Loading

Harcamalarını 1 Haftada 2 Beden İncelt

Yaz ayları, tatil, bayram, düğün derken bütçe de haliyle sarsıldı... Ama bunlar olmasa da dönem dönem harcamalarımız artabiliyor.

Cüzdan

Harcamalarının yoğun olduğu dönemlerde sadece 1 haftalık bir bütçe planlamasıyla yüklerinden kurtulabilirsin. İşte reçeten…

PAZARTESİ: Psikolojik Harcama Sınırı


Bugün diyetin ilk günü. Haftada kaç TL para harcıyorsun? Diyelim ki X TL. Mesele: Bunun farkında mısın? Bu hafta yarı yarıya, X/2 TL’ye ineceksin. Evet YARISI. Şu anda aklına en az 10 tane bahane gelmiş olmalı. Bahanelere takılma, her şey karar vermekle başlar. Bunu başaracak iradeye sahipsin.

SALI: Evdeki Yükler

“Bir gün giyerim” umuduyla dolabında sakladığın kıyafetlerle vedalaş ve ihtiyacı olanlarla paylaş. Bu yöntem ruhuna ilaç gibi gelecek. Kenar köşelere sıkıştırdığın, çok sevdiğin eşyaları da ayırarak ferahla. Ayrıca giymemek üzere yeni kıyafetler alma. Mutfağında her yeni çıkan alet edevat var. Daha fazlasını almak yerine elindekileri kullanabilirsin.

ÇARŞAMBA: Harcamasız Bir Gün


Sıfır harcamayla bir gün geçirmek sandığın kadar imkansız değil. Tabii sadece istersen… Bugün 1 TL de olsa harcamamaya çalış. Öğle yemeğini evden getirebilir, akşam yemeğini de yine evde olanlardan yiyebilirsin. Sadece bu alışkanlık bile bütçeni rahatlatacak.

PERŞEMBE: Fazlalıklardan Kurtul


Arada bir gözümüzün takıldığı kanallar için o kadar para vermeye gerek yok. Ara ve konuş. Alt pakete düştüğünde fiyatlar yarı yarıya inebiliyor. İnternetten film, dizi izlemiyorsan, cebinde de internet paketin varsa ekstra bir internet paketine ihtiyacın yok. Hiç gitmediğin ama ‘bir gün giderim’ diye beklettiğin spor salonları üyelikleri, okumadığın gazete ve dergiler… İptal etmeye başla.

CUMA: Günlerden “Ertele”


Eve yeni mobilya, yeni televizyon, son model bir telefon… Ufukta görünen bu büyük harcamaları 1 ay ertele. Bir dene ve gör onlarsız geçireceğin 1 ay senden ne götürecek? Sonraki ay hâlâihtiyacın olduğunu düşünüyorsan alırsın. Bu süreçte hem ihtiyaç analizi yapmış olacaksın hem de kendine büyük meblağlar harcamayı zorlaştıracak bir mekanizma geliştireceksin.

CUMARTESİ: Harcarken Biriktir


Ya kazandığından az harca ya da harcadığından çok kazan. Bu işin başka formülü yok. Hem biriktirmek sadece harcarken mümkün. Önemli olan, parayı doğru yere harcayabilmek ve bu harcamaları dengede tutabilmek.

Ufak yardımcılar: Led ampullerle elektriği, tasarruflu sifon ile suyu, pratik yalıtım çözümleriyle ısınma masraflarını çok daha aza indirebilirsin.
Toplu alışverişler: Tuvalet kağıdı ve temizlik ürünleri gibi uzun süre dayanan ama hızlı tüketilen ürünleri toptancılardan al ve büyük indirimlerden faydalan.
Markasız alışverişi öğren: Seçimini iyi yap. Her markasız ürün kalitesiz demek değildir. Tavsiyeyle, eşe dosta sorarak gizli kalmış markaları araştır. Hem kıyafet hem de gıdada seni çok şaşırtan performanslarla karşılaşabilirsin.

PAZAR: Kredi Kartını Evde Bırak


İzin günü geldi. Yoğun bir çalışma temposunun ardından rahatlayacağımız bugünde harcamalara dikkat. Çok basit bir çözüm olarak kredi kartını evde bırakabilirsin.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST