Bir günde seçim yapman gereken konu sayısının 35.000 olduğunu biliyor muydun? İşte amacımız seçimlerimizin sayısını azaltmak yani az çoktan fazladır.
William Hick ve Ray Hyman isimli psikologlar kullanıcı konumundaki tüketicilerin kendi tercihleri doğrultusundaki seçimlerini, en kısa sürede ve en az enerji ile seçebilmesini amaçlar. Bunun için kullanıcılara sunulan seçenek sayısı ve ne şekilde görüntülendiği gibi detaylar Hick-Hyman Kanunu için oldukça önemlidir.
Bu kanuna göre kullanıcılar için birçok alanda seçeneklerin artması seçim yapma süresini doğrudan etkilemekte ve karar verme süreci uzamaktadır. Hatta bu kanuna göre çok sayıda alternatife sahip olmak çoğu zaman karar verememeye bile neden olmaktadır.
Hick-Hyman Kanunu Nedir?
Kullanıcı deneyimlerini en sade şekilde son tüketiciye ulaştırmak amacıyla en çok tasarımcıların yararlandığı Hick-Hyman kanunu, karar verme süresinin olabildiğince kısaltılarak isabetli kararlar verilebilmesini amaçlamaktadır.
Günümüzde birçok alanda tercih edilen bu kanun ile birlikte seçeneklerin azaltılması kullanıcı olarak daha hızlı karar vermeyi sağlamaktadır. Hick-Hyman kanunu doğrultusunda insan seçimlerine yönelik yapılan araştırmalar market alışverişlerinde seçeneklerin daha az olduğu stantlardan insanların daha kararlı ve kısa sürede alışveriş yapabildiklerini göstermektedir.
Hick-Hyman Kanunu Ne İşe Yarar?
Kullanıcıların beklentilerini karşılayabilmek amacıyla tasarımcılar her zaman daha fazla seçenek ile hizmet vermeyi tercih etmektedir. Kullanıcılar içinde bu durum oldukça cazip olsa da Hick-Hyman kanununa göre çok fazla seçenek arasında boğulmak çoğu zaman kararsızlığa neden olmaktadır. İşte bu noktada Hick-Hyman kanunlarının devreye sokulması ile daha az sayıda seçeneğin söz konusu olması ve zamanın artması mümkündür.
Kanunu ortaya çıkaran İngiliz psikologların kendi isimlerini verdikleri yasa da kullanıcılara verilen seçeneklerin her zaman kısıtlı olmasını vurgulamaktadır. Aynı zamanda markaların ürünlerini daha az seçenek doğrultusunda tasarlamaları ürün kalitesinin de iyileştirilmesini sağlamaktadır.
Hick-Hyman Kanunları Nerelerde Kullanılır?
Ürün tasarımcıların tercih ettikleri Hick-Hyman kanunu, günümüzde sağladığı faydalar nedeniyle iktisadi alanların pek çoğunda da tercih edilmektedir.
Ekonomi alanında da uygulanan kanun seçeneklerin azalması ile karar verme süresinin de azalmasına katkı sağlamaktadır. Sektörlerinin öncüsü sayılan birçok marka Hick-Hyman kanunları çerçevesinde tasarımlarını gerçekleştirerek başarıyı yakalamaktadır. Ekonomi alanında bu konunu uygulayan markalar arasında Apple ve Toblerone gibi markalar gösterilebilir.
Hick-Hyman Kanunun Faydaları Nelerdir?
Tasarım konusunda olduğu kadar davranışsal ekonomi alanında da faydaları çok olan Hick-Hyman Kanunu, kullanıcılar için sunulan seçenekler ne kadar az ise zamanın da o kadar artacağını desteklemektedir.
Bugüne kadar yapılan pek çok bilimsel araştırma ve test kullanıcı deneyimlerinin de bu yönde olduğunu göstermektedir. İnsanlar ihtiyaçlarını belirleme konusunda zamanı doğru kullansalar dahi, piyasadaki seçeneklerin artması zamanın boşa akıp gitmesine hatta karar verilmesi gereken anların kararsızlık ile sonuçlanmasına neden olmaktadır.
Hick-Hyman kanunu uygulamalarının günümüzde giderek yaygınlaşması sayesinde insanlar daha az seçenekler dahilinde kararlarını vermek durumunda kalsalar da kararlarının kalitesinden gönül rahatlığı ile emin olabilmektedirler.
Şirket ve markalarında tasarım iyileştirme konusunda çok sayıdaki seçenekle zorlanmak yerine az sayıdaki seçenekle daha iyi performans sergilemeleri olasıdır.
HarmeOz 31 Aralık 2019 - 12:02:03
Zaten seçenek az ise seçim yapmak daha kolay olacaktır. Keşke yazı dahilinde, bu yasanın çoklu seçim gerektiren durumlar için, nasıl uygulanabilir olduğu hakkında da kısa bir anlatıma yer verilseydi. Ben açıkcası bunu bekledim...