Loading

GIG Ekonomisi Nedir?

Dijitalleşmenin önüne geçilemeyen bir şekilde yaygınlaşması GIG ekonomisinin de beraberinde hızla gelişmesine neden oluyor.

GIG müzik sektöründen gelme bir kelime olup kısa süreli iş alan, sahneye çıkan müzisyenler için kullanılan bir terim olup günümüzde tüm sektörlerde geçici ve kısa süreli freelance işler için kullanılmaya başlamıştır.

Freelance Çalışma Şekli

freelance


Dijitalleşmenin önüne geçilemeyen bir şekilde yaygınlaşması GIG ekonomisinin de beraberinde hızla gelişmesine neden oluyor. İnsanlar artık büyük oranda kendi tercihlerine bağlı olarak veya zorlayıcı nedenlerden dolayı tam zamanlı çalışmak yerine GIG’lerde çakışmayı tercih ediyorlar. İnternetin sağladığı olanaklarla kendi ürünlerini satıyor veya hizmet pazarlaması yapabiliyor. Çocuk bakımı, ders vermek, tamir ve boya, ev yemeği yapmak gibi örnekler hep bu alanda ki çalışanlar. Bir de hepimizin bildiği üzere bu alandaki çalışanları aynı platform içerisinde birleştiren uygulamalar var. Uber, Armut, Etsy, Airbnb… gibi örnekler arasından Uber'i seçecek olursak sürücüler kendi araçları ile kendi işlerinin patronu olarak kendi belirledikleri zamanlarda çalışabiliyorlar. İşte burada Uber üst bir marka olarak freelance çalışmak isteyen sürücülere sürekli hizmet olanağı sağlıyor.

Benzer İlgi Alanları İçin Sosyal Ağlar

sosyal_ag


Aynı konudan yola çıkarak, bir yere arabanızla gideceksiniz benzin parasını paylaşabilmek, yalnız yolculuk yapmamak veya tersine gideceğiniz yere gidecek birisini arıyorsunuz. İşte bu buluşmayı da P2P (Akrandan akrana) adı verilen sosyal paylaşım ağları sağlıyor.

"Kendini Gerçekleştirme" mi, "Sosyal Gerçekleştirme" mi?

kendini_gerceklestirme


Son yıllarda gelişen insanlara, canlılara ve doğaya duyarlı, dünyada ki kaynakları etkin ve sürdürebilir olarak kullanmayı tercih eden, ortak değerlerde buluşmak arzusunda olan, iyi bir insan olmak olarak ortaya çıkan "Kendini gerçekleştirmek" eğilimi "Sosyal gerçekleştirme" eğilimine doğru evrilmiş durumdadır.

İşte P2P pazarlama olarak adlandırılan, aracısız ve direkt olarak kişilerin birbirleri ile iş yapması oluyor ki bu tür işlerin yarattığı ortama da "GIG Ekonomisi" deniyor. 

İş Dünyasının Katı Kuralları

kural


Artık iş dünyasının alışılagelmiş olan tüm kural ve kalıpları yıkılıyor. Düzensiz ve resmi olmayan ekonomik faaliyetler bir çatı altında organize oluyor. Sektör ve sektörde ki rolü fark etmeksizin tüm iş dünyasının bu değişimi dikkatle takip etmeleri, anlamaları ve ayak uydurmalarının veya bu konu da öncü olmalarının kararını vermeleri gereğini anlamaları şart.

Ancak gelişen bu alanda hukuksal sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin Uber sürücüsü yolu gereksiz yere uzattı veya Armut aracılığı ile bulduğunuz boyacı evinizi özensiz boyadı… Evet kullanıcılar verilen hizmeti düşük puan vererek sistemde en alta itiyor veya sistemden çıkarıyor. Peki platform hiç mi suçlu değil konusunda bizim hukukumuza göre platformların hukuki sorumluluğu yok.

Gig ekonomisi ile ilgili,yeni çıkan bir Vergi Usul Kanunu Tebliği var. İncelemek isterseniz 24.12.2015 / 29572 RG 464 no’lu tebliğ.

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST