştirdi. Artık rakiplerden ayrışmak için çok fazla para harcamanız gerekmiyor. Gerilla pazarlamanın temelinde, düşük bütçe ve yaratıcı bir fikirle hızla yayılmak yatıyor. O zaman hâlâ ne diye duruyoruz?

Gerilla pazarlama örneklerine baktığınızda, tamamının akılda kalıcı ve dikkat çekici reklamlardan oluştuğunu görebilirsiniz. Bu yüzden gerilla pazarlama için paradan daha değerli bir şeye ihtiyacınız var: Hayal gücü!

Gerilla pazarlama tekniği, genellikle halka açık alanlarda gerçekleştirilir. Kalabalık ve geniş alanlarda daha çok uygulanan gerilla pazarlamanın en büyük avantajı, pazarlama mesajınızı kitlelere kolay ve çarpıcı bir yolla ulaştırabilmektir. Öncelikli amaç ise insanlarla duygusal anlamda bir bağ kurup onları markanıza yönlendirmektir.

Gelenekselden Farkı Ne?

Gerilla pazarlamanın kitabını yazan Levinson, gerilla pazarlama tekniğini geleneksel pazarlamadan ayıran farkları şöyle sıralıyor:

• Geleneksel pazarlama der ki; pazarlama için para yatırman gerekir. Gerilla der ki; paran varsa yatır ama önemli olan para değil, enerji ve hayal gücüdür.

• Geleneksel pazarlama insanların aklını karıştırır, gerilla ise gerçekleri açık seçik anlatır.

• Geleneksel pazarlama deneyim ve yargılar üzerine kuruludur. Oysa gerilla, psikoloji ve insan davranışları üzerine odaklanmıştır. Çünkü gerillanın tahminle kaybedecek zamanı yoktur.

• Geleneksel pazarlama birden fazla işe aynı anda girişir. Gerilla ise önce işini yönet, işine odaklan ve ondan sonra başka işe giriş der.

• Geleneksel pazarlama, önemli olan satıştır der ve satış sonrasında müşteriyi unutur. Gerilla ise müşteriyi her zaman takip eder ve onu asla kaybetmez.

• Geleneksel pazarlama her zaman “ben” der. Her şeyi bunun üzerine kuruludur. Ama gerilla “sen” der. Gerillanın her şeyi; broşürü, ilanı, web sitesi vb. her zaman müşteriyle ilgilidir.

• Geleneksel pazarlama “ne satabilirim” der. Gerilla ise “müşteriye ne verebilirim” diye sorar. Geleneksel pazarlama almak-satmak üzerine kuruludur. Oysa gerilla “müşteriye ne verirsem onun işine yarar” diye düşünür.

• Geleneksel pazarlama monologtur, gerilla pazarlama ise diyalogtur. Gerilla her zaman “bir sen söyle, bir ben söyleyeyim” der.

• Geleneksel pazarlama bir avuç pazarlama yöntemi kullanır. Gerilla pazarlamada ise kullanılabilecek 100 ayrı silah vardır ve gerilla bunların içinden seçim yapıp bileşkesini kullanır. Bu 100 silahın 62’si ise tamamen bedavadır.

Yaratıcılığınızın önüne acımasız rakamlar geçmesin. Sınırları zorlayın. Müşterileriniz sizin her şeyiniz. Onları merkezinize alın. Ekosistemde daha avantajlı olmak istiyorsanız, gerilla pazarlama ile tanışın.

Gerilla Pazarlama Örnekleri:

IWC Big Pilot

Superette

Mr. Clean

 

Coop’s Paints

FedEx

McDonald’s

Fitness First

Colgate





Haber Kaynağı:www.girisimcikafasi.com

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST