Loading

Göz Yorgunluğunu Gidermek İçin 10 Öneri

göz

Göz yorgunluğu zamanının çoğunu bilgisayar ekranına bakarak geçiren insanların % 50 ila % 90'ını etkileyen bir durumdur. Ofis çalışanları genellikle en fazla etkilenen gruptur. Ancak son zamanlarda okul çalışmaları için bir bilgisayara veya tablete erişmesi gereken çocukların göz yorgunluğu riski altında olduğu gösteriliyor. 

Dijital ekranlara ara mesafeden bakıldığında göz hareketini kontrol eden kaslar her zaman aktiftir ve ekrana uyum sağlar. Bu aktivite, çok az veya hiç ara vermeden daha uzun bir süreye yayıldığından gözler kuruyabilir veya yorulabilir. 

Göz Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?

Göz yorgunluğunu gösteren birkaç belirleyici belirti vardır. Bu belirtilere çeşitli farklı faktörler neden olsada aynı anda aşağıdaki özelliklerden iki veya daha fazlasından şikayetçiyseniz, işiniz ekranın önünde uzun saatler geçirmek gerektiriyorsa, bunlar muhtemelen bilgisayar göz yorgunluğunun göstergesidir. 

Kuru gözler

Bir ekrana uzun süre odaklanırken insanlar üçte bir oranında daha az göz kırpıyor. Bundan dolayı gözlerdeki gözyaşı filmi buharlaşır ve oküler yüzeyi kuru ve pütürlü hissedilebilir. 

Baş ağrısı

Gerilim tipi baş ağrıları saatlerce aynı pozisyonda otururken bir bilgisayara konsantre olmaktan kaynaklanabilir.  Bu tip baş ağrısı genellikle başın arkasından veya boynun üstünden başlar ve yukarı doğru hareket ederek alnın ve ağrının yoğunlaştığı şakakların etrafına sarılır.

Göz yorgunluğu

Okurken veya araba kullanırken görmeye yoğun bir şekilde odaklanmak, gözlerin yorulmasına ve yorgun hissedilmesine neden olabilir. Odak, ekran gibi parlak bir ışık kaynağına ayarlandığında sonuçlar kötüleşebilir. Ortamın geri kalanı loş bir şekilde aydınlatıldığında veya karanlık ışıkta kullanıldığında bu etkiler daha da şiddetlenir ve bu da artan ışık hassasiyetine neden olur.

Göz Yorgunluğunu Gidermek İçin 10 İpucu 

 

Nemlendirme

Reçetesiz suni gözyaşı damlalarını kullanmak kuru gözleri rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ancak vücudunuzu ve çevrenizi sağlıklı ve nemli tutmak için basit ayarlamalar yaparak gözlerinizdeki kuruluk ve batma hissini azaltabilirsiniz. 

Su İçin

Dehidrasyon gözler dahil tüm vücudunuzu etkiler ve vücudunuzu ve gözlerinizi nemli tutmak için her gün yeterli miktarda su içmek kuru gözlerden kaçınmanıza yardımcı olabilir. 

Ortalama olarak, bir kişi günde sekiz bardak su içmelidir. Vücudunuzu nemli tutmak ve gözlerinizi sağlıklı tutmak için önerilen su alımını doktorunuza sorabilirsiniz.

Kuru Havadan Kaçının

Vücudunuzu nemlendirmenin yanı sıra çalışma ortamınızdaki hava kalitesine de dikkat etmek önemlidir. Çoğu ofiste tozu havanın etrafında hareket ettirebilen klima, fan ve vantilatör kullanılır. Gözyaşı filmini bozarak kuruluğa ve tahrişe neden olabilir.

Fanları yüzünüze yönlendirilmeyecek şekilde hareket ettirmeyi deneyin. 

Mümkünse çevrenizin tozsuz olduğundan emin olun. Masa nemlendiricileri kullanılarak havadaki nem artabilir.

Ara Verin

Bilgisayar ekranından uzakta zaman planlamak sadece gözlerinize değil, aynı zamanda zihninize de rahatlama ve gevşeme şansı verir. 

Araştırmalar, bilgisayarlarla çalışanların gün boyunca küçük molalar verdiklerinde daha az göz yorgunluğu ve rahatsızlık yaşadıklarını gösteriyor. Masadan kalkmak ve uzuvlarınızı birkaç dakika esnetmek, saatlerce masanızda oturduktan sonra ortaya çıkabilecek sırt ve boyun ağrılarını da azaltabilir.  

Göz Kırpmak

Gözümüzü her kırpışımızda, gözlerimizi bir gözyaşı tabakasıyla kapatarak nemli tutar ve rahat hissederiz. Araştırmalar, bir bilgisayar ekranına bakarken veya uzun bir süre kitap okurken, insanların normalden üçte ikiye kadar daha az sıklıkta göz kırptığını, genellikle gözleri tamamen kapatmak yerine sadece kısmen kapattığını ortaya koymaktadır. Gözyaşı filminin buharlaşmasına ve gözlerin kuru ve rahatsız hissetmesine neden olur.

Göz Sağlığı İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar Yiyin

Sağlıklı bir öğle yemeğinin yanı sıra, retinanızdaki hücrelerin karmaşıklığını desteklemek için atıştırmalık molaları, A, C ve E vitaminleri yüksek meyve ve kuruyemişler yemek için zaman ayırabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri ceviz ve bademde bulunur ve kuru gözlerle mücadelede kullanılır . 

Uyku Programı

Sağlıklı ve mutlu gözler için düzenli bir uyku programı gereklidir. Uyku yoksunluğu, gözlerimizdeki kan damarlarının genişlemesine neden olarak gün içinde tahrişe ve göz yorgunluğuna neden olabilir. 

Belirli bir çalışma programı ve düzenlenmiş uyku döngüsü, günün sonunda gözlerinizi sıfırlamanıza ve gece boyunca uygun şekilde dinlenmenizi sağlamanıza yardımcı olabilir. Akşam rahatlamak için, dijital ekranlardan gelen mavi ışık beyin aktivitesini teşvik etmekle bağlantılı olduğundan, TV'ler ve akıllı telefonlar dahil olmak üzere ekranlara bakmaktan kaçının. 

Doğru Kurulum

Bilgisayarların neden olduğu dijital göz yorgunluğu küçük resimler ve yazı tipleri ve titreyen ışıklar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bilgisayarınızdaki piksel ve yazı tipi boyutunu artırmak veya masaüstünüzü ideal olarak çapraz boyutu 19 inç olan daha büyük bir düz panel LCD ekrana yükseltmek gibi basit ayarlamaları deneyebilirsiniz.

Ekran Konumu

Ekran konumu ve açısı, baktığınızda gözlerinizin odağını değiştirebilir. Sonuç olarak, monitörü yanlış bir açıyla yerleştirirseniz göz yorgunluğu artabilir. 

İdeal bir kurulum için ekranınızı yüzünüzden yaklaşık bir kol mesafesi uzaklıkta konumlandırmayı deneyin. Başınızı çok fazla yukarı veya aşağı eğmek zorunda kalmayacak şekilde ayarlayın.

Uygun Aydınlatma

Göz sağlığınızı etkileyebilecek sadece ekranınızın aydınlatması değil, aynı zamanda çalışma ortamınızdır. 

Sebeplerden biri arka plan ışığıdır ve ekranınızdaki parıltı, yansımalar gözlerinizi kısmanıza neden olabilir ve bu nedenle yorgun gözlere ve baş ağrısına yol açabilir. Bunu önlemek için, ekran pencerelerden veya doğal ışık kaynaklarından uzağa bakmalıdır. İş yerinizde bu mümkün değilse, doğrudan ışığı engellemek için panjur veya perde kullanmayı deneyebilirsiniz.

Her şeyi denedikten sonra bile göz yorgunluğunuzun devam ettiğini hissediyorsanız, göz doktorunuzla bir randevu ayarlamanın zamanı gelmiş olabilir. 

 

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 290 Yazı / 419,5K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST