Loading

Girişimcilerin, Başarısızlıklarından Çıkarabilecekleri 7 Ders

Çoğu girişimci ilk yıllarında başarısızlıkla karşılaşabiliyor. Ancak başarısızlıklardan ders çıkarmak yeni işlerde başarıya götürüyor.

Her insan hayatında bir başarısızlık yaşar. Bu nedenle başarısızlığın bir sonuç değil, hedefe ulaşmak için elde edilen birikimler olduğu söylenir. Başarısız girişimcilerin yeni atılımlarını daha iyi temeller üzerine kurmak için alacakları dersler ise şöyle sıralanabilir:

1) Planlar Her Zaman Tutmayabilir

Her girişimci gibi ilk atılımınız için mükemmel analizler yapmış olabilir ve iş planınızın kusursuz olduğunu sanabilirsiniz. Ancak piyasadaki gerçekliklerin öngörülerinizin dışında seyretmesiyle bir anda her şey değişebilir. Dolayısıyla iflas bayrağını çekebilirsiniz.

2) Farklı Olmak Her Zaman Kazandırmaz

Yeni girişimcilerin başarılı olmalarını sağlayacakları temel kriterlerden birisinin girecekleri sektöre yönelik yeni yaklaşımlar sunmaları olduğu sanılıyor. Ancak gerçek böyle değil. Girmek istediğiniz sektöre yönelik doğru bir pazar ve rakip analizi yapıldığında farklı bir yönünüz olmasa da rakiplerinizi geçebilirsiniz.

3) Doğru Kişileri Seçmek Başarının Yarısıdır

Yeter ki bir girişimde bulunayım tutkusuna kapılarak alelacele ortaklarınızı veya ekibinizi seçmek başınıza bela olabilir. Kaldı ki, birçok girişimin başarısız olmasının temel nedenlerinden birisi, uyumsuzluk…

4) Yeni Oyuncu Olmaya Değip Değmeyeceğini Düşünün

Birden fazla oyuncunun yer aldığı bir sektör içerisinde başarılı olabiliriz şeklindeki heyecana getirecek cümlelerin gerçek analizlerle desteklenmesi gerekiyor. Çünkü birden fazla oyuncunun olduğu sektörde ön plana çıkabilmek için fiyatlarınızı kırmanız gerekir. Bu ise, maliyetlerin bir süre sonra karşılanamayacağı gibi durumlar meydana getirebilir.

5) Ya Tutarsa Mantığı Asla İşe Yaramıyor

Özellikle ihtiyaç duyulan bir işe yönelik yapılan yatırımlarda kapsamlı bir analiz yapmaktansa doyumsuz pazarın gücüne çok fazla güvenilir. Buna kapılarak bir girişimde bulunmayın.

6) Yanlış Finansal Hesaplar

Yeni girişimciler, çabuk para kazanabileceklerini düşündükleri için finansal hesaplarını doğru yapamıyor. Dolayısıyla kısa süre içerisinde yatırım veya gelir elde edemediği için başarısız oluyor.

7) Başlangıç Sermayesi Şart

İyi bir fikir bile olsa onu tanıtacak paranızın olmaması halinde kara geçebilmeniz mümkün olmuyor. Bu durum farklı bir fikir üzerine kurulmayan girişimler için daha fazla geçerli bir kuralı ifade ediyor.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST