Growth Hacking; bugün baktığımızda internet ve iş dünyasının ortak yaklaşım modellerinden biri. Büyüme sürecindeki çalışmalarının keşfedilmesi ve buna inovasyon çözümlerin geliştirmesi ile oluşturulmuştur. Bu konuda fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
“Growth (büyüme)” “Hacking ise algı kodlarla bir uygulamanın veya verilerin ele geçirilmesi ile sonuçlanan yazılım korsancılık” ifadesi ile hayata başlamıştır. En fazla yanılgı içerisinde olunan kavramlardır. Bunları gerçekleştirenler ise “Growth Hacker” diyebiliriz. İsme baktığımızda kafa karışıklığına sebep olacak gibiyken, diğer yönden de ürettiği ve geliştirdiği değer ile büyüme korsanı olabiliyor.
Bir işletmenin veya markanın büyüme faaliyetlerini pratik metodlarla en iyi sonuca ulaştırmaktır. Projeye başlamadan öncesinde doğru, yaratıcı ve analiz yeteneği ile düşük maliyetleri hesaplama yöntemini sağlamaktır. Buna bağlantılı olarak da projede karşılaşılması mümkün olabilecek sorunlardan birisi de, pazarlama süreçlerinin entegre olamamasıdır. Stratejileri üründen ürüne kopyalanamaz
Growth Hacking, genelde başarılı olamamış hedefler özellikle ziyaretçi almayan sitelerde kullanılır. Projeyi büyütmek için yaratıcı fikirler oluşturmakta ve düşük bütçeli projelere yüksek performans sağlamak için strateji geliştirilir. Projenin çıkmasının ardından ise Growth Hackerlar’ın kullandığı araçlarla ve kullanıcı testleri sayesinde son kullanıcı profillerinin ortaya çıkmasını sağlıyorlar. Yine bu aşamada, mevcut projede yapılabilecek geliştirme önerilerini sunarken, projenin pazarlama tarafı da bu veriler doğrultusunda nasıl dönüşüm yakalayabileceğine dair bir yol haritası edinmiş olmaktadır.
Growth hacking, bakıldığında aslında start up projeleri ile benzer özellikler sağlamaya çalışsa da , 2010 yılında Sean Ellis tarafından ortaya atılan bir kavram olarak devam etmektedir. Hotmail, Twitter ve Instagram’ın çapraz paylaşım özelliği (İnstagram’ın fotoğraflarını facebook’ta paylaşmak) tamamen bir Growth Hacking buluşudur. Ama gelin görün ki, uzun zamandan beri var olan Mail dosyalarını paylaşıldığı sitelerden biri olan Dropbox kapatıldı haberleri dolaşıyor. Dropbox referans taktiği ile 2007 yılında Drew Houston ve Arash Ferdowsi tarafından kurulmuştur. Mart 2016 ‘da 500milyon + kullanıcıya ulaşmıştır. Türkçe kaynaklarda geçen en ünlü hikaye ise Twitter’a aittir. Twitter’ın ilk açıldığı zamanlarda kullanıcıların siteye üye olduktan sonra terk etmeye başlaması üzerine analizlerin çıkartılması, aktif olan kişilerin ilgilerini çeken kişileri takip ettiklerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu nedenle geriye dönük yapılan bu analiz Twitter tarafından iyi kullanılmış ve bugünkü popüler yapısını oluşturmasında kolaylık sağlamıştır.
Son kullanıcıya dönük olarak analizler yapan Growth Hacker’lar artık yeni bir trendi de oluşturmuş durumdadır. Sosyal medya kullanıcıların çok olduğu bir çağda doğru büyüme stratejisi ile pazar araştırmalarına büyük ölçekli yol açacaktır. Growth Hacker her zaman SEO yada AdWords'un ötesine bakar.