Loading

Girişimciliğe Öğrencilikten Başlamanın Önemi

Üniversitedeyken kendi patronun olamayacağını mı düşünüyorsun? Tekrar düşün!

Bir şekilde öğrenci olmanın, kendi patronun olamayacağın anlamına geldiğini düşündüren garip bir kural var. Öğrenci ol ya da olma girişimcilik zor, ama şimdiden işe koyulmanın tam zamanı. İşte bunun 4 nedeni:

1) Çevre Edinme ve Ağ Kurma

cevre

Bir işletmeyi tanıtmaya çalışırken reklamlara çok para harcayabilirsin. Ancak hala üniversitedeyken başlarsan, çok fazla para yatırmadan mükemmel sonuçlar elde edebilirsin. Kurs yöneticilerinin bir miktar yardımı ile broşürün öğrencilerin veritabanına dağıtılabilir; sosyal medya ekibiyle konuşursan, bazı Tweet'lerden ve yayınlardan yararlanabilirsin, PR bölümü, üniversitenin blogu için kısa bir hikaye yazmak isteyebilir, etkinlik ekibi okula gelen konuklar için broşürlerini verebilir. 

Ayrıca, insanlarla ağ kurmak daha rahattır. Sınıfındaki herkesin bir çeşit yetenek ve uzmanlığı var. Hepiniz aynı teknedeyken, neden birbirlerinin yeteneklerini ve uzmanlıklarını her iki tarafa da faydalanmak için kullanmıyorsun?

2) Kaynaklar ve Ekipman

ekipman

Üniversiteler kitaplar, çeşitli çevrimiçi sitelere erişim ve ağlar dahil olmak üzere büyük miktarda kaynağa sahiptir. Üniversitenin erişimini ücretsiz olarak kullanarak harika bir araştırma yapabilirsin. Herhangi bir iş başarısı için araştırmalar çok önemlidir.

Her üniversitede bir fotoğraf stüdyosu, laboratuarlar, tasarım ve yazılım olsun ekipman var, peki neden bundan faydalanmıyorsun?

3) Öğretim Üyeleri

ogretimuyesi

Dersleri atlayan ve ödevini umursamayan bir öğrenci olmadığın sürece, birçok öğretim üyesi size hayallerinizi gerçekleştirmene yardımcı olacak bir el vermeye istekli olacaktır. Eğitmenler, alanında çok fazla tecrübe ve bilgi birikimine sahip uzman kişilerdir ve sorularını cevaplamaktan ve sana tavsiyelerde bulunmaktan memnuniyet duyarlar.

Sorularını net bir şekilde formüle edin ve onlara yaklaşmaktan korkma. Aslında, öğrencilerinin güven duyup onlara saygı duymasından ve tavsiyelerinin değerini takdir etmekten mutlu olacaklardır.

4) Ortaklıklar

ortaklik

Her üniversitenin bazı yerel veya ulusal kuruluşlarla birçok ortaklığı vardır. Bu kuruluşlardan birinde işine yardımcı olabilecek bir kişi varsa, onlara ulaşmak için bir yol bulmaya çalış. Üniversite ile bağlantıları olduğu düşünülürse, bu senin düşündüğün kadar zor olmayabilir.

Genel olarak, kendi işini öğrenciyken başlatmak istiyorsan, çok çalışman ve özveri yapman gerekir. Pek çok insanla konuşmak, pazarlık etmek ve benzeri konularda çok çaba göstermelisin. İnsanlar elbette sana hayır diyebilir ancak sormazsan, hiç bir zaman eveti alamayacağını da hatırlaman gerekir.

Ayrıca, üniversitede kendi işini kurman gerçeği, öne çıkman için mükemmel bir yoldur. Çoğu insan, işine hiç başlamaya cesaret edemez, bu yüzden işini bir öğrenci olarak başlattığın gerçeği senin hakkında çok şey söylüyor. Şimdi kapıları açmaya başlayabilirsin!

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 971,5K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST